C-RAD AB – Delårsrapport januari - mars 2015

Press meddelande 2015-05-08


Press meddelande 2015-05-08

 

C-RAD AB – Delårsrapport januari - mars 2015

 

Väsentliga händelser under perioden januari-mars 2015

 

  • Nettoomsättning: jan–mars 15,2 (11,1) MSEK, +37 %
  • Orderingång: jan–mars 22,1 (14,7) MSEK, + 51 %
  • Rörelseresultat: jan–mars -1,2 (-1,6) MSEK
  • Resultat per aktie: jan-mars -0,09 (-0,10) SEK
  • Två stora order på sju C-RAD-system från Tyskland och Estland
  • C-RAD förstärker den globala säljorganisationen ytterligare
  • C-RAD undertecknar försäljnings- och serviceavtal för Schweiz
  • Upphandlingen av ytscanningssystem till Skandionkliniken har gjorts om på grund av ett överklagande från en konkurrent
  • 127 % ökning av orderstocken gällande Positioning produkter

 

 

Kommentar från Tim Thurn, VD:

 

Efter den starka orderingången under räkenskapsåret 2014 uppvisade även första kvartalet 2015 rekordhöga siffror för både ordrar och omsättning. Orderingången uppgick till 22,1 MSEK under första kvartalet 2015, vilket innebär en ökning med 51 procent jämfört med första kvartalet 2014. Ordrarna för positioneringsprodukter (vilket inkluderar Sentinel, Catalyst och Cyrpa lasrar) samt relaterade serviceprodukter ökade med 127 procent. Omsättningen för hela koncernen uppgick till 15,2 MSEK under första kvartalet 2015. Detta är en 37-procentig förbättring jämfört med första kvartalet 2014.  

Det bör nämnas att ingen produktion för det tyska bolaget IBA Dosimetry bidrog till orderingången och omsättningen under första kvartalet 2015, då C-RAD fasade ut denna produktion under fjärde kvartalet 2014.

 

Resultatet bekräftar att vi är på rätt spår för att uppnå våra ambitiösa finansiella mål: att öka försäljningen med 50 procent om året till och med 2017, med en bruttovinstmarginal på 60 procent. Det visar även att vår stora investering i en utökad säljstyrka har gett resultat och skall fortsätta. Det växande intresset på marknaden måste bemötas av kompetent och erfaren personal som kan få ut C‑RADs budskap till beslutsfattare på strålbehandlingskliniker.

 

Rekryteringen har gått mycket bra: I USA, där den största försäljningspotentialen förväntas, har vi nu fem medarbetare inom försäljning och service, och ytterligare två medarbetare håller på att rekryteras. I Frankrike inleddes direktförsäljningen i januari i år, och vi har två personer på plats där. Våra två medarbetare inom försäljning och service i Tyskland kommer att kompletteras med ytterligare en säljare. I Kina kommer en säljare till att anställas samt att vi dessutom har öppnat upp den schweiziska marknaden, vilket har skett genom ett avtal med MedTech Consulting Cossman som täcker försäljning, service och klinisk utbildning. Vi har nu sett över finansieringen av expansionen.

 

Kvartalets nyförsäljning omfattar fyra system till Estland – vår första försäljning till Baltikum – och tre system till Dresden i Tyskland. Leveranserna kommer att äga rum under andra och tredje kvartalet.

I slutet av kvartalet var kassaflödet lågt , vilket gjorde att bank checkkrediten utnyttjades med 2,9 MSEK. Detta berodde på att många leveranser ägde rum i mars, medan betalningarna förväntas komma in i april.

 

Vi har med stor framgång visat upp oss på olika mässor, inklusive International Technical Exhibition of Medical Imaging (ITEM) i Japan där vi visade våra högkvalitativa produkter tillsammans med vår partner Elekta. Vår närvaro på European Society for Radiotherapy & Oncology (ESTRO), Europas största förening inom strålbehandling, kännetecknades av positiva möten med kliniska kunder och god genomströmning i vår monter.

 

Den upphandling för Skandionkliniken i Uppsala som vi vann under tredje kvartalet överklagades av en konkurrent, vilket resulterade i en ny upphandling. C-RAD har inkommit med ett anbud i den nya upphandlingen. Ett beslut väntas snart, men kunden har inte meddelat något tidsschema.

Med avseende på det gemensamma utvecklingsprojekt som genomförs tillsammans med det fransk-belgiska bolaget Cyrpa – där vi äger en minoritetsandel om 29 procent – har våra gemensamma produktdemonstrationer mottagits väl vid försäljningsdiskussioner med kunder. Enligt vår nuvarande plan skall vi integrera Cyrpa under 2016, men då en generellt positiv marknadsutveckling fortsätter att förstärka fördelarna med en tidigare integration utreder vi de alternativ som finns för att påskynda integrationen.

 

Vi är på det hela taget mycket nöjda med kvartalets resultat och ser fram emot ökad försäljningsaktivitet och en stark orderingång tack vare vår utökade säljstyrkas närvaro och synlighet på den internationella scenen.

 

Om C-RAD

C-RAD utvecklar innovativa lösningar för användning inom avancerad strålbehandling. C-RAD-koncernen erbjuder produkter och lösningar inom patientpositionering, tumörlokalisering och strålbehandlingssystem. Slutanvändarna är strålbehandlingskliniker över hela världen. All produktutveckling bedrivs i tre helägda dotterbolag, C-RAD Positioning AB, C-RAD Imaging AB och C-RAD Innovation AB, alla belägna i Uppsala. Bolaget har för närvarande 28 anställda. C-RADs verksamhet är sprungen ur forskning och utveckling på Karolinska Institutet i Solna. Bolagets första produkt, C-RAD SentinelTM, började säljas 2007. Samarbetsavtal har ingåtts med Elekta (Sverige), Varian (USA) och IBA (Belgien). På större marknader representeras C-RAD av distributörer som är specialiserade inom strålterapi. C-RAD har grundat tre bolag för direktförsäljning: C-RAD Inc. i USA, C-RAD GmbH i Tyskland och C-RAD WOFE i Kina. C-RAD äger 29 procent av laserföretaget Cyrpa med en option att förvärva resterande 71 procent. C-RAD AB är sedan december 2014 noterat på NASDAQ Stockholm.

För mer information om C-RAD, besök www.c-rad.com.

 

För ytterligare information:

Tim Thurn, VD, C-RAD AB, Telefon: +46-18-666947, E-post: investors@c-rad.com


Attachments

PR 20150508 Delårsrapport jan-mar 2015.pdf