Sjukhus i Norge beställer tre system från C-RAD

Pressmeddelande 2015-07-08


C-RAD har vunnit en stor order som omfattar två Catalyst HD-system och ett Sentinel 4DCT-system för Gjøviks sjukhus i Norge, cirka 120 km norr om Oslo. Som del av en omfattande upphandling uppgraderar sjukhuset nu sin avdelning för onkologisk strålbehandling med C-RADs förstklassiga lösning för patientpositionering och övervakning.

Catalyst HD-systemet kommer att levereras med en komplett mjukvarukonfiguration som innehåller moduler för andningsstyrd strålbehandling, patientpositionering och rörelseövervakning samt gränssnitt för en Toshiba CT och linjäracceleratorerna. Kunden har även bestämt sig för den unika audiovisuella coaching-funktionen med stöd för interaktiv andningsstyrd strålbehandling.

I Norden distribuerar C-RAD även produkter som kompletterar portföljen inom patientpositionering och kvalitetssäkring, och i detta fall har Gjøviks sjukhus lagt till en konfiguration med immobiliseringsenheter för stereotaktisk behandling.

Leveransen och installationen av de två första systemen förväntas äga rum under tredje kvartalet 2015 och det tredje systemet i början av 2016.

Catalyst™- och Sentinel™-systemen är utrustade med den teknik som krävs för att genomföra strålbehandling i absolut toppklass. Med denna lösning har C-RAD stöd för hela 4D-behandlingskedjan, från bildtagning till behandling. Andningsstyrd strålbehandling används ofta när det område som skall behandlas ligger nära hjärtvävnad eller för särskilda behandlingar där tumörens position beror på andningscykeln.

 

– Det är mycket glädjande att se den positiva resonans Catalyst HD has skapat på marknaden. Samtidigt som systemet har öppnat för betydande försäljning i Nordamerika upplever vi nu även att fler europeiska kunder väljer Catalyst HD. Systemet utvecklades specifikt för det snabbväxande segmentet stereotaktisk strålbehandling (Stereotactic Radiation Therapy, SBRT) och stereotaktisk strålkirurgi (Stereotactic Radiosurgery, SRS), men med Catalyst HD kan Catalyst-systemets dokumenterade fördelar även användas vid behandlingen av bröstcancerpatienter och andra indikationer, säger Tim Thurn, CEO på C-RAD.

 

Om C-RAD

C-RAD utvecklar innovativa lösningar för användning inom avancerad strålbehandling. C-RAD-koncernen erbjuder produkter och lösningar inom patientpositionering, tumörlokalisering och strålbehandlingssystem. Slutanvändarna är strålbehandlingskliniker över hela världen. All produktutveckling bedrivs i tre helägda dotterbolag, C-RAD Positioning AB, C-RAD Imaging AB och C-RAD Innovation AB, alla belägna i Uppsala. Bolaget har för närvarande 33 anställda. C-RADs verksamhet är sprungen ur forskning och utveckling på Karolinska Institutet i Solna. Bolagets första produkt, C-RAD SentinelTM, började säljas 2007. Samarbetsavtal har ingåtts med Elekta (Sverige), Varian (USA) och IBA (Belgien). På större marknader representeras C-RAD av distributörer som är specialiserade inom strålterapi. C-RAD har grundat tre bolag för direktförsäljning: C-RAD Inc. i USA, C-RAD GmbH i Tyskland och C-RAD WOFE i Kina. C-RAD äger 29 procent av aktierna i laserföretaget Cyrpa med en option att förvärva resterande 71 procent. C-RAD AB är noterat på NASDAQ Stockholm.

För mer information om C-RAD, besök www.c-rad.com.

 

För ytterligare information:

Tim Thurn, VD, C-RAD AB, Telefon +46-18-666930, E-post: investors@c-rad.com

Ovanstående information är kurspåverkande och måste därmed offentliggöras enligt lagen om värdepappersmarknaden (2007:528).


Attachments

PR 20150708 Order Gorvik_SWE_V3 FINAL.pdf