Neauditēts 2014.gada 9 mēnešu finanšu pārskats

Uzņēmums ir dibināts 1900.gadā, bet esošo nosaukumu ieguvis 1970.gadā. Uzņēmuma vadošais akcionārs ir SPI Regional Business Unit BV, kam pieder 89.53% akciju. AS Latvijas balzams ir vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijas valstīs, kas ražo vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu dzērienus. Savu eksportspēju apliecinām,  aktīvi iekarojot globālo tirgu. 73% mūsu produkcijas tiek pārdota vairāk nekā 160 eksporta tirgos ar SPI Group starpniecību, kā arī vairāk nekā 30 tirgos AS Latvijas balzams tiešā eksporta ceļā.

Uzņēmuma darbība 2014. gada pirmajos 9 mēnešos

Uzņēmuma neauditētais apgrozījums 2014. gada pirmajos 9 mēnešos sasniedza 49.0 miljonus eiro, kas ir par 1.5% vairāk nekā 2013. gada attiecīgajā periodā. Apgrozījums vietējā tirgū ir nedaudz samazinājies (-2.0%), kas ir skaidrojams ar dzērienu portfeļa pārskatīšanu. Eksports pēc SPI Group pasūtījumiem š.g. pirmajos 9 mēnešos ir palielinājies par 2.2%, salīdzinot ar attiecīgo pērnā gada periodu. Savukārt ievērojami pārdošanas apjoma pieaugumi pirmajos 9 mēnešos sasniegti Baltijas valstu tirgos un Norvēģijā (+10.2%), kā arī pieaugums vērojams Latvijas beznodokļu jeb tax free zonā (+3%).

Pārskata perioda neauditētā peļņa veidoja 4.4 miljonus eiro, kas bija par 18.6% augstāka nekā  2013. gada attiecīgajā periodā. Peļņas palielinājumu uzņēmums pamato ar mērķtiecīgu darbu produktu portfeļa attīstībā un ražošanas procesu efektivitātes paaugstināšanā.

AS Latvijas balzams š.g. 9 mēnešos nodokļos valsts budžetā ieskaitījis 40.5 miljonus eiro, tajā skaitā 29.8 miljonus eiro kā akcīzes nodokli.

Turpmākās darbības virzieni

Sabiedrība turpinās mērķtiecīgu darbu, kas vērsts uz izvirzīto mērķu sasniegšanu kā vietējā, tā stratēģiskajos eksporta tirgos. Mūsu prioritāšu vidū joprojām ir dzērienu portfeļa pilnveidošana ar fokusu uz eksportspējīgiem dzērieniem un starptautiski spēcīgiem zīmoliem, kā arī efektīvas ražošanas stratēģijas ieviešana un realizēšana, kas sekmēs Sabiedrības konkurētspēju.

Turpinot sadarboties ar nevalstiskām organizācijām un aktīvi strādājot Latvijas alkohola nozares asociācijas valdē, Sabiedrība pārstāvēs nozares intereses dialogā ar politiķiem un ierēdņiem ar mērķi veicināt pārdomātas alkoholisko dzērienu aprites politikas veidošanu valstī. Uzņēmums turpinās fokusēties uz nekomerciālo alkoholu apkarojošiem pasākumiem un sabiedrības izglītošanu šajos jautājumos.

AS “Latvijas balzams”

Prokūrists                                                                    Ronalds Žarinovs

Rīgā, 2014. gada 28. novembrī

Attachments