PolyPlank AB : Bokslutskommuniké för 2014


Vd har ordet

Bäste aktieägare och övriga intressenter. Vi har fortsatt haft en god orderingång och bra belägg-ning i vår produktion i Polyplank. Speciellt är det fortfarande positivt att vår nya produktgrupp balkonger fortsätter öka och även ge bra orderingång för produktion under första kvartalet 2015.

Ända sedan våren 2014 har koncernen genom dotterbolaget Fröseke Panel AB:s minskade leveranser till störste återförsäljarkunden, Fjordals i Norge, medfört stora resultattapp. Fjordals såldes under sommaren till RBI Group AS i Norge. Dessförinnan gjordes stora lagerneddragningar i bolaget och därefter har inte återförsäljaren kunnat hålla volymerna enligt plan. Effekterna har påverkat koncernen synnerligen negativt. För mer information hänvisar vi till stycke 3 och 4 i delårsrapporten för januari-september 2014.

Kenth Danielsson, vår tidigare vd, som p g a sjukdom tvingades till stor frånvaro medförde minskad bearbetning av marknaden och i förlängningen leveranstapp. Kenth kommer på egen begäran att lämna bolaget under innevarande år.

Det framgår av koncernresultaträkningen att koncernens övriga externa kostnader och personalkostnader ökar med 6,4 MSEK när omsättningen minskar med 1,5 MSEK, det är inte acceptabelt.

Genom vårt effektiviserings- och kostnadsbesparingsprogram, som sjösattes under året och kommenterades i delårsrapporten för januari- september 2014, och kontinuerligt arbetas med, kommer vi att kunna förbättra vårt resultat innevarande år.

Bengt Nilsson, VD

Fjärde kvartalet 2014, koncernen

  • Omsättningen för perioden uppgick till 12,1 MSEK (10,2).
  • Resultatet efter avskrivningar uppgick till -1,7 MSEK (-6,6).
  • Resultatet efter finansnetto och skatt uppgick till -2,7 MSEK (-7,5. Resultat per aktie uppgick till -2,39 (-21,79). Antal aktier vid årets utgång uppgick till 1 149 405 (383 135).
  • Soliditeten uppgår till 9% (35%)

Helåret 2014, koncernen

  • Omsättningen för perioden uppgick till 40,0 MSEK (42,1).
  • Resultatet efter avskrivningar uppgick till -11,0 MSEK (-11,0).
  • Resultatet efter finansnetto och skatt uppgick till -13,8 MSEK (-13,3). Resultat per aktie uppgick till -11,46 (-34,69). Antal aktier vid årets utgång uppgick till 1 149 405 (383 135).

Inledning / Kommentarer 2014

Säsongsvariationer

Beroende på omsättningens innehåll avseende produkter och marknader har säsongsvariationerna utjämnats.

Viktiga händelser i koncern och moderbolag

En ny verksamhet i form av rekonditionering av plugg för vår pluggkund har startat i Karlskoga i vårt dotterbolag OFK Plast AB.

Förhandlingar med tidigare ägarna till Fjordals i Norge, Dansk Traelass AS, har skett och en tvist kan inte uteslutas. Bolaget bedömer att avsatta reserver för ändamålet är tillräckliga.

Vid en extra stämma i december beslutades om en nedsättning av aktiens kvotvärde för att återställa det registrerade aktiekapitalet.

Viktiga händelser efter rapportperiodens utgång

Orderingången på främst balkonger har varit större än normalt under de första månaderna.    Polyplank har dessutom föreskrivits i offerter överstigande 5 MSEK för leverans under 2.a kvartalet och delar av 3:e kvartalet 2015.

Bolaget har preliminärt kommit överens om ett nära samarbete med en återförsäljare angående exklusiv försäljningsrätt av bolagets återvinningshus. Överenskommelsen kommer innebära betydligt större marknadsbearbetning i Norden, pga ett större antal säljare.

Nytt flerårsavtal angående leveranser av plugg inklusive rekonditionering förhandlas.

Arbetet med att lösa koncernens behov av en bättre finansiell lösning för att klara en expansivare utveckling jämfört med idag pågår intensivt. 

