Paskelbti Nasdaq „Baltijos rinkos apdovanojimų“ nugalėtojai

Talinas/Ryga/Vilnius, Baltijos rinka, 2015 sausio 22 d. – Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) praneša, kad šį vakarą tiesioginės vaizdo transliacijos, sujungusios Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga ir Nasdaq Vilnius, metu 9 kartą paskelbti ir iškilmingai apdovanoti 2014 metų „Baltijos rinkos apdovanojimų“ nugalėtojai.

„Tallinna Vesi” (vandens infrastruktūros įmonė) antrą kartą iš eilės buvo paskelbta nugalėtoja pagrindinėje kategorijoje „Geriausia Baltijos rinkos ryšių su investuotojais bendrovė“.

Valstybės valdoma įmonė (VVĮ) „Klaipėdos nafta” nugalėjo kategorijoje „Didžiausią pažangą pasiekusi bendrovė“. Nasdaq vykdomasis direktorius Robertas Greifeldas pakvietė „Klaipėdos naftą” į Nasdaq simbolinę biržos prekybos atidarymo ceremoniją Niujorko Taims aikštėje.

“Man malonu pasveikinti „Baltijos rinkos apdovanojimų“ bendroves nugalėtojas, antrosios ir trečiosios vietos laimėtojas bei visas įmones, investuojančias į skaidrumą ir geresnius ryšius su investuotojais, nes šie ryšiai lemia visuomenės pasitikėjimą tiek pačiomis bendrovėmis, tiek visa kapitalo rinka. Ryšių su investuotojais svarba pastaraisiais metais nuolat didėja”, - sako Arminta Saladžienė, Baltijos rinkos vadovė. – Gyvename tokiu laikotarpiu, kai bendrovėms ieškančioms investuotojų nebepakanka dirbti tik pelningai. Griežtėjantys finansų rinkos reguliavimo standartai skatina bendroves atvirai ir sąžiningai bendrauti su investuotojais, o įmonę valdyti laikantis aukščiausių valdysenos standartų”.

Antrą vietą pagrindinėje kategorijoje „Geriausia Baltijos rinkos ryšių su investuotojais bendrovė“ užėmė TEO LT, o trečiąją – „Merko Ehitus“. Valstybės valdoma įmonė LESTO ir Estijos mažmeninės prekybos sektoriaus bendrovė „Baltika“ įsiveržė į geriausių bendrovių penketuką.

SEB Pank buvo pripažintas aktyviausiu finansiniu tarpininku ir Baltijos rinkos plėtros dalyviu. SEB Pank paskelbtas "Metų nariu".

„Ventspils nafta“ nugalėjo kategorijoje ““Geriausia interaktyvių ryšių su investuotojais bendrovė“.

TEO LT nugalėjo dvejose kategorijose: „Geriausia Baltijos rinkos ryšių su investuotojais bendrovė pagal analitikus” ir „Geriausa metinė ataskaita ir bendrovės valdymo ataskaita“.

Baltijos rinkos bendrovių 2014 metų vertinimo vidurkis buvo 75,81, 1,26% didesnis nei 2013 metais ir 49,5% didesnis nei 2006 metais, kai Baltijos rinkos bendrovės buvo įvertintos pirmą kartą ir jų vertinimo vidurkis buvo 50,70. Didžiausias 2014 metų bendrovės įvertinimas buvo 98,68 iš 100.

Iš viso buvo įvertintos 49 Oficialiojo ir Papildomojo sąrašų įmonės, kurių rinkos kapitalizacija didesnė nei 10 mln. Eur, ir pareiškusios norą būti įvertintos. Bendrovės buvo vertinamos pagal daugiau nei 160 kriterijų, tarp jų: ryšių su investuotojais, geros valdymo praktikos ir priežiūros reikalavimų laikymosi ypač akcentuojant informacijos atskleidimo tikslumą.

2014 metų “Baltijos rinkos apdovanojimai” paskelbė naują kategoriją “Investuotojams patraukliausia Baltijos rinkos bendrovė”. Nuo 2015 m. sausio 6-13 d. visi norintys galėjo balsuoti Nasdaq Baltijos rinkos svetainėje. Iš 2076 balsavusių daugiausia balsų atidavė „Tallinna Vesi“, kuri ir paskelbta šios kategorijos nugalėtoja.

