Kallelse till årsstämma i Vostok Nafta Investment Ltd


Stockholm, 2015-04-20 15:00 CEST (GLOBE NEWSWIRE) --  

Innehavare av depåbevis avseende aktier i Vostok Nafta Investment Ltd (”Vostok Nafta” eller ”Bolaget”) kallas härmed till årsstämma (”Stämman”) onsdagen den 20 maj 2015 kl. 11.00 i lokal New York på Grand Hotel, Södra Blasieholmshamnen 8 i Stockholm.

 

Anmälan m.m.

Depåbevisinnehavare som önskar delta i Stämman skall:

(1)  dels vara införd i det av Euroclear Sweden AB förda registret över depåbevisinnehavare onsdagen den 13 maj 2015,

(2)  dels anmäla sig hos Bolaget, senast fredagen den 15 maj 2015 på adress Bolagsstämma, Vostok Nafta, c/o Computershare, Box 610, 182 16 Danderyd, per telefon 08-518 01 552 eller per e-mail stamma2015@vostoknafta.com. Vid anmälan skall uppgift lämnas om namn, person- eller organisationsnummer, adress samt telefonnummer. Om innehavare av depåbevis avser att företrädas av ombud, skall ombudets namn uppges.

Depåbevisinnehavare som avser att låta sig företrädas genom ombud ska utfärda dagtecknad fullmakt för ombudet. Om fullmakten utfärdas av juridisk person ska bestyrkt kopia av registreringsbevis eller motsvarande för den juridiska personen bifogas. Fullmakten i original samt eventuellt registreringsbevis bör i god tid före Stämman insändas per brev till bolaget på ovan angiven adress. Blankett för fullmakt finns att hämta på www.vostoknafta.com.

Depåbevisinnehavare som har sina depåbevis förvaltarregistrerade måste begära en tillfällig rösträttsregistrering av depåbevisen för att äga rätt att delta i Stämman. Depåbevisinnehavare som önskar sådan registrering måste underrätta förvaltaren om detta i god tid före onsdagen den 13 maj 2015.

Röstkort kommer att distribueras till innehavare som anmäler sig enligt ovan och röstkortet måste medtas till Stämman.


 

Förslag till dagordning

1.   Val av ordförande vid Stämman.

2.   Upprättande och godkännande av röstlängd.

3.   Godkännande av dagordning.

4.   Val av en eller två justeringsmän.

5.   Fråga om Stämmans behöriga sammankallande.

6.   Verkställande direktörens anförande.

7.   Framläggande av årsredovisning och revisionsberättelse samt koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse.

8.   Beslut om

(a)  fastställande av resultaträkning och balansräkning samt koncernresultaträkning och koncernbalansräkning, och

(b)  dispositioner beträffande Bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen.

9.   Fastställande av antalet styrelseledamöter och revisorer.

10.  Fastställande av arvode åt styrelseledamöterna och revisorerna.

11.  Val av styrelseledamöter och revisorer.

12.  Beslut om tillsättande av valberedning.

13.  Beslut om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare m.m.

14.  Beslut om ändring av Bolagets firma.

15.  Stämmans avslutande.

 


 

Ordförande vid Stämman (punkt 1)

Valberedningen, bestående av Jonathan Green (Luxor Capital), Leif Törnvall (Alecta), Annika Andersson (Swedbank Robur fonder) och Lars O Grönstedt (styrelseordförande) föreslår att advokat Bertil Villard utses till ordförande vid Stämman.

 

Disposition av årets resultat (punkt 8b)

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas till aktieägarna och att Bolagets resultat balanseras i ny räkning.

 

Val av styrelseledamöter och revisorer m.m. (punkterna 9–11)

Valberedningen föreslår att styrelsen skall bestå av sex (6) ledamöter utan några suppleanter. Till styrelseledamöter intill slutet av nästa årsstämma föreslår valberedningen omval av samtliga ledamöter: Per Brilioth, Lars O Grönstedt, Josh Blachman och Keith Richman. Valberedningen föreslår även att Ylva Lindquist och Victoria Grace väljs till nya styrelseledamöter intill slutet av nästa årsstämma. Valberedningen föreslår att Stämman skall utse Lars O Grönstedt till styrelsens ordförande.

Valberedningen föreslår ett totalt styrelsearvode (inklusive ersättning för utskottsarbete) om 1 800 000 kronor av vilket 800 000 kronor ska utgå till styrelsens ordförande och 250 000 kronor till var och en av övriga styrelseledamöter som inte är anställd i Bolaget. Styrelseledamöter föreslås, i linje med marknadspraxis, tillåtas fakturera styrelsearvodet genom bolag med en summa som är skatteneutral för Bolaget under förutsättning att den styrelseledamot som gör så är ensamt ansvarig för eventuella skattekonsekvenser.

Vidare föreslår valberedningen att Bolagets revisor, det registrerade revisionsbolaget PricewaterhouseCoopers AB, omväljs för tiden till slutet av nästa årsstämma och att ersättning skall utgå enligt godkänd räkning.

