Norvestia blir delägare i Idean


Helsingfors, Finland, 2014-11-10 12:00 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- Pressmeddelande             Norvestia Abp                                                              10.11.2014 kl. 13.00

Norvestia blir delägare i Idean

Norvestia har köpt en andel på 24,6 % i Idean Enterprises Oy. Ideans företagare fortsätter som majoritetsägare (75,4 %). Ägarnas målsättning är att utveckla Idean till världens ledande planeringsbolag för användarupplevelser.

Idean förvandlar senaste teknik till en positiv användarupplevelse – de globala tillväxtutsikterna utmärkta

Idean, som grundades 1999, är ett finländskt kreativt planeringsbolag, som specialiserat sig på planering av digitala tjänster och användarupplevelser. Idean skapar konkurrensfördelar för sina kunder genom attraktiva digitala tjänster, vars målsättning är att göra teknologin lättanvänd och meningsfull för användaren. Bolagets målsättning gällande tillväxt är ambitiös.

Ideans omsättning estimeras vara över 13 miljoner euro 2014 och resultatet klart positivt, tillväxten från 2013 är cirka 60 %. Av omsättningen kommer hälften från USA. Idean är det första finländska designbolaget inom servicebranschen, som har gjort ett genombrott i Silicon Valley. Bolagets kunder är bland annat LG, IBM och HP.

”Ideans kunnande, utbud och processer har slipats i bra skick under de senaste åren. Nu är det tid för tillväxt. 2014 har vi öppnat tre nya kontor i USA. Vi vill växa snabbt, lönsamt och utan att behöva offra vår unika kultur. Som stöd för den vision vi skapat hittade vi Norvestia, som fyllde alla våra kriterier utmärkt. Norvestia är mera en partner för oss än en investerare”, säger Ideans verkställande direktör Risto Lähdesmäki.

”Idean är ett utmärkt exempel på finländskt toppkunnande, som fördomsfritt har förts utanför Finlands gränser. En snabb tillväxt och världens ledande bolag som kunder är ett imponerande arbetsprov på hur servicebranschen kan internationaliseras med rätt attityd”, säger direktör Juha Mikkola, som ansvarar för Norvestias industriplaceringar och som i fortsättningen kommer att fungera som styrelsemedlem i Idean.

Tilläggsuppgifter:

-Norvestia / Senior Investment Director Juha Mikkola, tfn +358 50 590 0522

-Idean / Verkställande direktör Risto Lähdesmäki, tfn +1 650 353 8158

 

Norvestia

Målsättningen med Norvestia Abp:s dotterbolag Norvestia Industries Oy är, att göra långsiktiga placeringar i onoterade bolag. Norvestia är noterat på Helsingfors börs. Grunden för Norvestias industriplaceringsverksamhet är att i samarbete med andra huvudägare vara en aktiv investerare som genom sitt agerande ökar på målbolagets värde. Placeringarna är långsiktiga och ingen strikt tidsgräns har fastställts för avyttringen av dessa. Till Norvestias industriplaceringsportfölj hör utöver Idean, Coronaria Hoitoketju, Miltton Group, Aste Holding och Polystar Instruments. Dessutom har företaget placeringar i private equity fonder.

www.norvestia.fi

Idean

Idean är ett finländskt bolag, som specialiserat sig på planering av digitala tjänster och användarupplevelser. Ideans kunder är branschledande bolag i Europa, USA och Asien. Tjänster planerade av Idean används av hundratals miljoner människor runtom i världen. Ideans omsättning 2013 var 8,3 miljoner euro, varav cirka hälften kom från internationella marknader. Idean har kontor i Helsingfors, Tammerfors, i Palo Alto i Kalifornien, San Francisco och Los Angeles samt i Austin i Texas. Bolaget sysselsätter över 140 personer.

www.idean.fi