Miljö

Ökande miljöproblem i kombination med ökad medvetenhet om dess orsaker och konsekvenser har resulterat i att miljöfrågan idag är en av samhällets mest prioriterade. En viktig källa till miljöproblemen är ineffektivt användande av de befintliga naturresurserna, t ex genom avsaknad av återvinning och återanvändning av material. Även ur ekonomisk synvinkel har företagen i högre grad börjat inse fördelarna av återvinning och återanvändning.

Polyplanks grundares framsynthet gör att koncernen idag, via en unik process, kan erbjuda ett materialåtervinningsbaserat material som består av termoplaster och organiska fibrer. Termoplasterna och de organiska fibrerna kommer från använda råvaror som faller från hushåll och industri. Istället för potentiella avfallsmiljöproblem blir de värdefulla komponenter som kan ersätta jungfruliga naturresurser. Den unika processen möjliggör även att det tillverkade materialet enkelt och resurseffektivt kan materialåtervinnas.

Polyplankmaterialet har även flera fysiska egenskaper som beroende på applikation har potentiella miljöfördelar. Exempel på dessa är att materialet inte behöver ytbehandlas och är fukttåligt. Förutom materialets positiva miljöegenskaper arbetar företaget även med att utveckla nya erbjudanden och applikationer som möjliggör ökad direkt återanvändning och rekonditionering av redan tillverkade produkter/applikationer.

Sammantaget ger detta att polyplankmaterialet och produkter tillverkade av detta, förutom minskad miljöpåverkan, även långsiktiga kostnadsbesparingar som många gånger ligger i linje med våra kunders miljöpolicy.

Verksamhet och Marknad

Verksamheten

Polyplank baserar sin verksamhet på en processteknik för framställning av ett kompositmaterial bestående av träfiber och återvunna termoplaster. Av denna komposit tillverkas extruderade, formsprutade och pressade produkter. Kunderna finns inom den offentliga såväl som den privata sektorn.

Marknaden

Koncernen fokuserar på fem huvudsakliga produktgrupper:

  • System för fastighetssektorn
  • Profiler för andra applikationer
  • System för bullerreduktion
  • Hylsplugg till pappersindustrin
  • Paneler för inomhusbruk

System till fastighetssektorn

Affärsområdet innefattar en rad olika applikationssystem: Miljöhus, Terassavskiljare, Avskärmningar och Balkonger & Loftgångar. Bolagets fokus har under de senaste åren intensifierats inom detta område. Betydande satsningar har genomförts vilka också har gett en position där kännedomen om våra systemprodukter ökat. Under 2011 utvecklades ett nytt system där polyplankprofiler kombineras med aluminiumprofiler. Kombinationen ger möjlighet att skapa nya formspråk och utveckla designen.

Marknadspotentialen inom produktgruppen är mycket stor då samtliga fastighetsbolag alltid kommer att ha betydande renoveringsbehov under varje verksamhetsår.

Profiler för andra applikationer

Affärsområdet omfattar profiler för vidareförädling inom en rad områden. Bl a finns avtal med San Sac AB avseende försäljning av källsorteringsskåp och miljöhus.

Även den homogena träkompositprofilen BeachPlank till terassgolv ingår i detta affärsområde. Terassplankor i träkomposit har fått ett starkt fäste i många länder utanför Norden, främst Nordamerika men även västra Europa. Produkten kan med fördel ersätta träbaserat trallvirke och stenmaterial i t ex uteplatser.

System för bullerreduktion

Polyplank har ett väl utvecklat produktsortiment för reduktion av buller. Bolaget kommer att fortsätta bearbeta kunder inom detta segment. Marknaden för bullerdämpning kommer att öka då större krav ställs från myndigheter och privatpersoner gällande reduktion av skadligt buller i samhället.

Hylsplugg till pappersindustrin

Bolaget levererar idag enligt avtal till en stor koncern inom pappersindustrin där hylspluggen används som belastnings- och transportskydd i pappersbalar.

Ambitionen är att fortsätta utveckla våra hylspluggar för att ytterligare förstärka vår position som en konkurrenskraftig aktör inom detta område.

Framtidsutsikter

Marknadspotentialen inom fastighetssektorn bedöms som mycket stor och bolaget bedömer att våra konkurrensfördelar gentemot befintliga material på marknaden ger oss goda framtidsutsikter. Produkterna tillverkas av råvaror som redan varit ute i konsumentledet eller som faller från industrin. Köpande kunder värnar genom medvetna inköpsval om sin egen närmiljö och i det stora perspektivet även den globala miljön.

