ZetaDisplay: Bokslutskommuniké 2014

Turn-around i Q4 med vinst - positivt EBITDA för helåret


Sverige, 2015-02-19 15:49 CET (GLOBE NEWSWIRE) --  

 

Fjärde kvartalet – oktober-december 2014

  • Omsättningen uppgick till 24,3 (16,8) MSEK
  • EBITDA uppgick till 4,1 (-1,2) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till 3,2* (-2,0) MSEK
  • Resultat per aktie uppgick till 0,20 (-0,17) SEK
  • Tecknar avtal med Kjell & Company
  • Avtal inom fast-food med ordervärde 20 MSEK
  • Styrelseledamöter förvärvar aktier i bolaget
  • Tecknar avtal med internationellt möbelvaruhus
  • Order från bilimportör i Sverige och Finland värd 3 MSEK

Helår 2014

  • Omsättningen uppgick till 58,5 (60,9) MSEK
  • EBITDA uppgick till 0,5 (-5,0) MSEK
  • Rörelseresultatet uppgick till -2,6* (-8,1) MSEK
  • Resultat per aktie uppgick till -0,30 (-0,70) SEK

Viktiga händelser efter periodens utgång

  • Tecknat avtal om förvärv av Market Media Oy i Finland

*) exklusive förvärvskostnader på 0,8 MSEK

Kommentar från koncernchef Leif Liljebrunn

Det senaste kvartalet motsvarade våra högt uppsatta förväntningar. Efter att ha haft förskjutningar i ett antal kundprojekt under året har leveranser nu börjat komma på plats. Under kvartalet gjorde vi en turn-around och omsatte rekordhöga 24,3 (16,8) MSEK med ett rörelseresultat på 3,2 MSEK exklusive förvärvskostnader och ett EBITDA-resultat på 4,1 MSEK. För helåret omsatte vi 58,5 (60,9) MSEK med ett positivt EBITDA-resultat på 0,5 (-5,0) MSEK. Den något lägre omsättningen får ses i ljuset av att vi under början av året påbörjade ett effektiviseringsprogram med målsättningen att sänka kostnaderna med drygt 8 MSEK på rullande 12 månader. De senaste fem åren dessförinnan har vi haft en genomsnittlig tillväxt på över 15 %.

Bruttomarginalen ökade till 59 (52) % vilket är resultatet av stigande andel tjänster av den totala omsättningen. Denna utveckling ger bolaget en långsiktig stabil intäktsström och skapar dessutom en djupare relation med kunderna. Trenden har pågått ett antal år och vi räknar med att den kommer att fortsätta. Under året ökade bland annat licensintäkterna med 15 %. Detta visar på att vi har ett skalbart och konkurrenskraftigt erbjudande.

Vår nuvarande kundbas ger oss fortsatta tillväxtmöjligheter samtidigt som vårt beroende av ett specifikt land eller en enskild kund minskar. Vi har flera starka branschområden inom dagligvaruhandel, bilhandel, restauranger, möbelvaruhus m fl. ICA utgjorde under 2014 en mindre andel av den totala nyförsäljningen till förmån för andra aktörer i Sverige och internationellt. Det har varit viktigt för oss att se över mixen av vår kundbas så att vi kan öka vår intjäningsförmåga. Detta har vi lyckats med genom att sänka våra kostnader samtidigt som vi ökat vår bruttomarginal. Detta är två faktorer som talar för ett starkt 2015.

Digital Signage är en marknad som står inför konsolidering där vi skall vara en aktiv aktör. Efter periodens utgång har vi tecknat avtal om att förvärva Marketmedia som är Finlands största och ledande leverantör av Digital Signage med många år i branschen. Marketmedia har en stark position inom detaljhandel samt en ledande position inom spelmarknaden där bolaget har gjort omfattande installationer till Veikkaus (Finska Spel). Tillsammans med ZetaDisplays befintliga verksamhet i Finland kommer den sammanslagna verksamheten att ha en ledande ställning med en mycket stark kundbas. Med Marketmedias starka ställning inom spelmarknaden breddar vi också vårt erbjudande inom en ny bransch vilken vi kommer att erbjuda till andra kunder på fler marknader i Europa.

Efter förvärvet av Marketmedia skapar ZetaDisplay en koncern som pro-forma omsatte ca 90,5 MSEK under 2014 med ett positivt EBITDA-resultat på ca 4,2 MSEK.

Idag har vi över 100 större detaljhandel/serviceföretag till vilka vi dagligen levererar tjänster och digitala system. Dessa företag är fördelade på i huvudsak 5 länder och de är verksamma i en rad olika branscher. Vi har under året arbetat målmedvetet för att öka antalet kunder och branscher som vi förädlar och utvecklar. Detta ligger i linje med vår tillväxtplan. Genom förvärvet av Marketmedia skapar vi en koncern som fortsätter sin tillväxtresa med målet att bli en lönsam ledande leverantör i Europa inom Digital Signage och Last Meter Marketing.

  

Vid frågor kontakta:

ZetaDisplay AB (publ)
CEO Leif Liljebrunn
Telefon: +46 70 845 80 52
E-mail:
leif.liljebrunn@zetadisplay.com

 

Om ZetaDisplay

ZetaDisplay är en ledande leverantör av Digital Signage till större kedjor inom detaljhandels- och servicebranschen på den europeiska marknaden. Huvudkontoret finns i Sverige och försäljningskontor finns i Danmark, Norge, Finland, Estland och Holland. Aktien handlas sedan april 2011 på NASDAQ OMX First North Premier, med kortnamnet ZETA. Certified Adviser är Erik Penser Bankaktiebolag. Mer information finns på http://www.zetadisplay.com

Om Digital Signage och multikanalkommunikation

ZetaDisplay definierar Digital Signage som system för reklam, profilering och butikskommunikation som förmedlar ljud, bild och film i anslutning till butik och i offentlig miljö. Ett svenskt namn för Digital Signage är digital butikskommunikation. Lösningar baserade på digitala bildskärmar är en stor del av marknaden, men utvecklingen går mot att utnyttja fler digitala kanaler för att kommunicera kunderbjudanden och annan information. Det handlar om lösningar, som integreras med sociala medier och webbplatser, och appar för smarta mobiltelefoner och surfplattor vilka skapar interaktivitet med kunden. Utvecklingen går också mot att integrera lösningar med butikskedjans kassasystem för automatisk prisuppdatering och automatiskt byte av budskap på de digitala bildskärmarna.


Attachments

Bokslutskommuniké 2014.pdf