Patvirtinti LESTO grupės 2014 metų audituoti veiklos rezultatai

AB LESTO (toliau – LESTO, Bendrovė), kodas 302577612, registruotos buveinės adresas Žvejų g. 14, Vilnius. Bendras AB LESTO išleistų paprastųjų vardinių akcijų skaičius yra 603 944 593; ISIN kodas – LT0000128449.

Energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“, UAB valdoma elektros skirstymo Bendrovė LESTO pernai didino investicijas į tinklą ir gerino veiklos efektyvumo rodiklius. Balandžio 27 d. visuotiniame LESTO akcininkų susirinkime patvirtintas 2014 metų Bendrovės finansinių ataskaitų rinkinys, konsoliduotas metinis pranešimas bei nepriklausomo auditoriaus išvada.

LESTO generalinis direktorius Aidas Ignatavičius teigia, jog 2014 metų veiklos rezultatai – tai tvirtas žingsnis į priekį po to, kai pernai buvo patvirtinta 2014-2020 metų veiklos strategija.

„Užtikrindami mažesnes elektros energijos kainas vartotojams, pernai pagerinome daugybę veiklos rezultatų – didesnės investicijos į tinklą gerino paslaugų kokybę, o tobulesni veiklos procesai leido sutrumpinti elektros įvedimo trukmę naujiems vartotojams. Mūsų pastangas užtikrinti klientų interesus ir didinti jiems sukuriamą pridėtinę vertę įrodo ir išlaikytas aukštas klientų pasitenkinimo lygis“, – sako LESTO vadovas.

2014 metais LESTO investavo 350,2 mln. litų (101,4 mln. eurų) – 17,3 proc. daugiau nei 2013 metais. Bendrovė 177,7 mln. litų (51,5 mln. eurų) investavo į skirstomojo tinklo atnaujinimą ir modernizavimą, dar 172,5 mln. litų (50 mln. eurų) investuota į tinklo plėtrą.

LESTO grupė pernai uždirbo 466,297 mln. litų (135,049 mln. eurų) pelno prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) – tai 1,2 proc. daugiau nei 2013 metais. EBITDA marža palyginamuoju laikotarpiu padidėjo 1,35 proc. punkto iki 20,3 procento.

Grupės veiklos sąnaudos, neįskaitant elektros energijos ir susijusių paslaugų įsigijimo, pernai buvo 308,141 mln. litų (89,2 mln. eurų) – 3,5 proc. mažesnės nei 2013 metais. Grupės veiklos sąnaudos mažėjo dėl mažesnių darbo užmokesčio ir kitų veiklos sąnaudų.

Įvertinus ilgalaikio materialiojo turto vertinimo rezultatus 2014 metų LESTO grupės konsoliduotas grynasis nuostolis siekė 565,5 mln. litų (163,8 mln. eurų). Tai vienkartinis neigiamas efektas, tačiau tai leis tiksliau vertinti bendrovės veiklos rezultatus. 2013-aisiais LESTO grupės grynasis konsoliduotas pelnas buvo 47,6 mln. litų (13,8 mln. eurų).

LESTO grupės turtas 2014 m. pabaigoje sudarė 2,943 mlrd. litų (852,4 mln. eurų), 90,8 proc. viso turto sudarė ilgalaikis turtas.

Elektros energijos įsigijimo ir susijusių paslaugų sąnaudos per metus sumažėjo 9,2 proc. iki 1,515 mlrd. litų (438,8 mln. eurų). Tam didžiausią įtaką turėjo mažesnės viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) ir elektros energijos perdavimo ir sisteminių paslaugų kainos. Be to, pernai mažiau elektros energijos įsigijusi iš remiamų termofikacinių jėgainių LESTO prisidėjo prie VIAP lėšų taupymo.

„Mūsų veiksmai padės užtikrinti palankesnes elektros kainas vartotojams ateityje, nes šie sutaupymai bus įvertinti skaičiuojant 2016 metų VIAP kainą. VIAP lėšų poreikis šių jėgainių rėmimui 2014 metais buvo apie 97 mln. litų (28 mln. eurų) mažesnis nei 2013 metais“, – teigia A. Ignatavičius.

LESTO įmonių grupės pajamos 2014 metais siekė 2,297 mlrd. litų (665,3 mln. eurų) – jos buvo 5,5 proc. mažesnės nei 2013 metais. Tam įtakos turėjo mažesnės elektros energijos kainos. Pernai LESTO klientams persiuntė 8,394 mlrd. kWh elektros energijos – 2,3 proc. daugiau nei 2013 metais. Iš viso persiųsto kiekio elektros energijos pardavimai siekė 38,4 proc., likusiems vartotojams LESTO teikė tik persiuntimo paslaugą.

2014 metais vidutinė neplanuotų elektros energijos persiuntimo nutraukimų trukmė (SAIDI) su stichinių reiškinių („force majeure“) įtaka vienam vartotojui siekė 144,04 minutės, kai 2013 metais ji siekė 153,94 minutės. Vidutinis neplanuotų ilgų nutraukimų skaičius, įskaitant gamtos reiškinių įtaką, vienam vartotojui (SAIFI) palyginamuoju laiku sumažėjo nuo 1,43 iki 1,29 karto.

LESTO akcijos kotiruojamos „Nasdaq Omx“ Oficialiajame prekybos sąraše. Valstybės valdoma „Lietuvos energija“, UAB valdo 94,39 proc. LESTO akcijų, likusios bendrovės akcijos kotiruojamos vertybinių popierių biržoje.

2014 metais LESTO pripažinta viena geriausių ryšių su investuotojais bendrovių Baltijos šalyse.

Informacija nekonfidenciali.

Atstovas ryšiams su visuomene Martynas Burba, tel. (8~5) 251 4516.

Attachments

LESTO_2014_veiklos_rezultatu_prezentacija.pdf LESTO_metinis_pranesimas_2014.pdf