Nasdaq Baltic publicē priekšlikumus akciju publisko piedāvājumu (IPO) politikai un rīcībai


Tallina/Rīga/Viļņa, Baltijas tirgus, 2015. gada 29.aprīlis – Nasdaq (NASDAQ: NDAQ) informē, ka Nasdaq Baltic publicē akciju publisko piedāvājumu darba grupas (IPO Task Force) ziņojumu: "Akciju publiskais piedāvājums - Baltijas ekonomiskās izaugsmes dzinējspēks", kurā izklāstīti priekšlikumi akciju publisko piedāvājumu (IPO) klimata uzlabošanai un Baltijas kapitāla tirgus spējas finansēt uzņēmumu izaugsmi stiprināšanai.

"Lai dažādotu ilgtermiņa uzņēmumu finansēšanas avotus un stimulētu ekonomisko izaugsmi, ir būtiski aktivizēt akciju publiskos piedāvājumus Baltijas tirgū," apgalvo Nasdaq Baltic vadītāja Arminta Saladžienė. "Mūsu mērķis ir panākt, lai Baltijas kapitāla tirgus veicinātu jaunu darbavietu radīšanu, ilgtspējīgu ekonomisko izaugsmi, un uzlabotu Baltijas valstu ekonomiku konkurētspēju kopumā."

Darba grupa, kurā piedalījās pārstāvji no uzņēmēju un investoru aprindām, ir apzinājusi pasākumus, kurus nepieciešams veikt, lai veicinātu akciju publisko piedāvājumu plūsmu, uzlabotu tirgus likviditāti, un attīstītu  investīciju kultūru reģionā. Priekšlikumi ietver:
 

  • Tirgus ekosistēmas izveidošanu, kas kalpotu uzņēmumiem dažādos biznesa attīstības ciklos;
  • Kotēšanas uzsākšanas šķēršļu samazināšanu, nodrošinot, ka vietējās likumdošanas prasības kotēšanas uzsākšanai un informācijas atklāšanai atbilstu ES standartiem bez papildu prasību izvirzīšanas, kur tas ir pieļaujams;
  • Investīciju mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) segmentā veicināšanu, tajā skaitā, ar publisko-privāto līdzfinansējumu;
  • Nodokļu atvieglojumu piemērošanu, kur tas ir iespējams;
  • Labu investoru attiecību prakses un augstu korporatīvās pārvaldības standartu veicināšanu kotētajos uzņēmumos;
  • Valstij piederošo uzņēmumu kotēšanas uzsākšanu biržā un brīvā publiskā apgrozībā esošo akciju skaita palielināšanu jau kotētiem uzņēmumiem;
  • Korporatīvo obligāciju tirgus aktivizēšanu.


"Pēdējo gadu laikā līdzīgi rīcības plāni ar mērķi uzlabot klimatu akciju publiskajiem piedāvājumiem ir izstrādāti ASV un Ziemeļvalstīs. Visu šo pasākumu galvenais mērķis ir radīt vidi, kurā biržas iespējami labāk varētu pildīt savu galveno uzdevumu - palīdzēt uzņēmumiem efektīvi piesaistīt finansējumu un dot investoriem iespēju ieguldīt gan publiskajos piedāvājumos, gan otrreizējā tirgū," teica Nasdaq Tallinn vadītājs Rauno Klettenberg.

"Nasdaq Baltic ir strādājusi pie tā, lai veicinātu Baltijas tirgus aktivitāti un atpazīstamību - gan ieviešot kopīgu tirdzniecības sistēmu, gan saskaņojot noteikumus un tirgus praksi, gan ieviešot tirgus uzturētāju programmu likviditātes palielināšanai,” teica Nasdaq Riga vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne. "Vienlaikus ar IPO ziņojumu esam īstenojuši vairākas jaunas iniciatīvas – ir izveidots interaktīvais IPO rīks, ieviestas Faktu lapas par vairāk nekā 800 uzņēmumiem, kas tiek kotēti Baltijas un Ziemeļvalstu tirgos, izstrādātas dokumentu sagataves obligāciju emitentiem. Tāpat nesen ir ieviests First North parāda vērtspapīru tirgus, tādējādi paplašinot kapitāla piesaistes iespējas dažāda lieluma uzņēmumiem un sniedzot plašākas ieguldījumu iespējas investoriem."