Polyplank ska fortsätta att utveckla konkurrenskraftiga produkter med funktionell design, utifrån kundernas behov, som är ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigare alternativ än motsvarande baserade på bland annat tryckimpregnerat virke, ädelträ och bestruket trä. Polyplank skall även verka för att reducera kundernas underhållskostnader.

Finansiering och likviditet

De likvida tillgångarna uppgick vid rapportperiodens utgång till 0,8 MSEK (0,1). Likviditeten har varit och är fortfarande ansträngd. En nyemission på cirka 24,9 MSEK före emissionskostnader med företrädesrätt för befintliga aktieägare har genomförts under januari-februari 2014.

Koncernens räntebärande skulder uppgår vid rapportperiodens utgång till 26,1 MSEK (22,7). Dessa består av långfristiga skulder 1,0 MSEK (6,8), fakturabelåning 4,5 MSEK (4,2), lån från huvudägaren Stångåkonsult i Kalmar HB 13,1 (0,2) samt övriga kortfristiga räntebärande skulder 7,5 MSEK (11,5).

Investeringar

Investeringar i materiella anläggningstillgångar  under fjärde kvartalet uppgick till 0,1 MSEK (0,0).

Skatter

Polyplank AB (publ) har skattemässiga ackumulerade underskottsavdrag som uppgick till 138,7 MSEK vid 2013 års taxering. OFK Plast AB har skattemässiga ackumulerade underskottsavdrag som uppgick till 2,5 MSEK vid 2013 års taxering. Koncernens skattemässiga ackumulerade underskottsavdrag uppgår således till 141,2 MSEK. Skattevärdet av outnyttjade underskottsavdrag aktiveras endast i den mån det är mycket sannolikt att dessa kommer att innebära lägre skatteinbetalningar i framtiden. Av försiktighetsskäl redovisas inte någon uppskjuten skattefordran i vare sig PolyPlank AB (publ) eller dotterbolaget OFK Plast AB.

I koncernen redovisas en uppskjuten skatteskuld om 57 KSEK hänförlig till förvärvet av OFK Plast AB.

Transaktioner med närstående

Huvudägaren Stångåkonsult i Kalmar HB har en fordran på bolaget om 13,1 MSEK (0,2) den 31 december 2014, som avser inlånade medel. Försäljning till Stångåkonsult i Kalmar HB har under fjärde kvartalet uppgått till 0,1 MSEK (0,1).

Inköpen från RA i Högsby AB, där Stångåkonsult i Kalmar HB är den största ägaren, har under fjärde kvartalet 2014 uppgått till 1,4 MSEK (0,5). Polyplank använder RA:s patenterade bärande konstruktion i vissa av sina produkter för fastighetssektorn.

Inköp från Helgenäs Byggvaror AB, där tidigare vd Kenth Danielsson är delägare, har under fjärde kvartalet 2014 uppgått till 0,3 MSEK (3,1).

Alla inköp och försäljning till närstående har skett till marknadsmässiga villkor.

Moderbolaget

Omsättningen för fjärde kvartalet uppgick till 7,3 MSEK (9,1). Resultatet efter avskrivningar uppgick till -2,4 MSEK (-4,6). Likviditeten den 31 december uppgick till 0,1 MSEK (0,1).

Antalet anställda i moderbolaget var i genomsnitt 15 (15) under rapportperioden.

Aktieinnehav anmälda insynspersoner

Anmälda insynspersoners innehav av aktier per den 31 december 2014.

Aktieägare Antal aktier

2014-12-31
%

 2014-12-31
Antal aktier

2013-12-31
%

 2013-12-31
Leif Jilkén (privat och via bolag) 519 846 45,2 171 206 44,7
Bengt Nilsson
Ulf Ramström
16 105
3 040
1,4
0,0
11 105

 
2,9

 
Henrik von Heijne 158 0,0 55 0,0
Marina Abrahamsson 330 0,0 110 0,0
Summa 539 479 46,9 182 476 47,6
         

Utdelning

Styrelsen och verkställande direktören föreslår att ingen utdelning lämnas för verksamhetsåret 2014.

Risker och osäkerhetsfaktorer

Koncernens riskbild beskrivs i årsredovisningen för 2013 (sidan 14 samt sidan 46).

