Nasdaq Balti börsid sihivad IPOsid


Tallinn/Riia/Vilnius – Nasdaq Balti börsid, 29. aprill 2015

Nasdaq Balti börsid avaldasid täna Balti ettevõtete ja investorite esindajate koostöös valminud regionaalse väärtpaberituru uurimuse „Baltimaade majanduskasvu edendamine avalike esmaspakkumiste kaudu“.

„IPOde turu taasloomine Baltimaades on regiooni majanduse jaoks võtmetähtsusega, et ettevõtted saaksid arenguks kaasata pikaajalist raha,“ ütles Nasdaq Balti juht Arminta Saladžienė. „Meie eesmärk on, et avalikult turult raha hankimine ja börsiettevõtetesse investeerimine muutuks loomulikumaks ning aitaks kaasa jätkusuutlikule majanduskasvule, töökohtade loomisele ja Balti riikide konkurentsivõime tõusule.“

Balti börside, ettevõtete ja investorite esindajate ühistööna valminud tegevuskavas pandi kirja olulisemad meetmed, mille rakendamine loob eeldused IPOde arvu ja turu aktiivsuse suurendamiseks ning laiapõhjalisema investorkultuuri tekkeks. Näiteks sisaldab kava järgmisi tegevusi:

• Turu ökosüsteemi arendamine ettevõtete rahastamisvõimaluste parandamiseks igas kasvufaasis
• Turuletuleku barjääride alandamine läbi asjatutest lisanõuetest loobumise
• Mõistlike maksusoodustuste kehtestamine
• Investorsuhete ja ühingujuhtimise taseme tagamine uutel IPO-kandidaatidel
• Kvaliteetsete riigiettevõtete arvu suurendamine Balti börsidel
• Juba noteeritud riigiettevõtetel vabalt kaubeldavate aktsiate osakaalu suurendamine
• Aktiivse võlakirjaturu taaskäivitamine

“Viimastel aastatel on IPOde arvu suurendamiseks koostatud sarnaseid tegevuskavasid näiteks nii USAs kui Põhjamaades. Kõigi nende kavade põhieesmärk on, et börs täidaks oma peamist rolli võimalikult hästi: olla efektiivne raha kaasamise kanal ettevõtetele ning luua investoritele võimalus osaleda nii esmastes pakkumistes kui ka järelturul,” ütles Nasdaq Tallinna juht Rauno Klettenberg.

„Oleme Balti turu aktiivsuse ja nähtavuse suurendamiseks järjepidevalt samme astunud. Lisaks IPO töörühma tegevusele oleme viimase aasta jooksul loonud mitu uut lahendust, et parandada ettevõtete ligipääsu kapitaliturule: näiteks lansseerisime eelkõige väikestele kasvuettevõtetele mõeldud First North võlakirjaturu ja alustasime koostööd Morningstariga, kes koostab finantsnäitajatega infolehti kõigi Nasdaq Balti ja Põhjamaade turul kaubeldavate ettevõtete kohta,“ ütles Nasdaq Riia juht Daiga Auziņa-Melalksne.

IPO (Initial Public Offering) tähendab ettevõtte aktsiate esmast avalikku pakkumist, mille käigus pakub ettevõte oma aktsiaid kõigile soovijatele ning saab avalikuks ehk börsiettevõtteks.

Enamik meetmeid on olulised just väikese ja keskmise suurusega ettevõtete (VKEde) ligipääsu võimaldamiseks lisakapitalile. Baltimaades moodustavad VKEd 99,8% kõikidest ettevõtetest, neis töötab 78% töötajaskonnast ja nad loovad 70% lisaväärtusest. Seega on kasvavate ettevõtete arengu toetamine nii tööhõive kui ka üldise majanduskasvu seisukohast ülimalt oluline.

Uurimust saab täismahus lugeda Nasdaq Balti börsi veebilehel.

 

Ott Raidla
Nasdaq Baltic Market

Kommunikatsiooni- ja turundusjuht
Tel: +372 640 8862
Mobiil: +372 5552 4824
ott.raidla@nasdaq.com