Par akciju publisko piedāvājumu darba grupu (IPO Task Force)
Akciju publisko piedāvājumu darba grupas priekšlikumi IPO politikai un rīcībai ir sagatavoti ar mērķi stiprināt kapitāla tirgu Baltijas valstīs un padarīt to pieejamāku uzņēmumiem, lai tie spētu īstenot ilgtspējīgu ekonomisko izaugsmi un radītu jaunas darbavietas. Ziņojumā ir virkne detalizētu ieteikumu, kas Baltijā var attīstīt kapitāla tirgu. Politiķi un eksperti visā pasaulē arvien vairāk uzsver, cik svarīgi no ekonomikas viedokļa ir atbalstīt un veicināt akciju publiskos piedāvājumus. Akciju publisko piedāvājumu darba grupa ASV savu ziņojumu publicēja 2011. gada oktobrī. Eiropas Komisija akciju publisko piedāvājumu jautājumiem pievērsās tad, kad Eiropas tirgos valdīja "finansēšanas pārrāvums", 2013.gada martā publicējot "Long-Term Financing of the European Economy", kas pazīstama kā Zaļā grāmata. Tajā pašā gadā Nasdaq Nordic Zviedrijā uzsāka akciju publisko piedāvājumu darba grupas projektu, kam sekoja līdzīgi projekti Somijā un Dānijā. 2014.gada martā arī Eiropas biržu federācija (FESE) kopā ar citiem Eiropas kapitāla tirgus dalībniekiem uzsāka publisko piedāvājumu darba grupas projektu. Visām darba grupām mērķis ir uzlabot klimatu akciju publiskajam piedāvājumam. Nasdaq Baltic plaša mēroga diskusijās iesaistīja uzņēmēju un investoru aprindu pārstāvjus. Darba grupas ziņojuma priekšlikumi IPO politikai un rīcībai ir publicēti un pieejami lejupielādei Nasdaq Baltic mājaslapā nasdaqbaltic.com.

Akciju publiskais piedāvājums (IPO, Initial Public Offering) tiek veikts plašam investoru lokam, ar mērķi iegūt jaunu kapitālu uzņēmuma attīstībai vai pārdot esošo akcionāru kapitāldaļas par tirgus cenu. Pēc akciju publiskā piedāvājuma uzņēmuma akcijas nonāk publiskā apgrozībā biržā. Pēdējo gadu laikā politiķi un eksperti visā pasaulē arvien vairāk atzīst akciju publiskā piedāvājuma lomu kā dzinējspēku ekonomikas izaugsmei un jaunu darbavietu radīšanai. Finansējuma piesaistīšana MVU ir ļoti svarīga visās Eiropas valstīs un īpaši Baltijas valstīs, kur, kā liecina Eiropas Komisijas veiktais MVU darbības apskats "The SME Performance Review," MVU ir 99,8% no visiem uzņēmumiem, tajos nodarbināti 78% privātajā sektorā strādājošo, un tie rada 70% kopējās pievienotās vērtības.

Par Nasdaq
Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) ir pasaulē vadošā biržu kompānija. Tās pakalpojumi - tirdzniecības iespējas investoriem, kotēšanās iespējas uzņēmumiem un biržu tehnoloģijas – tiek sniegti sešos kontinentos. Ar daudzpusīgiem risinājumiem Nasdaq dod iespēju klientiem plānot, optimizēt un īstenot viņu biznesa vīziju ar pārliecību, izmantojot pārbaudītas tehnoloģijas, kas nodrošina caurspīdīgumu un ieskatu mūsdienu globālo kapitāla tirgu virzībai. Kā pirmās elektroniskās biržas izveidotāja pasaulē, Nasdaq izstrādātās biržu tehnoloģijas nodrošina pakalpojumus vairāk nekā 70 biržās 50 valstīs un aptuveni 1 no 10 pasaules vērtspapīru darījumiem. Nasdaq grupas biržās kotējas vairāk nekā 3 500 kompānijas, kuru kopējā tirgus kapitalizācija pārsniedz 9.5 triljonus ASV dolāru, ar vairāk nekā 10 000 korporatīvajiem klientiem. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet nasdaq.com/ambition vai business.nasdaq.com.

Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland, Nasdaq Riga, Nasdaq Stockholm, Nasdaq Tallinn, Nasdaq Vilnius, Nasdaq Clearing un Nasdaq Broker Services ir zīmola nosaukumi regulētajiem tirgiem, ko pārvalda: Nasdaq OMX Copenhagen A/S, Nasdaq OMX Helsinki Ltd., Nasdaq OMX Iceland hf., Nasdaq OMX Riga, AS, Nasdaq OMX Stockholm AB, Nasdaq OMX Tallinn AS, AB Nasdaq OMX Vilnius, Nasdaq OMX Clearing AB, Nasdaq OMX Broker Services AB. Nasdaq Nordic ir vienots nosaukums, ko lieto, lai apzīmētu Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland un Nasdaq Stockholm kopīgo piedāvājumu. Nasdaq Baltic ir vienots nosaukums, ko lieto, lai apzīmētu Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga un Nasdaq Vilnius kopīgo piedāvājumu. Lai uzzinātu vairāk, apmeklējiet nasdaqbaltic.com.

Brīdinājums par paziņojumiem, kas vērsti uz nākotni
Informācija, kas šeit tiek sniegta, satur uz nākotni vērstus paziņojumus, kas ietver virkni risku un neskaidrību. Nasdaq brīdina, ka jebkura uz nākotni vērsta informācija negarantē, ka nākotnē šādi rādītāji tiks sasniegti, un faktiskos rezultātus var ietekmēt no Nasdaq neatkarīgi apstākļi. Nasdaq neuzņemas nekādu pienākumu publiski atjaunināt jebkuru uz nākotni vērstu paziņojumu.

Mediju kontakti:
Dace Bulte
+371 67 212 431
dace.bulte@nasdaq.com