Be to, kiekviena Baltijos rinkos vertybinių popierių birža - Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga ir Nasdaq Vilnius išrinko ir paskelbė 2014 metų nugalėtoją specialioje kategorijoje. Nasdaq Tallinn biržos specialusis apdovanojimas atiteko „FinanceEstonia“, organizacijai prisidedančiai prie šalies ekonomikos plėtros, padedančiai didinti savo narių bendrovių konkurencingumą, skatinančiai inovacijas ir kapitalo prieinamumą.

Jānis Dubrovskis, „Baltikums Bank“ Vykdomojo komiteto narys ir Finansų direktorius, paskelbtas Nasdaq Riga specialaus apdovanojimo nugalėtoju už indėlį į Latvijos ir Baltijos rinkos įmonių skolos vertybinių popierių rinkos plėtrą ir investavimo galimybių Baltijos regione didinimą.

„Invalda LT“ buvo apdovanota Nasdaq Vilnius specialiuoju prizu už pasišventimą kapitalo rinkai, kurį Invalda LT įrodė atvesdama tris naujas „Invalda LT“ įmones: „INVL Technology“, „INVL Baltic Real Estate“ ir „INVL Baltic Farmland“.

Kartu su „Baltijos rinkos apdovanojimais“ Nasdaq Vilnius paskelbė ir kasmetinio studentų mokslinių darbų konkurso, kurio tikslas – skatinti studentų susidomėjimą Lietuvos ir Baltijos šalių kapitalo rinka, nugalėtoją. Finansų analitikų asociacijos vertinimu geriausio 2014 metų mokslinio darbo autorė - Eglė Aleknevičiūtė. Nasdaq Vilnius nugalėtojai įteikė 1000 Eur prizą.

2014 metų „Baltijos rinkos apdovanojimų“ nugalėtojai

„Geriausia Baltijos rinkos ryšių su investuotojais bendrovė“
2. TEO LT
3. „Merko Ehitus“
4. LESTO
5. „Baltika“

„Didžiausią pažangą pasiekusi bendrovė“
1. „Klaipėdos nafta“
2. „Rokiškio sūris“
3. „City Service“

“Geriausia interaktyvių ryšių su investuotojais bendrovė“
1. „Ventspils nafta“
2. „Merko Ehitus
“3. „Tallinna Vesi“

„Geriausia Baltijos rinkos ryšių su investuotojais bendrovė pagal analitikus”
1. TEO LT
2. „Tallinna Vesi“
3. „Olainfarm“

„Geriausia metinė ataskaita ir bendrovės valdymo ataskaita“
1. TEO LT
2-3. „Baltika“ ir „Tallinna Vesi“

“Metų narys”
1. SEB Pank
2. LHV Pank
3. Bankas Finasta

20 „Geriausių Baltijos rinkos ryšių su investuotojais bendrovių“
2. TEO LT
3. „Merko Ehitus“
4. LESTO
5. „Baltika“
6. „Invalda LT“
7. „PRFoods“
8. „Olainfarm“
9. „Lietuvos energijos gamyba“
10. „Ventspils nafta“
11. „Olympic Entertainment Group“
12. „SAF Tehnika“
13. „Klaipėdos nafta“
14. „Tallink Grupp“
15. „Ekspress Grupp“
16. „Apranga“
17. „Nordecon"
18. „Linas Agro Group“
19. „Harju Elekter“
20. „Latvijas Gāze“

“Investuotojams patraukliausia Baltijos rinkos bendrovė”
1. „Tallinna Vesi“
2. „Olympic Entertainment Group“
3. TEO LT

Geriausias mokslinis darbas:

1. Eglė Aleknevičiūtė,  „Co-movements of Financial Markets in EU Countries“ , Vytauto Didžiojo universiteto ir Liuveno katalikiškojo universiteto dvigubas magistro diplomas
2. Aliona Matvejeva, „The Impact of Stock Market On Economic Growth“, International Business School at Vilnius University
3. Monika Kalinauskaitė, „Interest Rate Pass-Through In Euro Area: The Impact Of The Recent Crisis“, Vytauto Didžiojo universiteto ir Liuveno katalikiškojo universiteto dvigubas magistro diplomas

