Latvenergo koncerna nerevidētie 2015. gada pirmā ceturkšņa rezultāti

2015. gada pirmajā ceturksnī Latvenergo koncerna ieņēmumi ir 259,5 milj. eiro, kas ir par 20 % mazāk nekā iepriekšējā gada pirmajos trīs mēnešos. Ieņēmumu samazinājumu nosaka obligātā iepirkuma komponentes ieņēmumu neatspoguļošana Latvenergo koncerna ieņēmumos līdz ar AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” darbības uzsākšanu 2014. gada 1. aprīlī. Savukārt koncerna EBITDA un pelņa ir pieaugusi par 15 % un 28 % līdz attiecīgi 94,8 un 39,3 milj. eiro. Investīcijās ir ieguldīti 24,8 milj eiro.

Riga, 2015-05-22 14:22 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- 2015. gada pirmajā ceturksnī Latvenergo koncerns ir veiksmīgi saglabājis elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīciju Baltijā. Klientu skaitu kaimiņvalstīs esam palielinājuši par vairāk nekā 10 %. Kopumā Baltijas valstīs ir pārdotas 2 132 GWh elektroenerģijas. Lietuvā un Igaunijā pārdotās elektroenerģijas apjoms sasniedz 645 GWh, kas par 60 % pārsniedz konkurējošo elektroenerģijas tirgotāju pārdošanas apjomu Latvijā.

Kopš 2015. gada 1. janvāra ir atvērts elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām Latvijā. Arī konkurences apstākļos vairums mājsaimniecību Latvijā ir izvēlējušās saglabāt Latvenergo kā elektroenerģijas tirgotāju.

Latvenergo koncerna ražotnēs 2015. gada pirmajā ceturksnī ir saražotas 1 027 GWh elektroenerģijas un 1 019 GWh siltumenerģijas. Elektroenerģijas izstrādes apjoms Daugavas HES, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir palielinājies par 5 % un sasniedza 739 GWh. Savukārt Rīgas termoelektrostaciju (Rīgas TEC) elektroenerģijas izstrāde 2015. gada pirmajā ceturksnī bija par 42 % mazāka nekā iepriekšējā gada pirmajā ceturksnī un sasniedza 273 GWh, ko ietekmēja elektroenerģijas tirgus cenas samazinājums. Rīgas TEC strādāja tirgus konjunktūrā, efektīvi plānojot darba režīmus un kurināmā izmantošanu.

2015. gada pirmajos trīs mēnešos Latvenergo koncerna ieņēmumi ir 259,5 milj. eiro un peļņa – 39,3 milj. eiro (2014. gada pirmajos trijos mēnešos – 324,5 milj. eiro un  30,8 milj. eiro). Latvenergo koncerna ieņēmumu samazinājumu noteica izmaiņas finanšu rezultātu uzskaites principos līdz ar AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” darbības uzsākšanu no 2014. gada 1. aprīļa, un tādēļ peļņas vai zaudējumu aprēķinā nav atspoguļojami norēķini par obligāto iepirkumu. Savukārt peļņas rādītāju uzlabošanos ietekmēja elektroenerģijas tirgus atvēršana mājsaimniecībām Latvijā no 2015. gada 1. janvāra. Līdz tam Latvenergo koncerns nodrošināja mājsaimniecību apgādi par regulētiem tarifiem, kas bija zemāki par tirgus cenu.

Kopējais investīciju apjoms 2015. gada 3 mēnešos ir 24,8 milj.eiro. Lai nodrošinātu augstu tīkla pakalpojumu kvalitāti, tehniskos rādītājus un darbības drošumu, būtisks investīciju apjoms ir veikts tīkla modernizācijā. 2015. gada 3 mēnešos investīciju apjoms tīklu aktīvos ir 80 % no kopējām investīcijām. Tāpat būtiska sadaļa no investīcijām tiek veikta videi draudzīgos un apkārtējo vidi uzlabojošos projektos. Pēc pārskata perioda beigām par pārvades tīklu projekta Kurzemes loks  noslēdzošo posmu Ventspils–Tume–Rīga 2015. gadā  ir noslēgts līgums ar ES Inovācijas un tīklu izpildaģentūru, kas paredz ES fondu 45 % līdzfinansējumu no projekta izmaksām. Savukārt Daugavas HES hidroagregātu atjaunošanas programmas ietvaros ir noslēgts līgums par sešu Rīgas HES hidroagregātu rekonstrukciju. Aizņemtā kapitāla piesaistes plāna ietvaros un Latvenergo koncerna finanšu piesaistes avotu diversifikācijas nolūkos AS „Latvenergo” plāno veikt jaunu obligāciju emisijas programmu līdz 100 milj. eiro apmērā. Obligācijas plānots iekļaut Nasdaq OMX Baltijas biržas Parāda vērtspapīru sarakstā.

