Bokslutskommuniké för 2014


Perioden 1 oktober - 31 december 2014
- Nettoomsättningen för perioden uppgick till 32,6 (31,6) mkr. Nettoomsättningen för fjärde kvartalet var 2,9% högre än jämförbar nettoomsättning samma period 2013.
- Bruttovinsten för perioden uppgick till 15,8 (18,2) mkr, 48,7% (57,6%) av nettoomsättningen.
- EBITDA för perioden, rörelseresultat före avskrivningar, uppgick till 1,6 (2,9) mkr.
- Resultatet för fjärde kvartalet uppgick till - 3,3 (1,0) mkr.

Perioden 1 januari - 31 december 2014
- Nettoomsättningen för perioden uppgick till 131,7 (128,0) mkr. Jämförbar nettoomsättning var 2,9% högre än samma period föregående år.
- Bruttovinsten för perioden uppgick till 60,1 (61,1) mkr, 45,6% (47,7%) av nettoomsättningen.
- EBITDA för perioden, rörelseresultat före avskrivningar, uppgick till 3,5 (12,3) mkr, 2,7 (9,6 )% av nettoomsättningen. Årets resultat har belastats med satsningar på förstärkt marknadsorganisation, omstruktureringskostnader om 3,1 mkr och noteringskostnader om 1,1 mkr.
- Resultatet för perioden uppgick till - 5,4 (1,1) mkr.
- Resultatet per aktie uppgick till - 0,43 (0,09) kr.
- Kassaflödet från löpande verksamheten uppgick till 1 428 (9 744) tkr.
- Investeringar i materiella tillgångar uppgår till 2 337 (882) tkr.
- Amorteringar av räntebärande lån har under perioden skett med 5 651 (8 595) tkr.
- Balansomslutningen för koncernen uppgick till 61,2 (67,7) mkr, en minskning med 9,6%.
- Skuldsättningsgraden ökade från 3,46 till 5,23 efter perioden.
  

VD har ordet
Helåret 2014
En försäljning om 132 mkr, en ökning med 2,9%, är lägre än jag förväntat mig efter andra kvartalet. Tillväxttakten de sista tre kvartalen har i genomsnitt uppgått till 3,9%. Det gäller särskilt affärsområdet Fordon & Industri, där de flesta nya affärsavtalen 2014 återfinns. Affärsområdet Private Label ökade å andra sidan med 5,2%.

EBITDA uppgick 2014 till 3,5 mkr. I resultatet ingår omstruktureringskostnader om 3,1 mkr.

Vi fortsätter att se över balansräkningen genom att minska koncernens skuldsättning. Under året har koncernen amorterat räntebärande lån om 5,7 (8,6) mkr. Finansnettot har minskat med 10% jämfört med 2013.

Beslut har tagits för att 2016 samordna produktionen av både flytande-, pulver- och tablett-form men inte minst lager och logistik till Rörvik. Detta innebär att kostnaderna minskar med 5 mkr/år från 2016, eller ca +3 till 4% på EBITDA. Styrelse och ledning fortsätter arbetet med att förbättra koncernens lednings-, huvud-, och stödprocesser för ökade effektivitets- och lönsamhetsförbättringar.

Ett år som noterat bolag
I stort sett är jag nöjd med vidtagna strategiska beslut av både organisation som produktion och de strategiska affärer som vi gjort i Sverige, Norge och Finland. Jag är mindre nöjd med tillväxttakten som jag hade förväntat mig skulle vara högre. Jag är även missnöjd med utvecklingen av koncernens lönsamhet. Lönsamhetsminskningen beror i hög grad på medvetna satsningar och förändringar. Under 2014 har vi valt att investera i en konkurrenskraftigare marknadsorganisation inom AO Fordon & Industri. De strategiska affärer som vi har ingått under det gångna året ger oss en bra grund för tillväxt framöver genom förväntade affärsvolymer och nya affärsmöjligheter.

North Chemical landade ett flertal nya affärer under 2014
Under 2014 ingicks nya avtal med Gulf, Hallmiba, Istobal, Yara (tidigare Norsk Hydro) med AdBlue, KG Knutsson, Buss i Väst m.fl.

AdBlue har en avsevärd tillväxtpotential då det årligen säljs 170 000 dieseldrivna personbilar och ackumulativt kommer det att 2021 finnas 1 miljon dieseldrivna personbilar på den svenska marknaden. Snittförbrukningen per bil och år är 40 till 50 liter. Produkten kan vi sälja både under det egna varumärket Snowclean samt som ett private label för något oljebolag. Yaras AdBlue-varumärke Air1 distribueras via ett nätverk av godkända distributörer världen över och är en given samarbetspartner för alla fordonstillverkare i världen.