Redovisningsprinciper

Denna delårsrapport är upprättad i enlighet med IAS 34 "Delårsrapportering" och Årsredovisningslagen. Koncernredovisningen är upprättad i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS), sådana de antagits av EU samt RFR 1 Kompletterande redovisningsregler för koncerner. Moderbolaget tillämpar Årsredovisningslagen och Rådet för finansiell rapporterings rekommendation RFR 2 "Redovisning för juridiska personer". Samma redovisningsprinciper och beräkningsmetoder har använts i delårsrapporten som i årsredovisningen för 2013.

Nya redovisningsprinciper

Innehållet i nya eller reviderade IFRS samt tolkningsuttalanden från IFRIC som trätt i kraft 1 januari 2014 har ej någon effekt på koncernens eller moderbolagets finansiella ställning eller resultat.

Styrelsen och verkställande direktören intygar härmed att delårsrapporten ger en rättvisande översikt av koncernens verksamhet, ställning och resultat samt beskriver väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer som företaget står inför.

Färjestaden den 20 mars 2015

Styrelsen

Leif Jilkén                                        Bengt Nilsson
Styrelseordförande                                      Verkställande direktör

Ulf Ramström                           Henrik von Heijne                                                      
Styrelseledamot                                 Styrelseledamot                                                                                                                                

Revisorernas granskningsrapport

Denna delårsrapport har inte varit föremål för revisorernas granskning.


Kommande rapporttillfällen

  • Publicering av årsredovisning 2014, 13 maj 2015
  • Delårsrapport januari-mars 2015, 18 maj 2015
  • Årsstämma 28 maj 2015
  • Delårsrapport januari-juni 2015, 17 augusti 2015
  • Delårsrapport januari-september 2015, 16 november 2015

För ytterligare information

Bengt Nilsson, VD, tel 0485-66 44 80

Marina Abrahamsson, Ekonomiansvarig, tel 0485-66 44 80

Polyplank AB (publ)

Storgatan 123, SE-386 35 Färjestaden

Tel 0485-66 44 80 Fax 0485-66 44 89.

E-post info@polyplank.se

www.polyplank.se

Org.nr 556489-7998


Rapport över totalresultatet för koncernen

(KSEK)            
    Okt-Dec
2014
Okt-Dec
2013
Helåret
2014
Helåret
2013
           
Nettoomsättning   12 093 10 227 40 046 42 148
Aktiverat arbete för egen räkning       1 033  
Övriga intäkter   114 89 176 131
    12 207 10 316 41 255 42 279
           
Råvaror och förnödenheter   -3 891 -6 404 -19 110 -27 623
Övriga externa kostnader   -4 195 -6 199 -12 115 -10 941
Personalkostnader   -4 201 -2 877 -15 531 -10 282
Avskrivningar av materiella och immateriella anläggningstillgångar    

-1 447
 

-1 333
 

-5 405
 

-4 127
Övriga rörelsekostnader   -143 -26 -143 -301
Rörelseresultat   -1 670 -6 614 -11 049 -10 995
           
           
Finansiella intäkter   3   6 15
Finansiella kostnader   -1 058 -896 -2 767 -2 387
Finansnetto   -1 055 -896 -2 761 -2 372
           
Resultat före skatt  
  • 2 715
  • 7 510
-13 810 -13 367
           
Uppskjuten skatt     81   81
Årets resultat   -2 715 -7 429 -13 810 -13 286
 

Övrigt totalresultat

 
         
Poster som inte ska återföras via resultaträkningen          
Omvärdering fastighet   -16 1 473 -16 1 473
           
Årets totalresultat   -2 741 -5 956 -13 826 -11 813
           
 

Årets resultat hänförlig till
Moderbolagets aktieägare
   

 

-2 715
 

 

-7 429
 

 

-13 826
 

 

-13 286
 

Årets totalresultat hänförlig till
Moderbolagets aktieägare
   

 

-2 741
 

 

-5 956
 

 

-13 826
 

 

-11 813
           
Resultat per aktie (SEK)   -2,39 -21,79 -12,03 -34,69
           
           
Antal utestående aktier vid periodens slut i tusental*    

1 149
 

341
 

1 149
 

383
Genomsnittligt antal aktier i tusental   1 149 383 1 026 325

Rapport över finansiell ställning för koncernen

Per 31 december 2014 (KSEK)      
2014-12-31 2013-12-31
Tillgångar      
 

Tecknat men ej inbetalt belopp pågående nyemission

 
   

