Arcoma AB :Delårsrapport andra kvartalet 2015


Svagt andra kvartal - utsikt för andra halvåret i linje med Arcomas långsiktiga målsättning om tillväxt på 10-15%

Andra kvartalet

  • Nettoomsättningen minskade med 37%
  • till 25 203 (39 749) kSEK
  • EBITDA (rörelseresultat före avskrivningar) minskade till -4 539 (3 044) kSEK
  • Resultat efter skatt -6 153 (-204) kSEK
  • Resultat per aktie -0,87 SEK

Perioden januari-juni

  • Nettoomsättningen minskade med 16%
    till 62 779 (74 410) kSEK
  • EBITDA (rörelseresultat före avskrivningar) minskade till -754 (5 743) kSEK
  • Resultat efter skatt -5 453 (285) kSEK
  • Resultat per aktie -0,77 SEK

VIKTIGA HÄNDELSER
Förändringar i Arcomas styrelse
Vid Arcomas bolagsstämma den 19 maj beslutades om nyval av Jean-Yves Burel och Tommy H Karlsson som ordinarie styrelseledamöter. Stämman beslutade även att utse Tommy H Karlsson till ny styrelseordförande.

Kapitalanskaffning
Styrelsen i Arcoma har tillsatt en finansiell rådgivare för att tillsammans med bolaget utreda förutsättningarna för en kapitalanskaffning under andra halvåret 2015.
Målsättningen är att stärka företagets likviditet inför lanseringen av nästa generations Precision-plattform samt att utöka marknadsaktiviteterna på nya marknader, framför allt i Asien och Europa. Syftet är även att stärka bolagets rörelsekapital.

EFTER KVARTALET
Kapitalanskaffning
Styrelsen i Arcoma har beslutat att kalla till extra bolagsstämma och föreslagit att bolagsstämman beslutar att genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare om 19,6 MSEK varav 17 MSEK är säkerställt via teckningsförbindelser och garantiåtaganden.

VD-KOMMENTAR
Försäljningen under det andra kvartalet 2015 uppgick till 25,2 MSEK och är en minskning med 37 %. Jämfört motsvarande kvartal 2014. Under förra året bidrog två större upphandlingar till att försäljningen under andra kvartalet blev extremt bra och det första halvårets tillväxt låg på 39 %. Mer än 21 Precision- och Intuitionsystem, kopplade till större upphandlingar, levererades ut i den perioden. Jag har tidigare nämnt att Arcoma, likt många andra medicintekniska bolag som säljer kapitalintensiva produkter, har ett ojämnt fördelat orderflöde över året och att försäljningen mellan enskilda kvartal därmed kan variera signifikant. Den betydligt lägre omsättningen under andra kvartalet resulterar i att Arcoma för första halvåret 2015 uppvisar en minskad omsättning på drygt 15% jämfört med föregående år. Som en jämförelse uppvisar bolaget dock en tillväxt på 18% mot motsvarande halvår 2013. Resultatet påverkades negativt av den lägre försäljningen men även av att vi under perioden hade en ofördelaktig produktmix. Resultatet på EBITDA nivå försämrades jämfört med föregående år och Arcoma redovisar ett negativt EBITDA för det andra kvartalet 2015 om -3,6 MSEK (3,0 MSEK).
Vi ser en tillfredställande aktivitet från både återförsäljare och OEM-partners främst i Europa och Asien. Arbetet med att bredda distributionskanalerna för våra fristående undersökningsbord börjar ge resultat och beläggningen i vår produktionsanläggning i USA fortsätter att utvecklas positivt. Utsikten för försäljningen under andra halvåret är i linje med Arcomas långsiktiga målsättning om tillväxt på 10-15%.
I samband med bolagsstämman i maj valdes två nya ledamöter in i Arcomas styrelse. Tommy H Karlsson tillträdde som ny styrelseordförande och Jean-Yves Burel som ordinarie ledamot. Både Tommy och Jean-Yves har lång erfarenhet från bolag som säljer kapitalintensiv medicinteknink utrustning, Tommy främst från sin tid i Electas styrelse och Jean-Yves från GE-Healthcare. Våra nya styrelseledamöter tillför Arcoma ytterligare kompetens inför vår planerade marknadsexpansion.
Arbetet med att bredda och stärka vårt produkterbjudande kommer att forsätta under 2015. Huvudfokus är fortsatt vidareutveckling av Precision-plattformen för att ytterligare öka vår flexibilitet och tillgång till nya marknader genom att integrera fler märken av digitala detektorer. Vi fortsätter även arbetet med att genomföra produktregistreringar av både Precision och Intuition, tillsammans med våra återförsäljare, i flera länder i Asien. Vår bedömning är att vi kan börja se resultat av detta arbete under andra halvåret 2015.
För att stödja produktutveckling och vår etablering på nya marknader samt hantera behovet av rörelsekapital har styrelsen i Arcoma, tillsammans med vår finansiella rådgivare, Erik Penser Bankaktiebolag, undersökt formerna för en kapitalanskaffning under andra halvåret 2015. På styrelsemötet, som hölls den 28 augusti, beslutade styrelsen att ge förslag till den extra bolagsstämman i Arcoma den 15 september 2015 att genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Emissionen är planerad att uppgå till 19,6 MSEK.

Frågor rörande rapporten besvaras av:
Jonas Salomonson, VD Arcoma AB
Tel: 0470-70 69 11            
E-mail: jonas.salomonson@arcoma.se  


Attachments

Arcoma AB Delårsrapport andra kvartalet 2015