C-RADs vinnande anbud i Skandionklinikens upphandling har fastställts

Pressmeddelande 2015-09-04


Uppsalabaserade Skandionklinikens upphandlingsbeslut har nu fastställts efter att en konkurrent dragit tillbaka sitt andra överklagande. Detta innebär att kliniken kommer att utrusta sitt protonterapicentrum med C-RADs ytscanningssystem.

Upphandlingen omfattar system för totalt fyra rum, med en option för ytterligare två rum, samt ett långsiktigt serviceavtal. Då samtliga juridiska hinder nu avlägsnats återstår endast det formella undertecknandet av avtalet.

C-RAD har släppt en särskild version av sitt Catalyst-system för användning inom proton- och partikelterapi. Såväl mjukvaran som hårdvaran har skräddarsytts för användning inom detta specifika område. I april 2015 släppte C-RAD gränssnittet Universal Beam Triggering Interface (UBTI), ett gränssnitt för styrning av strålning som möjliggör andningsstyrd strålbehandling på IBA:s protonterapimaskiner. Detta var en viktig funktion som krävdes av Skandionkliniken.

C-RADs Sentinel- och Catalyst-system kännetecknas av sin sömlösa integrering i kliniska miljöer. Gränssnittet för själva behandlingssystemen samt mot befintliga informationssystem för onkologisk strålbehandling (Radiation Oncology Information Systems, ROIS) är avgörande för att säkerställa ett smidigt, säkert och automatiskt arbetsflöde. Då Skandionkliniken är utrustad med MOSAIQ® ROIS anser kliniken att detta gränssnitt är av yttersta vikt, eftersom C-RADs lösning erbjuder unika fördelar.

 

Skandionkliniken publicerade sin första upphandling i mitten av 2014. Upphandlingen avslutades till C-RADs fördel men överklagades av Uppsala-baserade Radiotherapy Equipment Scandinavia (Radeq) som distribuerar en konkurrerande produkt. Upphandlingen togs då om på nytt och avgjordes till C-RADs fördel även andra gången. Samma konkurrent överklagade än en gång men drog tillbaka överklagandet tidigare under veckan. Nästa steg innebär att ett köpeavtal upprättas mellan Skandionkliniken och C-RAD. Detta förväntas äga rum under de närmaste veckorna.

 

– Denna första installation hos Skandionkliniken öppnar en ny dörr till den snabbt växande proton- och partikelterapimarknaden. Ytterligare projekt är på gång i Norden och i USA inom de närmsta åren, och proton- och partikelterapimarknaden utvecklas mycket snabbt även i Asien. Den precision och integration i arbetsflödet som erbjuds med C-RADs lösning har skräddarsytts exakt efter kundernas kliniska behov. C-RAD är även aktivt involverad i andra projekt där beslut förväntas fattas vid årets slut, säger Tim Thurn, VD för C-RAD.

 

 

 

Om C-RAD

C-RAD utvecklar innovativa lösningar för användning inom avancerad strålbehandling. C-RAD-koncernen erbjuder produkter och lösningar inom patientpositionering, tumörlokalisering och strålbehandlingssystem. Slutanvändarna är strålbehandlingskliniker över hela världen. All produktutveckling bedrivs i tre helägda dotterbolag, C-RAD Positioning AB, C-RAD Imaging AB och C-RAD Innovation AB, alla belägna i Uppsala. Bolaget har för närvarande 37 anställda. C-RADs verksamhet är sprungen ur forskning och utveckling på Karolinska Institutet i Solna. Bolagets första produkt, C-RAD SentinelTM, började säljas 2007. Samarbetsavtal har ingåtts med Elekta (Sverige), Varian (USA) och IBA (Belgien). På större marknader representeras C-RAD av distributörer som är specialiserade inom strålterapi. C-RAD har grundat tre bolag för direktförsäljning: C-RAD Inc. i USA, C-RAD GmbH i Tyskland och C-RAD WOFE i Kina. Det fransk-belgiska laserföretaget Cyrpa International SPRL är ett helägt dotterbolag vars verksamhet håller på att integreras. C-RAD AB är noterat på NASDAQ Stockholm.

För mer information om C-RAD, besök www.c-rad.com.

 

För ytterligare information:

Tim Thurn, VD, C-RAD AB, Telefon +46-18-666930, E-post investors@c-rad.com

Ovanstående information är kurspåverkande och måste därmed offentliggöras enligt lagen om värdepappersmarknaden (2007:528).


Attachments

PR 20150904 Skandion 2nd Appeal withdrawn SWE.pdf