 
 

15 262
Anläggningstillgångar      
Immateriella anläggningstillgångar      
Balanserade utgifter för utveckling mm   1 310 1 493
Patent, licenser och varumärken     73
S:a immateriella anläggningstillgångar   1 310 1 566
       
Materiella anläggningstillgångar      
Byggnader och mark   2 250 804
Maskiner och andra tekniska anläggningar   22 082 27 026
Förbättringsutgifter på annans fastighet   388 496
Inventarier, verktyg och installationer   841 1 703
S:a materiella anläggningstillgångar   25 555 30 029
       
Finansiella anläggningstillgångar      
Andelar i intresseföretag     22
S:a finansiella ansläggningstillgångar     22
       
Summa anläggningstillgångar   26 865 31 617
       
Omsättningstillgångar      
Varulager   5 970 5 893
Kundfordringar   6 730 6 100
Skattefordran   222 213
Övriga fordringar   9 169 501
Förutbetalda kostn och uppl intäkter   979 783
Likvida medel   777 70
       
Summa omsättningstillgångar   28 847 13 560
       
Summa tillgångar   50 712 60 439



(KSEK)      
2014-12-31 2013-12-31  
Eget kapital        
Aktiekapital (1 149 405 aktier)
(fg år 383 135 aktier)
   

2 874
 

9 578
 
Pågående emission aktiekapital     19 157  
Övrigt tillskjutet kapital   37 319 41 800  
Övriga reserver   1 457 1 473  
Balanserade vinstmedel inkl årets resultat   -37 283 -36 298  
Eget kapital hänförligt till moderbolagets ägare   4 367 20 897  
         
Skulder        
Långfristiga räntebärande skulder   997 6 832  
Uppskjuten skatteskuld   57 138  
S:a långfristiga skulder   1 054 6 970  
         
Kortfristiga räntebärande skulder   25 073 15 889  
Leverantörsskulder   10 519 8 052  
Övriga kortfristiga skulder   4 436 5 172  
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter
Avsättningar
 

 
4 919
340
3 119
340
 
S:a kortfristiga skulder   45 287 32 572  
         
Summa skulder   46 349 39 542  
         
Summa eget kapital och skulder   50 708 60 439  
         
Räntebärande skulder   26 070 22 721  

Koncernens rapport över förändring i eget kapital

    Hänförligt till Moderföretagets aktieägare   
           
Belopp i KSEK Aktiekapital Övrigt
 tillskjutet kapital
Övriga
reserver
Balanserat resultat inkl
årets resultat
Summa eget kapital
Ingående eget kapital 1 januari 2013 8 003 33 563   -36 298 5 268
Årets resultat - -   -13 286 -13 286
Övrigt totalresultat - - 1 473 - 1 473
Summa totalresultat 8 003 33 563 1 473 -49 584 -6 545
           
Transaktioner med ägare          
Aktieägartillskott   1 000     1 000
Nyemission 1 575 2 835 - - 4 410
Pågående nyemission 19 157 5 747     24 904
Emissionskostnader - -1 386 - - -1 386
Summa tillskott från och värdeöverföring till
Aktieägare redovisat direkt i eget kapital
 

20 732
 

8 237
 

0
 

0
 

28 969
           
Utgående eget kapital 31 december 2013 28 735 41 800 1 473 -49 584 22 424
           
Ingående eget kapital 1 januari 2014 28 735 41 800 1 473 -49 584 22 424
Årets resultat - -   -13 810 -13 810
Nedskrivning av aktiekapitalet -25 861     25 861  
Övrigt totalresultat - - -16 250 234
Summa totalresultat 2 874 41 800 1 457 -37 283 8 848
           
Transaktioner med ägare          
Emissionskostnader - -4 481 - - -4 481
Summa tillskott från och värdeöverföring till
Aktieägare redovisat direkt i eget kapital
 

 
 

-4 481
   

 
 

-4 481
           
Utgående eget kapital 31 december 2014 2 874 37 319 1 457 -37 283 4 367

 


Moderbolagets resultaträkning

(KSEK)        
Okt-Dec
2014
Okt-Dec
2013
  Helåret
2014
  Helåret
2013
         
Nettoomsättning 7 256 9 068 24 223 40 125
Förändring av lager av produkter i arbete, färdiga varor och pågående arbete för annans räkning  

