Jim Van heusden utnämnd till VD för Karolinska Development

STOCKHOLM - 3 Mars 2015. Karolinska Development AB (STO: KDEV) meddelar idag att Jim Van heusden har utnämnts till VD i bolaget. Till följd av utnämningen återgår tillförordnade VD Terje Kalland till sin roll som vice VD och forskningsdirektör


“Det är med stort nöje vi idag kan välkomna Jim Van heusden som VD”, säger Karolinska Developments styrelseordförande Bo Jesper Hansen. ”Jim har med sin bakgrund som entreprenör inom riskkapital en bred internationell erfarenhet inom kapitalanskaffning och avtal inom bioteknikindustrin, samt en djup kunskap inom forskning och utveckling av läkemedel. Denna kombination är perfekt för Karolinska Development där innovativa finansieringslösningar är viktiga för utvecklingen av portföljbolagen”.

Före utnämningen i Karolinska Development grundade Jim 2013 bioskills, ett bolag som erbjuder innovativa lösningar för kapitalanskaffning samt strategisk rådgivning för bioteknikbolag och investeringsfonder specialiserade inom life science. Mellan 2001 och 2013 var han verksam i flera positioner vid Gimv som fokuserar på investeringar inom life science-sektorn. Från 2007 var Jim partner vid Gimv och skaffade under den perioden en utmärkt meritlista vad gäller att bygga framgångsrika företag. Före tiden på Gimv arbetade Jim som senior forskare vid enheten för onkologi vid Janssen Pharmaceuticals, en del av Johnson & Johnson. Jim är belgisk medborgare och är doktor i molekylär- och cellbiologi vid universitetet i Maastricht.

“Genom implementeringen av vår nya strategi för att omvandla Karolinska Development till ett framgångsrikt investeringsbolag, bidrar Jim med entreprenörsanda och gedigna meriter inom både läkemedelsutveckling och riskkapital. Vid Gimv var Jim ansvarig för avtalsförhandlingar, due diligence, flertalet investeringar i både noterade och onoterade bolag, betydande exits (börsnoteringar och uppköp), försäljningar, finansieringar, syndikatbyggande, värdering, portföljförvaltning och rapportering, affärsstrategi och affärsutveckling”, säger Bo Jesper Hansen.  

“Vidare har Jim en stor erfarenhet som projektledare inom forskning och utveckling av läkemedel. Med denna imponerande bakgrund och Jims engagemang i Karolinska Development är jag övertygad om att vi hittat rätt kompetens, skicklighet och attityd för att för Karolinska Development mot framtida framgångar”, fortsätter Bio Jesper Hansen. 

Jim Van heusden, ny VD för Karolinska Development, säger: “Kombinationen av förstklassig forskning från Karolinska Institutet, tillsammans med ett stödjande team och styrelse gör detta till en mycket spännande möjlighet. Jag ser fram emot att vidare förverkliga de värden som finns i den existerande portföljen genom att attrahera nya investeringar och internationella saminvesterare. Karolinska Development kommer att fortsätta skapa och bygga nya bolag för att sammanföra högkvalitativ forskning och innovation till patienter för att på så vis skapa värde för våra aktieägare”.

Jim Van heusden tillträder som VD den 3 mars 2015 och tar därmed över från tillförordnade VD:n Terje Kalland. Terje återgår till sin roll som vice VD och forskningsdirektör. ”Styrelsen vill tacka Terje Kalland för hans tid som tillförordnad VD för bolaget under tiden som vi sökte en permanent lösning”, säger Bo Jesper Hansen.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Bo Jesper Hansen, Styrelseordförande, Karolinska Development AB
Telefon: +46 72 245 98 92

 

 

TILL REDAKTÖRERNA

Om Karolinska Development AB
Karolinska Developments mål är att skapa värde för patienter, forskare, investerare och samhället genom att utveckla innovationer från världsledande forskning till differentierade produkter som kan säljas eller utlicensieras. Affärsmodellen är att SELEKTERA de kommersiellt mest attraktiva medicinska innovationerna som har potential att tillgodose medicinska behov UTVECKLA innovationer till det stadium där den största avkastningen på investeringen kan uppnås samt KOMMERSIALISERA innovationer genom försäljning av företag eller utlicensiering av produkter. Ett exklusivt “deal flow”-avtal med Karolinska Institutet Innovations AB, i kombination med andra samarbetsavtal med ledande universitet, ger ett kontinuerligt flöde av innovationer. För mer information: www.karolinskadevelopment.com.

Karolinska Development är noterat på NASDAQ OMX (STO: KDEV). Karolinska Development kan vara skyldig att offentliggöra informationen i detta dokument i enlighet med lagen om handel med finansiella instrument.


Attachments

Jim Van heusden utnämnd till VD för Karolinska Development.pdf