Onko täysin vaaratonta vappujuomaa saatavilla?


Biohit Oyj lehdistötiedote 28.4.2015 klo 9:30 paikallista aikaa (EEST)

 

”Simat ja kuohuviinit voivat sisältää todella korkeita asetaldehydipitoisuuksia, jotka ylittävät riskirajan moninkertaisesti. Asetaldehydi on kaikista yleisin karsinogeeni (=syöpävaarallinen yhdiste) maailmassa, jota löytyy suurina pitoisuuksina muun muassa elintarvikkeissa joiden valmistamiseen liittyy käymisprosessi. Näitä ovat juuri monet alkoholijuomat ja simat. Euroopan komission asettaman asiantuntijaryhmän yksimielisen suosituksen mukaan kosmeettisessa lopputuotteessa saa olla asetaldehydiä korkeintaan 5 mg litrassa ja suuvesiin asetaldehydiä ei saa lisätä lainkaan. Vastaavat turvallisuusrajat elintarvikkeiden ja alkoholijuomien asetaldehydipitoisuuksille EU:ssa puuttuvat toistaiseksi kokonaan.”, toteaa Biohit Oyj:n toimitusjohtaja Semi Korpela.

Ihmisillä, joilla on hapoton maha joko helikobakteeri-infektion, autoimmuunitaudin tai haponestolääkkeiden käytön seurauksena, muodostuu mahalaukussa asetaldehydiä alkoholin lisäksi myös ruoan ja juomien sokereista. Kannattaa välttää asetaldehydipitoisia elintarvikkeita kokonaan tai minimoida niiden käyttö (www.acetium.fi/testi). Apteekeista ilman reseptiä saatavat Acetium-kapselit ja -imeskelytabletit sitovat mahalaukussa ja suussa olevaa asetaldehydiä vaarattomaksi yhdisteeksi. Hapoton maha, sekä sen syyt, saadaan selville verinäytteestä tehtävällä GastroPanel-tutkimuksella, joka samalla antaa tietoa hapottomuuteen liittyvistä riskeistä, kuten maha- ja ruokatorvisyöpä ja B12-vitamiinin ja kalsiumin vaje (kts.Lisätietoja).

GastroPanel- ja Acetium-innovaatioiden lisäksi Biohit Oyj:llä on myös patentoitu menetelmä, jonka avulla syöpäriskin aiheuttavaa asetaldehydiä voidaan sitoa vaarattomaksi yhdisteeksi alkoholijuomissa ja elintarvikkeissa.

Mitä matalampi vapaan asetaldehydin pitoisuus on, sen pienempi riski on altistua tälle ryhmän I syöpävaaralliseksi luokitellulle yhdisteelle.

 

Vapaan asetaldehydin pitoisuuksia vappujuomissa,
analysointi kaasukromatografisesti.
MERKKI Asetaldehydi mg/l
Simat  
Sinebrychoff Iloisesti Kupliva Sima 0,9
Marli Perinteinen Sima 0,0
Marli Kotisima 0,1
Mehukatti Sima 1,1
Wanhan Porvoon Fabriikin kotisima 0,6
VIP Perinteinen Sima 0,0
   
Kuohuviinit  
Ballet Brut Carte Noire, 11,5% 0,6
Castellblanc Rosado Cava Semi Seco, 12% 2,2
Codorníu Clásico Seco, 11,5% 0,3
Elysée No 1 Demi-Sec, 12% 0,2
Freixenet Cordon Negro Brut 2,9
Freixenet Vintage Reserva 2011, 12% 3,7
Henkell Trocken Dry-Sec, 11,5% 0,3
Pol Rémy Demi-Sec, 11% 2,9
Rebelle Raspberry, 6% 0,7
Sibelius Brut, 11,5% 1,1
Coralba Spumante, 9,5% 1,3

 

 

Lähteet:

Mittaustulokset ja lisätietoja: www.biohit.fi > Laboratoriopalvelut > Asetaldehydin määritys elintarvikkeesta.


Lisätietoja:
toimitusjohtaja Semi Korpela, Biohit Oyj
puh. +358 9 773 861
investor.relations@biohit.fi
www.biohit.fi

 

Biohit lyhyesti

Biohit Oyj on globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys. Biohitin missio on "Innovating for Health” - tuotamme innovatiivisia tuotteita ja palveluita edistämään tutkimusta ja varhaista diagnostiikkaa. Biohitin pääkonttori on Helsingissä, ja tytäryhtiöt sijaitsevat Italiassa ja Iso-Britanniassa. Biohitin B-sarjan osakkeet (BIOBV) noteerataan Nasdaq Helsingin Small cap/Terveydenhuolto-ryhmässä. www.biohit.fi


Attachments

Lisatietoja.pdf