2015. gada sākumā starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s Investors Service ir paaugstinājusi AS „Latvenergo” noteikto kredītreitingu, nosakot to Baa2 ar stabilu attīstības prognozi.

Turpmākie Latvenergo  koncerna 2015. gada starpperiodu pārskati tiks publicēti 31. augustā un 30. novembrī.

[1] EBITDA – ieņēmumi pirms procentiem, uzņēmumu ienākuma nodokļa, asociēto sabiedrību peļņas vai zaudējumu daļas, nolietojuma un amortizācijas un nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu vērtības samazinājuma.

Galvenie darbības rādītāji

Darbības rādītāji

3 mēn. 2015   3 mēn.  2014
Mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģija GWh 2 132 2 487
Elektroenerģijas izstrāde GWh 1 027 1 192
Pārdotā siltumenerģija GWh 990 1 077
Darbinieku skaits   4 142 4 567
Moody’s kredītreitings   Baa2 (stabils) Baa3 (stabils)

Finanšu rādītāji

3 mēn. 2015 3 mēn. 2014
Ieņēmumi milj. EUR 259,5 324,5
EBITDA 1) milj. EUR 94,8 82,5
Peļņa milj. EUR 39,3 30,8
Aktīvi milj. EUR 3 526,8 3 598,0
Pašu kapitāls milj. EUR 2 059,4 2 050,1
Neto aizņēmumi 2) milj. EUR 688,8 679,7
Investīcijas milj. EUR 24,8 27,5

Finanšu koeficienti

3 mēn.
3 mēn.
Neto aizņēmumi / EBITDA 3)   2,8 2,5
EBITDA rentabilitāte 4)   26 % 24 %
Kapitāla attiecības rādītājs 5)   58 % 57 %

1)  EBITDA – ieņēmumi pirms procentiem, uzņēmumu ienākuma nodokļa, asociēto sabiedrību peļņas vai zaudējumu daļas, nolietojuma un amortizācijas un nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu vērtības samazinājuma

2)     Neto aizņēmumi – aizņēmumi pārskata perioda beigās mīnus nauda un naudas ekvivalenti pārskata perioda beigās

3)     Neto aizņēmumi / EBITDA – neto aizņēmumi / EBITDA (12 mēnešu periodā)

4)     EBITDA rentabilitāte – EBITDA / ieņēmumi (12 mēnešu periodā)

5)     Kapitāla attiecības rādītājs -– pašu kapitāls/ aktīvu kopsumma

Konsolidētais peļņas vai zaudējumu aprēķins*

par 3 mēnešu periodu, kas beidzas 2015. gada 31. martā

01/01–31/03/2015 01/01–31/03/2014
    EUR'000 EUR'000

Ieņēmumi   259 506 324 495
Pārējie ieņēmumi   1 199 1 128
Izlietotās izejvielas un materiāli   (127 615) (204 164)
Personāla izmaksas   (22 578) (23 528)
Nolietojums, amortizācija un pamatlīdzekļu vērtības samazinājums   (43 702) (43 798)
Pārējās saimnieciskās darbības izmaksas   (15 698) (15 398)
Saimnieciskās darbības peļņa   51 112 38 735
Finanšu ieņēmumi   694 751
Finanšu izmaksas   (4 959) (5 132)
Asociēto sabiedrību peļņas / (zaudējumu) daļa   (329)
Peļņa pirms nodokļa   46 847 34 025
Uzņēmumu ienākuma nodoklis   (7 591) (3 251)
Pārskata perioda peļņa   39 256 30 774

Konsolidētais pārskats par finansiālo stāvokli*

31/03/2015 31/12/2014

Kopā īstermiņa kreditori   261 154 287 692
Kopā kreditori   1 467 394 1 465 775
PASĪVU KOPSUMMA   3 526 803 3 486 576

* - nerevidētie saīsinātie konsolidētie finanšu pārskati. Sagatavoti saskaņā ar Eiropas Savienībā apstiprinātajiem Starptautiskajiem finanšu pārskatu standartiem

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts:
investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa2/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā), AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” (elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšana) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, pārvade, sadale un pārdošana Liepājā), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana).

Attachments

01_Latvenergo_2015_3M_LAT.pdf 02_Latvenergo_2015_3M_prezentacija_LAT.pdf