C-RAD AB – Delårsrapport jan-juni 2015

Press meddelande 2015-08-14


Väsentliga händelser under perioden januari-juni 2015

 

  • Nettoomsättning: jan-jun 30,4 (24,1) MSEK, +26 %
  • Orderingång: jan-jun 38,4 (25,6) MSEK, +50 %
  • Rörelseresultat: jan-jun -7,3 (-5,6) MSEK
  • Resultat per aktie: jan-jun -0,37 (0,04)
  • C-RAD har fått sin första ordern från Japan, den näst största marknaden i världen för avancerat strålbehandlingsteknik
  • C-RAD utökar säljorganisationen i USA
  • C-RAD genomför riktad nyemission om 25 MSEK
  • Övertecknat personaloptionsprogram
  • Order på tre C-RAD-system från Italien
  • Order på tre C-RAD-system från Bayreuth i Tyskland
  • C-RAD validerar sitt gränssnitt för andningsstyrd strålbehandling till IBAs proton- och partikelterapi
  • Kicki Wallje-Lund blir invald till styrelsen på årsstämman

 

 

Kommentar från Tim Thurn, VD:

 

C-RADs satsningar på försäljning har betalat sig – under första halvåret 2015 hade vi en rekordstor orderingång om 38,4 MSEK, vilket är en ökning om 50 procent jämfört med samma period förra året, vilket ger en mycket stark orderstock. Vi fortsätter att utöka våra säljaktiviteter.

 

Det innevarande kvartalets nyförsäljning omfattar en första order på avancerade patientövervakningssystem från Japan, som är världens andra största strålterapimarknad med närmare 800 behandlingscentrum. Vi har därmed fått en mycket god start på samarbetet med vår partner Elekta K.K., ett japanskt dotterbolag till Elekta AB.

 

Trots den ökade säljaktivitet och det starka orderinflöde som uppnåtts tack vare vår utökade säljstyrka kan vi emellertid inte påverka leveranstiden, eftersom denna inte är känd ännu när en viss order kommer in. Våra förväntningar på 26 procent mer än samma period förra året lever därför inte helt upp till våra förväntningar. Kassan uppgick till 11 MSEK vid slutet av kvartalet.

 

Större aktieägare ökade sina positioner som del av en riktad nyemission om 25 MSEK, vilket visar deras ökade engagemang i bolaget och utgör ett erkännande på vår tillväxtpotential. Medan 5 MSEK användes för att betala tillbaka ett lån används resterande medel för att finansiera organisationens tillväxt, dels i form av ett förvärv och dels i form av en expansion av säljstyrkan på viktiga marknader.

 

Den första förhandlingen ägde rum i det mål om patentintrång som drivs av Beamocular, och båda parterna redogjorde för sina inställningar. Det är ledningens fortsatta åsikt att mycket talar för C-RADs inställning i målet, och det är vår realistiska förväntning att målet kommer att avgöras till vår fördel tidigt nästa år.

 

Våra stora investeringar i en utökad säljstyrka har gett resultat och kommer att fortsätta en list plan. Vi har utsett Ling Zhang till ny global marknadschef, och han startade sin tjänstgöring i april. Han har lång erfarenhet av försäljning av strålterapiprodukter från tidigare befattningar på Elekta och Siemens. I år har vi hittils anställt tre säljare, en i Frankrike och två i USA.

 

Efter kvartalets slut har två viktiga händelser inträffat:

 

I enlighet med vårt tidigare yttrande om att skynda på integrationen av Cyrpa International har C‑RAD förvärvat de återstående 71 procenten av aktierna i den fransk-belgiska leverantören av innovativa laserlösningar för patientpositionering och virtuell simulering inom strålterapi. Köpeskillingen omfattar en villkorad tilläggsköpeskilling om 2,5 procent av försäljningen av Cyrpa-produkter samt tre fasta delbetalningar om totalt 120 KEUR under en treårsperiod. Säljledningen för C-RADs och Cyrpas produkter kommer att fortsätta att vara separat med säljorganisationerna slås samman på operativ nivå. Under de sex första månaderna i år visade Cyrpa-koncernen upp ett positivt nettoresultat, drivet av den starka verksamheten.

 

En annan positiv händelse var att Skandionkliniken fastslog sitt tidigare beslut om att utrusta sitt protonterapi centrum, den första protonterapi centrumet i Norden, med C-RADs ytspårningslösning. Skandion publicerade den första upphandlingen i mitten av 2014 och den avgjordes till C-RADs fördel. Upphandlingen överklagades därefter av en konkurrent i september 2014. Detta ledde till en andra offentlig upphandling som även den avgjordes till C-RADs fördel. Även denna andra upphandling har nu överklagats av samma konkurrent. Målet har anhängiggjorts hos förvaltningsdomstolen, men det finns inget definitivt slutdatum för domstolsbeslutet. 

 

I enlighet med tidigare prognoser och de resultat vi haft hittills förväntar vi oss en stark ökning av intäkterna under andra halvåret 2015, baserat på vår starka orderingång och den identifierade potentialen.

 

Om C-RAD

C-RAD utvecklar innovativa lösningar för användning inom avancerad strålbehandling. C-RAD-koncernen erbjuder produkter och lösningar inom patientpositionering, tumörlokalisering och strålbehandlingssystem. Slutanvändarna är strålbehandlingskliniker över hela världen. All produktutveckling bedrivs i tre helägda dotterbolag, C-RAD Positioning AB, C-RAD Imaging AB och C-RAD Innovation AB, alla belägna i Uppsala. Bolaget har för närvarande 28 anställda. C-RADs verksamhet är sprungen ur forskning och utveckling på Karolinska Institutet i Solna. Bolagets första produkt, C-RAD SentinelTM, började säljas 2007. Samarbetsavtal har ingåtts med Elekta (Sverige), Varian (USA) och IBA (Belgien). På större marknader representeras C-RAD av distributörer som är specialiserade inom strålterapi. C-RAD har grundat tre bolag för direktförsäljning: C-RAD Inc. i USA, C-RAD GmbH i Tyskland och C-RAD WOFE i Kina. C-RAD äger 29 procent av laserföretaget Cyrpa med en option att förvärva resterande 71 procent. C-RAD AB är sedan december 2014 noterat på NASDAQ Stockholm.

För mer information om C-RAD, besök www.c-rad.com.

 

För ytterligare information:

Tim Thurn, VD, C-RAD AB, Telefon: +46-18-666947, E-post: investors@c-rad.com


Attachments

PR 20150814 Delårsrapport jan-jun 2015.pdf