Ylva Lindquist, svensk medborgare född 1961. Ylva Lindquist är Vice President & General Counsel, EMEIA, på Xylem Inc., som är en stödfunktion till alla Xylems bolag i Europa, Mellanöstern, Indien och Afrika. Xylem är ett ledande globalt företag inom vattenteknologi med verksamheter i mer än 150 länder, årliga intäkter om cirka 4 miljarder US dollar och 12 500 anställda. Xylem Inc. är noterat på New York Stock Exchange. Innan Ylva anslöt sig till Xylem var hon delägare på Hammarskiöld & Co och innan dess biträdande jurist på Lagerlöf & Leman Advokatbyrå. Hon har också varit tingsnotarie på Stockholms tingsrätt. Ylva Lindquist har en juris kandidatexamen från Stockholms universitet. Ylva Lindquist är att anse som oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen samt i förhållande till större aktieägare i bolaget.

Victoria Grace, amerikansk medborgare född 1975. Victoria Grace är grundare till och delägare i Colle Capital Partners, LP, en opportunistisk riskkapitalfond för nystartade teknikföretag. Tidigare var Victoria Grace delägare i Wall Street Technology Partners LP, en fond inriktad på mogna teknikföretag, och styrelseledamot i Dresdner Kleinwort Wasserstein Private Equity Group. Victoria Grace har även arbetat för en Los Angelesbaserad riskkapitalfirma/inkubator och inom Investment Banking på Salomon Brothers, och har en omfattande erfarenhet av att skapa, strukturera och övervaka riskkapitaltransaktioner. Victoria Grace har en filosofie kandidatexamen i ekonomi och biokemi från Washington University i St. Louis. Victoria Grace är att anse som oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen samt i förhållande till större aktieägare i bolaget.

För information om nuvarande styrelseledamöter föreslagna för omval, vänligen se Bolagets hemsida, www.vostoknafta.com.

 

Valberedning (punkt 12)

Nomineringsprocessen inför årsstämman 2016 föreslås gå till enligt följande: En valberedning skall utses bestående av representanter för de tre största depåbevisinnehavarna i Bolaget. Ägarförhållandena skall baseras på depåbevisinnehavarstatistik från Euroclear Sweden AB per den sista bankdagen i augusti 2015. Valberedningens medlemmar skall offentliggöras så snart de utsetts, vilket skall ha skett senast sex månader före årsstämman 2016. Om ägarförhållandena ändras väsentligt innan valberedningens uppdrag slutförts skall ändring kunna ske i valberedningens sammansättning. Valberedningens mandatperiod skall sträcka sig fram till dess att ny valberedning utsetts. Valberedningen skall utse ordföranden inom sig. Om enighet inte kan uppnås skall till ordförande utses den som företräder den till röstetalet störste depåbevisinnehavaren. Valberedningen skall förbereda förslag till följande beslut vid årsstämman 2016: (i) förslag till val av ordförande vid stämman, (ii) förslag till val av styrelseledamöter, (iii) förslag till val av styrelseordförande, (iv) förslag till styrelsearvoden, (v) förslag till val av revisorer, (vi) förslag till arvode till revisorerna samt (vii) förslag till hur nomineringsprocessen inför årsstämman 2017 skall genomföras.

 

Riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare m.m. (punkt 13)

Styrelsen föreslår att Stämman godkänner följande principer om ersättningsvillkor m.m. för bolagsledningen. Ersättning till den verkställande direktören och andra personer i Bolagets ledning skall utgöras av fast lön, eventuell rörlig ersättning, övriga förmåner samt pension. Med andra personer i Bolagets ledning avses medlemmar av koncernledningen, f.n. två personer utöver verkställande direktören. Den sammanlagda ersättningen skall vara marknadsmässig och konkurrenskraftig. Fast lön och rörlig ersättning skall vara relaterad till befattningshavarens ansvar och befogenheter. Den rörliga ersättningen skall i första hand hanteras inom ramen för Bolagets optionsplan och i de fall annan rörlig ersättning kan utgå skall denna vara förenad med en marknadsmässig övre gräns och specificerade resultatmål för Bolaget och/eller befattningshavaren. Uppsägningstiden skall vara tre till sex månader från befattningshavarens sida. Vid uppsägning från Bolaget skall summan av uppsägningstid och den tid under vilken avgångsvederlag utgår maximalt vara 12 månader. Pensionsförmåner skall vara antingen förmåns- eller avgiftsbestämda, eller en kombination därav, med individuell pensionsålder. Förmånsbestämda pensionsförmåner förutsätter intjänande under en förutbestämd anställningstid. Styrelsen skall äga rätt att frångå riktlinjerna, om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det.

 

Styrelsens förslag till beslut ändring av Bolagets firma (punkt 14)

Styrelsen föreslår att stämman beslutar att ändra Bolagets firma till Vostok New Ventures Ltd.

 

Majoritetskrav

Beslut enligt styrelsens förslag enligt punkt 14 fordrar biträde av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda vid Stämman.

 

Övrigt

Redovisningshandlingar och revisionsberättelse finns tillgängliga på Bolagets kontor på Hovslagargatan 5 i Stockholm och på dess webbplats www.vostoknafta.com.

 

Stockholm i april 2015

 

Pareto Securities AB

 

Styrelsen för Vostok Nafta Investment Ltd


Attachments

agmnotice_sve_2015.pdf