Buss i Väst är ett första avtal inom bussmarknaden i Sverige (totalt 14 000 bussar). Ambitionen här är att komma åt 30% av marknaden.

Hallmiba är bra affärspartner för andra produkter ur vårt sortiment som till stor del riktar sig mot fordonsmarknaden. Hallmiba är stor leverantör till ex. Statoil mackar på den svenska marknaden och ägs av Axfood koncernen.

KG Knutsson med hela Autoexperten kedjan (80 butiker) är Nordens ledande leverantör av fordonsprodukter till den auktoriserade fordonshandeln i Skandinavien. En ny samarbetspartner för koncernen.

Gulf-avtalets utfall 2014 är vi inte nöjda med enligt de affärsindikationer vi fick från Hansen Racing vid tecknandet. Gulf stationer finns idag etablerade på 60 - 70 orter i Sverige mot knappt 30 när avtalet tecknades.

December 2014 avslutades väl för North Chemical
December månad var klart bättre än föregående år men hösten som helhet nådde inte upp till mina förväntningar.

Mina förväntningar på 2015
Att Alingsåsflytten genomförs enligt plan till våra befintliga som nya lokaler i Rörvik. Att vår investering om 3,5 mkr i automatiserad fyllningslinje för flytande produkter gör oss ytterligare konkurrenskraftiga. Att vi tecknar fler strategiska affärsavtal med nya kunder i både Sverige, Norge och Finland.

Under 2014 investerade vi 1,1 mkr på en mängd Investor Relation aktiviteter runt om i Sverige samt annonsering i dags- och affärspress, då vi ville visa upp oss under första året som noterat bolag. Vi ser inte samma behov framöver och reducerar dessa kostnader till en mer normal nivå under 2015.

Jag förväntar mig ett resultatlyft under 2015 jämfört med 2014 på grund av de kostnadsreduceringar vi har vidtagit, nya och tecknade affärsavtal och inte minst genom väsentligt minskade goodwillavskrivningar.

Effektiviseringar genom sammanläggning av produktionsresurser
Redan hösten 2013 påbörjade vi arbetet med att flytta produktionen i Kristianstad till Alingsås. Under hösten 2014 tog vi sedan beslutet att flytta produktionen i Alingsås till Rörvik. Koncernens hyreskostnader kommer 2016 att minska väsentligt jämfört med 2013.

2016 kommer produktionen av både flytande-, pulver- och tablettform men inte minst lager och logistik vara samordnad i Rörvik. Betydelsen för resultatet är att vi minskar våra kostnader med 5 mkr/år från 2016 eller ca + 3 till 4% på EBITDA.

Andra effektiviseringar som genomförts
Vi har investerat i en ny spolarvätskeanläggning som ger både lägre produktionskostnader per liter med ökad kapacitet, investerat i en ny automatiserad fyllningslinje för ökad flexibilitet som ökad kapacitet och lägre produktionskostnader, vi har även förbättrat vårt affärssystem då vi centraliserat ekonomifunktionen samt infört CRM som ger effektivare arbetsverktyg i säljorganisationen vid orderläggning och kunduppföljning.

Nu har vi ett gemensamt affärssystem och en gemensam IT-plattform för administration, affärsområden, produktion och forskning & utveckling. Vi har även inlett arbetet med att minska AO Fordon & Industris säsongsvariationer och därmed minska riskerna, med nya kunder och nya marknader som ska skapa en mer jämn försäljning under året.

Vi har gått från en dotterbolagsdriven organisation med VD:ar till en affärsområdesorganisation. Ansvaret blir tydligare med ökad fokusering på försäljning och vi kapar managementkostnader. Marknadsmaterialet har också renodlats och profilerats upp både på produkt- och varumärkesnivå. Varumärket North Chemical kommer nu med på produkter, tjänstebilar och hemsidor för ytterligare profilering.

Affären med Yara kring produkten Air1 - AdBlue indikerar att ledande marknadsaktörer i branschen har förtroende för NC
Genom alla de affärsmöten med nya stora kunder och samarbetspartners som visat intresse för NC och dess affärer så är min känsla att vi fortsätter etablera oss på den skandinaviska marknaden enligt plan. Samarbetet med Yara har skapat och skapar många värdefulla kontakter inom oljebranschen i både Sverige, Norge som Finland som vi hoppas skall medföra nya affärsmöjligheter även för våra övriga produkter på den skandinaviska arenan.