 

-359
 

 

-146
 

 

-1 357
 

 

-872
Aktiverat arbete för egen räkning     603 155
Övriga intäkter   89 2 133
  6 897 9 011 23 471 39 541
         
Råvaror och förnödenheter -4 474 -6 119 -12 590 -27 927
Övriga externa kostnader -1 784 -4 685 -6 261 -8 648
Personalkostnader -2 364 -2 088 -8 339 -7 916
Av- och nedskrivningar av materiella och immateriella anläggningstillgångar  

-720
 

-714
 

-2 821
 

-2 759
Övriga rörelsekostnader        
Rörelseresultat -2 445 -4 595 -6 540 -7 709
         
Nedskrivning aktier dotterbolag   -1 515   -1 515
Finansiella intäkter 3   6 15
Finansiella kostnader -847 -683 - 2 241 - 2 132
Finansnetto -844 -2 198 -2 235 -3 632
         
Resultat efter finansiella poster -3 289 -6 668 -8 775 -11 341
         
Bokslutsdispositioner        
Lämnade koncernbidrag -3 900 -1 500 -3 900 -1500
Resultat före skatt -7 189 -8 078 -12 675 -12 841
         
Skatt        
Årets resultat -7 189 -8 078 -12 675 -12 841
         
Resultat per aktie (SEK), före och efter utspädning  

-6,26
 

-21,09
 

-11,03
 

-39,51
         
         
Antal utestående aktier i tusental 1 149 383 1 149 383
Genomsnittligt antal aktier i tusental 1 149 341 1 026 325


Moderbolagets Balansräkning

 (KSEK)      
2014-12-31 2013-12-31
Tillgångar      
       
Tecknat ej inbetalt pågående nyemission     15 262
       
Anläggningstillgångar      
Immateriella anläggningstillgångar      
Balanserade utgifter för utveckling mm   743 280
Patent, licenser och varumärken      
S:a immateriella anläggningstillgångar   743 280
       
Materiella anläggningstillgångar      
Byggnader och mark   2 266 2 255
Maskiner och andra tekniska anläggningar   2 094 3 675
Förbättringsutgifter på annans fastighet   388 496
Inventarier, verktyg och installationer   739 1 578
S:a materiella anläggningstillgångar   5 487 8 000
       
Finansiella anläggningstillgångar      
Andelar i koncernföretag   5 440 4 970
S:a finansiella anläggningstillgångar   5 440 4 970
       
Summa anläggningstillgångar   11 670 13 250
       
Omsättningstillgångar      
Varulager   2 577 3 807
Kundfordringar   6 559 6 086
Fordringar hos koncernföretag   18 997 14 963
Skattefordran   147 147
Övriga kortfristiga fordringar   428 485
Förutbetalda kostn och uppl intäkter   409 532
Likvida medel   4 1
       
Summa omsättningstillgångar   29 120 26 021
       
Summa tillgångar   40 790 54 533



(KSEK)      
2014-12-31 2013-12-31
 

Bundet eget kapital
     
Aktiekapital (1 149 405 aktier)
(fg år 383 135 aktier)
   

2 874
 

9 578
Pågående emission     19 157
Uppskrivningsfond   1 419 1 478
Summa aktiekapital och reserver   4 293 30 213
 

Ansamlad förlust
     
Överkursfond   35 231 39 712
Balanserad förlust   -22 882 -38 161
Periodens resultat   -12 675 -10 041
Delsumma   -326 -6 817
       
Summa eget kapital   3 967 21 723
       
Avsättningar      
Garantier   340 340
Summa avsättningar   340 340
       
Skulder      
Långfristiga räntebärande skulder   997 6 347
Summa långfristiga skulder   997 6 347
       
Kortfristiga räntebärande skulder   24 753 14 873
Leverantörsskulder   5 520 7 619
Skulder till koncernföretag   399 61
Övriga kortfristiga skulder   1 958 1 321
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter   2 856 2 249
Summa kortfristiga skulder   35 486 26 123
       
