Aktias placeringsfonder gav rekordavkastning – det är allt populärare att spara


Aktia Bank Abp
Pressmeddelande
8.5.2015

Aktias fonder var historiskt sett mycket framgångsrika under det första kvartalet 2015. Försäljningen av Aktias fonder i kontorsnätet fördubblades jämfört med motsvarande tid föregående år, vilket också bidragit till koncernens ökade provisionsnetto. Avkastningen från Aktias aktiefonder var som bäst över 20 procent under det första kvartalet, medan den förväntade avkastningen på lång sikt i genomsnitt är 8 procent per år.

  • Marknadsutvecklingen har varit exceptionellt stark, säger Markus Lindqvist som är verkställande direktör för Aktia Fondbolag Ab. Vi förvaltar nu över alla tiders största fondkapital, 3,8 miljarder euro.

Under årets första månader har det regelbundna fondsparandet räknat i euro ökat med 28 procent jämfört med motsvarande period 2014. Kunderna är mest intresserade av enkla sparprodukter och färdiga paket.

  • För 10 år sedan erbjöd vi en hel del exotiska enskilda fonder, nu är det mera helheter. Aktia har flera ypperliga profileringsverktyg, som används för att bedöma kundens risktagningsförmåga och för att hitta de fonder som passar kunden bäst. Aktia Solida och Aktia Secura är exempel på mycket populära diversifierade blandfonder, säger Lindqvist.

Genom en diversifierad fond får även småplacerare nyttan av aktiv och professionell kapitalförvaltning. Försäkringssparande har också ökat väldigt mycket; jämfört med föregående år har Aktia Livförsäkring under årets första kvartal nästan femdubblat nettoförsäljningen av fondanknutna försäkringar.

Fondteckningar görs allt oftare via nätbanken. Andelen placeringsprodukter som i Aktia köps via webbtjänsten är nu dubbelt så stor som under det första kvartalet 2014. Det är dock viktigt för Aktia att erbjuda alla kunder individuell service och sakkunnig rådgivning i valet av placeringsprodukter.

 

Aktia Bank Abp

 

Mera information
Verkställande direktör, Markus Lindqvist, Aktia Fondbolag Ab,  tfn 010 247 6846

Avsändare
Kommunikationschef, Malin Pettersson, Aktia Bank Abp, tfn 010 247 6369