KONECRANES FICK BESTÄLLNING PÅ TRE KRANAR FÖR AVFALLSENERGI FRÅN ANDRITZ OY


Konecranes fick i januari 2015 en beställning på 3 kranar för avfallsenergi från Andritz Oy. De beställda kranarna är två avfallskranar och en kran för servicearbeten i turbinhallen. Kranarna installeras i slutet av detta år i Riikinvoima anläggning för avfallsenergi i Leppävirta, Finland, ett projekt som levereras av Andritz. Den nya anläggningen för avfallenergi beräknas tas i bruk i slutet av 2016 och den kommer att tjäna invånare i östra och mellersta Finland. Parterna har kommit överens om att inte offentliggöra beställningens värde.

Andritz Oy är en del av Andritz Group, en global, ledande leverantör av produkter och tjänster för vattenkraftverk, papper och massa, metallbearbetnings- och stålindustrin, samt för separering av fasta ämnen och vätskor inom kommunala och industriella sektorn.

Konecranes kommer att leverera två automatiserade avfallskranar till kraftverkets bränslelager. Kranarna kommer att ha hydrauliska gripklor för stapling, blandning och inmatning av avfall i avfallsbunkern. Kranen i turbinhallen kommer huvudsakligen att användas för underhålls- och monteringsändamål.

“Vi är väldigt nöjda över den här beställningen”, säger Jari Myyryläinen, ansvarig för industriapplikationer på Konecranes. “Det här är den första anläggningen för avfallsenergi där Konecranes leverans inkluderar en station för fjärrövervakning (Remote Operation Station, ROS). Detta betyder att kranoperatören på basen av kamerabilder och utan att fysiskt se kranarna, kommer att köra och kontrollera dem från kontrollrummets skärmar.”

Inom avfallsenergibranschen finns en klar trend att sträva efter högre effektivitet med lägre utsläpp, samtidigt som kapaciteterna för anläggningarna ökar. För att nå både miljömässiga och finansiella mål, kräver kunderna inom avfallenergibranschen hög tillgänglighet, en stor grad automatisering och energieffektivitet av den kritiska produktionsutrustningen såsom kranar.

Konecranes ena viktiga strategiska initiativ är Industriellt Internet. Här gör vi maskiner intelligenta och medvetna om sitt tillstånd, samt kopplar upp dem för att skapa realtidssynlighet för ökad säkerhet och förbättrad produktivitet. Det nya ROS-konceptet är ett bra exempel på hur vi använder den senaste teknologin för att förbättra säkerheten och produktiviteten i våra kunders verksamhet.

Ytterligare information:
Press
Markku Saarinen, Direktör, Industriutrustning, region Europa, Konecranes
E-post: markku.saarinen@konecranes.com eller tfn +358 20 427 3550  

Investerare och analytiker:
Miikka Kinnunen, Direktör, investerarrelationer, Konecranes
E-post: miikka.kinnunen@konecranes.com eller tfn +358 20 427 2050

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning och verktygsmaskiner av alla fabrikat. År 2014 omsatte koncernen 2 011 MEUR. Koncernen har 12 000 anställda på 600 platser i 48 länder. Konecranes är noterat på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR1V).