Summa eget kapital och skulder   40 790 54 533
       
Varav räntebärande skulder   25 750 21  220

Moderbolagets egetkapitalräkning

               
Belopp i KSEK Aktie- kapital Uppskriv- ningsfond Överkurs fond Balanserat resultat Årets
resultat
Totalt  
Ingående eget kapital 1 januari 2013 8 003   32 564 -33 820 -2 541 4 206  
Årets resultat -   -   -12 841 -12 841  
Resultatdisposition enligt beslut vid årsstämma -   - -2 541 2 541 -  
Ökning uppskrivningsfond - 1 478 - -   1 478  
Övrigt totalresultat -   - - - -  
Summa totalresultat 8 003 1 478 32 564 -36 361 -12 841 -7 157  
               
Transaktioner med aktieägarna              
Nyemission 1 575   2 835 - - 4 410  
Pågående nyemission 19 157   5 747     24 904  
Emissionskostnader -   -1 434 - - -1 434  
Aktieägartillskott -   - 1 000 - 1 000  
Summa tillskott från och värdeöverföring till Aktieägare redovisat direkt i eget kapital  

20 732
   

7 148
 

1 000
 

-
 

28 880
 
               
Utgående eget kapital 31 december 2013 28 735 1 478 39 712 -35 361 -12 841 21 723  
               
               
Ingående eget kapital 1 januari 2014 28 735 1 478 39 712 -35 361 -12 841 21 723  
Årets resultat -   -   -12 675 -12 675  
Resultatdisposition enligt beslut vid årsstämma       -12 841 12 841    
Nedskrivning uppskrivningsfond   -59   59      
Nedskrivning av aktiekapitalet -25 861     25 861      
Övrigt totalresultat -   - -600   -600  
Summa totalresultat 2 874 1 419 39 712 -22 882 -12 675 8 448  
               
Transaktioner med aktieägarna              
Emissionskostnader - - -4 481 - - -4 481  
Pågående nyemission              
Summa tillskott från och värdeöverföring till Aktieägare, redovisat direkt i eget kapital  

 

-
   

 

-4 481
 

 

-
 

 

-
 

 

-4 481
 
Utgående eget kapital
31 december 2014
 

2 874
 

1 419
 

35 231
 

-22 882
 

-12 675
 

3 967
 
             

 
Koncernens rapport över kassaflöden i sammandrag

Belopp i KSEK

 

 
Okt-Dec
2014
Okt-Dec
2013
Helåret
2014
Helåret
2013
         
Kassaflöde löpande verksamhet -1 138 -5 897 -8 265 -8 960
         
Förändringar av rörelsekapital 2 415 3 098 -1616 10 515
         
Kassaflöde investeringsverksamheten -806 -4 858 -2 942 -20 033
         
Kassaflöde finansieringsverksamheten -982 7 664 13 530 18 420
         
Periodens kassaflöde -208 7 707 -58
         
Likvida medel vid periodens ingång 985 63 70 128
Likvida medel vid periodens utgång 777 70 777 70

Moderbolagets kassaflödesanalys i sammandrag

 

 
 

Okt-Dec
2014
 

Okt-Dec
2013
 

Helåret
2014
 

Helåret
2013
         
Kassaflöde löpande verksamhet -2 429 -4 349 -5 814 -6852
         
Förändringar av rörelsekapital 766 -5 618 -7 653 -6 294
         
Kassaflöde investeringsverksamheten 498 -133 -1 241 -1 273
         
Kassaflöde finansieringsverksamheten 2 149 10 100 14 711 14 419
         
Periodens kassaflöde -2 0 3 -1
         
Likvida medel vid periodens ingång 6 1 1 2
Likvida medel vid periodens utgång 4 1 4 1

 Data per aktie

  Moderbolaget Moderbolaget Koncernen Koncernen
  2014-12-31 2013-12-31 2014-12-31 2013-12-31
Antal aktier vid periodens slut, tusental  

1 149
 

383
 

1 149
 

383
Resultat per aktie, SEK -11,03 -39,51 -12,03 -34,69
Eget kapital per aktie 3,45 56,71 3,80 54,56

Nyckeltal

  Moderbolaget Moderbolaget Koncernen Koncernen
  Helåret
2014
Helåret
2013
Helåret
2014
Helåret
2013
         
Avkastning på totalt kapital, % neg neg neg neg
Rörelsemarginal, % neg neg neg neg
Vinstmarginal, % neg neg neg neg
Bruttovinstmarginal, % 42,4 28,2 52,3 34,7
Soliditet % 9,7 39,8 8,6 34,6
Skuldsättningsgrad, % 649,1 97,7 597,0 108,7

Attachments

Bokslutskommuniké för 2014