Private label utgör en stor del av produktportföljen idag. Våra egna varumärken har dock högre marginaler. Vår strategi kring produktportföljen är följande
Produktportföljen av egna varumärken kommer att utökas med kompletterande och starka varumärken inom den kemtekniska branschen. Samtidigt är det mycket viktigt för oss att fortsätta vara professionell aktör inom private label sidan. Private label skapar bra volymer och håller vår egen FoU avdelning om 5 personer på tå. Vidare är vi marknads- ledande i Sverige inom private label tillverkning av tvätt- och rengöringsprodukter. Vårt senaste pressmeddelande visar att våra kunder är nöjda med oss. En storkund till Aktiv Kemi har valt att förlänga kontraktet i ytterligare tre år. Det bekräftar vår styrka inom kemteknisk private label tillverkning.

Förvärv - finns många intressanta bolag som kan passa in i koncernen.
Vi har fört diskussioner med flera olika bolag men av affärsmässiga skäl inte valt att gå vidare. Vi har en förvärvsplan och target list som vi följer men ett förvärv skall skapa både varaktiga synergier i verksamheten och ökad konkurrens- kraft för koncernen. Vi har fortfarande samma mål.

Hur kommer goodwillavskrivningarna att påverka resultatet
Avskrivningarna minskar 2015 med 2,5 mkr jämfört med 2014 och kommer att minska ytterligare 2,4 mkr under 2016. Beräknade avskrivningar 2016 uppgår fn. till 1,5 mkr jämfört med 6,1 mkr för 2014 och 7,0 mkr för 2013.

Vad har vi för lönsamhets- och tillväxtmål
Vårt mål är fortfarande en tillväxt om 10% varav 5% organisk tillväxt. EBITDA har vi tidigare angett skall överstiga 10% över en konjunkturcykel.

Som VD har jag en mängd saker jag fortfarande vill uppnå med North Chemical
Målet är att fortsätta utveckla ett proaktivt och konkurrenskraftigt tillväxtföretag primärt på den skandinaviska marknaden med god kvalitet och god lönsamhet. Målet är vidare att lotsa bolaget till fortsatt ökad omsättning med bra EBITDA marginal. Det ska vi göra genom en hög produktutvecklingstakt, ständig automatisering i produktion, medarbetarmotivation och engagemang, god etik och uppriktighet, trygga och nöjda kunder och en helhetssyn på miljöfrågor.

Aktieskapande värdeförbättringar
Bolagets målsättning är att skapa förutsättningar för en hållbar långsiktig och organisk tillväxt. Vidare arbetar bolaget med ett lönsamhetsfokus sedan tidigare. Detta sker genom ökade effektiviseringar, flexibilitet i produktionen, löpande översyn för lägre inköpskostnader samt minskad kapitalbindning. 

Målsättningen för North Chemical är att bli den marknadsledande leverantören till nordens största detalj- och dagligvaruhandelsföretag & återförsäljare av svensktillverkade & miljöcertifierade rengörings- och underhållsprodukter för såväl professionella som privata användare.

VD & koncernchef
Stig Norberg

Finansiell Kalender

Årsredovisning 2014 - 12 april 2015
Delårsrapport Q1 2015 - 12 maj 2015
Bolagsstämma - 12 maj 2015
Delårsrapport 2 2015 - 21 augusti 2015
Delårsrapport 3 2015 - 16 november 2015
Bokslutskommuniké 2015 - 26 februari 2016

Rapporten i sin helhet bifogas.

Rörvik den 27 februari 2015

Thorbjörn Wennerholm
Styrelseordförande

Sophie Persson 
Styrelseledamot

Michael Engström
Styrelseledamot 

Sten Norinder               
Styrelseledamot

Stig Norberg
Verkställande direktör

För ytterligare information kontakta:
Stig Norberg    
CEO
Telefon: 0708-25  14 00
E-post: stig.norberg@nortchemical.se

Tomas Jönsson
CFO
Telefon: 0382-219 83
tomas.jonsson@northchemical.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
North Chemical Bokslutskommuniké 2014.pdf

Om North Chemical
North Chemical-aktien är noterad på NASDAQ OMX Stockholm, First North, och handlas under kortnamnet NOCH. Bolagets certified adviser är Redeye AB. För ytterligare info se www.northchemical.se


Attachments

northchemical_bokslut_2014_150227.pdf