EXINI genomför garanterad nyemission om 22 mkr med företrädesrätt för aktieägarna


Lund, Sverige, 2014-12-22 08:18 CET (GLOBE NEWSWIRE) --  

Styrelsen för EXINI Diagnostics AB (publ) beslutade den 19 december 2014, med stöd av bemyndigande från årsstämman den 7 april 2014, att genomföra en nyemission av aktier om 22,0 mkr med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Emissionen är i sin helhet säkerställd genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden.

Styrelsen för EXINI Diagnostics har fattat beslut om att genomföra en nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Villkoren är att tre (3) befintliga aktier ger rätt att teckna två (2) nya aktier till kursen 3,00 kronor. Teckningstiden löper från och med den 8 januari till och med den 29 januari 2015. Vid full teckning tillförs EXINI Diagnostics 22,0 mkr, före emissionskostnader. Nyemissionen är fullt säkerställd genom teckningsåtaganden och garantiutfästelser.

Bakgrund och motiv
EXINI Diagnostics har under 2014 tagit viktiga steg som resulterat i stigande intäkter och ett positivt resultat under de första 9 månaderna. Den goda utvecklingen under året grundas på de framgångar som företaget under tidigare år uppnått på den japanska marknaden. Samarbetspartnern FUJIFILM RI Pharma har framgångsrikt lanserat EXINI boneBSI och under året har ännu en framgångsrik lansering skett i Japan av EXINI heart.

Samarbetet med FUJIFILM RI Pharma har, utöver substantiella intäkter, resulterat i en stark position på den krävande japanska marknaden. Framgångarna i Japan stärker EXINI Diagnostics möjligheter i övriga världen. Under 2015 kommer EXINI fokusera på den europeiska marknaden där produkter kommer att lanseras med en ny affärsmodell, där användarna betalar per utförd analys. Målsättningen är att den nya affärsmodellen över tid skall generera betydande och återkommande intäkter som ger företaget en god lönsamhet.

För att stärka bolagets finansiella ställning och möjliggöra en offensiv satsning på den europeiska marknaden behöver EXINI Diagnostics tillföras kapital. Den förestående nyemissionen innebär ett viktigt kapitaltillskott som finansierar de planerade aktiviteterna. Vidare innebär en stärkt finansiell ställning en förbättrad position i diskussionerna med potentiella distributionspartners och andra samarbetspartners.

Kommentar från EXINIs VD, Magnus Aurell
”Den förestående nyemissionen tillför EXINI Diagnostics de resurser vi behöver för att genomföra de marknadssatsningar vi planerar för de kommande åren. Våra framgångar i Japan har stärkt oss i vår övertygelse att våra produkter medför betydande värde i diagnostiseringen och behandlingen av cancer, kardiovaskulära och neurala sjukdomstillstånd”.

Villkor för nyemissionen
Nyemissionen innebär att EXINI Diagnostics aktiekapital ökas med högst 735 243,20 kronor genom att högst 7 352 432 aktier emitteras. Befintliga aktieägare har företrädesrätt att teckna nya aktier i förhållande till det antal aktier de äger sedan tidigare. De som på avstämningsdagen är registrerade som aktieägare i EXINI Diagnostics har rätt att teckna två (2) nya aktier för varje tre (3) befintliga aktier i bolaget.

För det fall samtliga teckningsrätter inte utnyttjas för teckning med företrädesrätt ska styrelsen, inom ramen för emissionens högsta belopp, besluta om tilldelning utan företrädesrätt. Därvid ska vid överteckning tilldelning i första hand ske till dem som tecknat aktier med stöd av teckningsrätter och som önskar teckna ytterligare aktier, pro rata i förhållande till deras teckning med stöd av teckningsrätter, och i andra hand till andra som anmält intresse av att teckna aktier utan stöd av teckningsrätter i förhållande till tecknat belopp, samt i tredje hand till de som har lämnat emissionsgarantier avseende teckning av aktier pro rata i förhållande till garanterat belopp.

Avstämningsdag för deltagande i nyemissionen är den 5 januari 2015. Teckning ska ske från och med den 8 januari till och med den 29 januari 2015. Teckningskursen har fastställts till 3,0 kronor per aktie, vilket innebär att nyemissionen, vid fulltecknande, tillför EXINI Diagnostics 22,0 mkr före emissionskostnader.

Teckningsförbindelser och garantiåtaganden
Huvudägaren Bo Håkanssons dödsbo, som genom bolag innehar 51,2 procent av aktierna i EXINI Diagnostics, har vederlagsfritt överlåtit samtliga teckningsrätter till ett konsortium av investerare som förbundit sig att teckna för dessa. Teckningsåtagandet är säkerställt genom att nyemissionslikviden inbetalas till bolaget i form av ett brygglån. Därutöver garanterar investerarkonsortiet resterande 48,8 procent av emissionen. Sammantaget uppgår erhållna teckningsförbindelser och garantiåtagande till 22,0 mkr motsvarande 100 procent av nyemissionen.

 

Preliminär tidplan   

30 december 2014:   Sista dag handelsdag inklusive teckningsrätt

2 januari 2015:   Första handelsdag exklusive teckningsrätt

5 januari 2015:   Avstämningsdag

Omkring 8 januari 2015:   Offentliggörande av memorandum

8‐27 januari 2015:   Handel med teckningsrätter

8‐29 januari 2015:   Teckningsperiod

Omkring 3 februari 2015:   Offentliggörande av utfall i nyemissionen

 

Rådgivare
Redeye AB har agerat finansiell rådgivare och Fredersen Advokatbyrå AB juridisk rådgivare i samband med emissionen.

 

För mer information, vänligen kontakta:
Magnus Aurell, CEO
Telefon: 046-286 54 25
E-post: magnus.aurell@exini.com

 

Om EXINI Diagnostics AB (publ)
EXINI Diagnostics AB (publ) erbjuder kvalificerade lösningar för medicinskt beslutsstöd till sjukhus över hela världen. Systemet bygger på avancerad bildanalys genom att artificiell intelligens tolkar medicinska digitala bilder och ger diagnosförslag. Därmed fungerar systemet som beslutsstöd för den diagnosticerande läkaren. EXINI arbetar med produkter för diagnos inom frekventa folksjukdomar såsom cancer, kranskärlssjukdom, demens och Parkinsons sjukdom. EXINI är listat på NASDAQ OMX First North och har ca 600 aktieägare. Certified Adviser är Consensus.

         ________________________________________________________________________
         EXINI Diagnostics AB, Ideon Science Park, Scheelevägen 27, SE-223 70 Lund, Sweden
         Phone: +46 46 286 54 20, Fax: +46 46 286 54 29, info@exini.com, www.exini.com


Attachments

EXINI_20141222_Nyemission_SVEFinal.pdf