Apie “Baltijos rinkos apdovanojimus”
Projekto „Baltijos rinkos apdovanojimai“ pradžia – 2006 metais ir Baltijos rinkos bendrovių vidutinis įvertinimas buvo 50,70. Šio projekto tikslas – skatinti bendroves gerinti ryšius su investuotojais ir siekti aukščiausio informacijos atskleidimo standarto bei didžiausio skaidrumo. NASDAQ OMX įvertindama kiekvieną bendrovę atskirai konsultuoja ir pataria bendrovėms kaip tobulinti ryšius su investuotojais. Baltijos rinkos apdovanojimų vertinimo komitete dirba akademinės bendruomenės, investuotojų, finansų analitikų, spaudos, Baltijos rinkos biržų atstovai. Vertinimo komitetui vadovauja profesorius Geoffrey Mazullo, bendrovių valdymo ekspertas.

Daugiau informacijos: http://www.nasdaqomxbaltic.com/lt/birzu-informacija/apie-mus/baltijos-saliu-vertybiniu-popieriu-rinkos-apdovanojimai-3/

Apie Nasdaq
Nasdaq (NASDAQ: NDAQ) – didžiausia vertybinių popierių prekybos technologijų ir informacijos paslaugų tiekėja visuose šešiuose žemynuose. Nasdaq paslaugų portfelyje – diversifikuoti sprendimai, leidžiantys klientams planuoti ir optimizuoti verslą, įgyvendinti verslo vizijas. Nasdaq technologijos – nepamainomas skaidrumą ir supratimą šiuolaikinėse pasaulio kapitalo rinkose užtikrinantis instrumentas. Nasdaq – tai pirmoji elektroninė vertybinių popierių birža pasaulyje, šiuo metu 50 šalyse valdanti 70 biržų, kuriose sudaromas maždaug vienas iš dešimties vertybinių popierių sandorių pasaulyje. Nasdaq kotiruojama daugiau kaip 3500 bendrovių, kurių rinkos kapitalizacija viršija 8,8 trilijonus JAV dolerių, Nasdaq paslaugomis naudojasi daugiau kaip 10.000 verslo klientų. Daugiau informacijos: www.nasdaq.com.

Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland, Nasdaq Riga, Nasdaq Stockholm, Nasdaq Tallinn, Nasdaq Vilnius, Nasdaq Clearing ir Nasdaq Broker Services yra atitinkamai reguliuojamų rinkų Nasdaq OMX Copenhagen A/S, Nasdaq OMX Helsinki Ltd., Nasdaq OMX Iceland hf., Nasdaq OMX Riga, AS, Nasdaq OMX Stockholm AB, Nasdaq OMX Tallinn AS, AB Nasdaq OMX Vilnius, Nasdaq OMX Clearing AB, Nasdaq OMX Broker Services AB prekės ženklas. Nasdaq Nordic – tai bendras Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland ir Nasdaq Stockholm rinkų ir jų siūlomų produktų bei paslaugų pavadinimas. Nasdaq Baltijos rinka – tai bendras Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga ir Nasdaq Vilnius rinkų ir siūlomų bendrų produktų bei paslaugų pavadinimas. Daugiau apie Nasdaq Baltijos rinką: www.nasdaqbaltic.com

Įspėjamasis pranešimas
Informacijoje, pateiktoje šiame pranešime spaudai, yra į ateitį nukreiptų pareiškimų, kurie nėra aiškiai apibrėžti ir yra susiję su įvairiomis rizikomis. Nasdaq įspėja, kad bet kokia į ateitį nukreipta informacija negali būti laikoma garantija dėl bet kokių ateities rezultatų pasiekimo, ir Nasdaq nekontroliuoja veiksnių, kurie gali paveikti tokius faktinius rezultatus. Nasdaq neprisiima jokios atsakomybės viešai atskleisti bet kokių į ateitį nukreiptų pareiškimų.

Daugiau informacijos:
Audrone Ranonyte