C-RAD tecknar avtal med Skandionkliniken

Pressmeddelande 2015-09-18


Efter att ha vunnit en offentlig upphandling har C-RAD nu tecknat avtal om att utrusta Skandionkliniken i Uppsala med en ytskanningssystem. Klinikens två behandlingsrum kommer att utrustas med ett Catalyst-system, och dess rum för datortomografi och rum för förberedelse av patienter kommer att utrustas med C-RAD-systemet.

Kliniken bestämde sig för att utrusta totalt fyra rum med C-RADs ytskanningssystem under den första fasen. Upphandlingen omfattade även en option på ytterligare två system, liksom ett flerårigt serviceavtal. Kliniken kan avropa dessa ytterligare system fram till 2017.

Leveransen och installationen i alla fyra rummen kommer att schemaläggas. Det förväntas att hela systemet kommer att levereras till Skandionkliniken under fjärde kvartalet 2015.

C-RAD har släppt en särskild version av sitt Catalyst-system för användning inom proton- och partikelterapi. Såväl mjukvaran som hårdvaran har skräddarsytts för användning inom detta specifika område. I april 2015 släppte C-RAD gränssnittet Universal Beam Triggering Interface (UBTI), ett gränssnitt för styrning av strålning som möjliggör andningsstyrd strålbehandling på IBA:s protonterapimaskiner. Detta var en viktig funktion som krävdes av Skandionkliniken.

C-RADs Sentinel- och Catalyst-system kännetecknas av sin sömlösa integrering i kliniska miljöer. Gränssnittet för själva behandlingssystemen samt mot befintliga informationssystem för onkologisk strålbehandling (Radiation Oncology Information Systems, ROIS) är avgörande för att säkerställa ett smidigt, säkert och automatiskt arbetsflöde. Då Skandionkliniken är utrustad med MOSAIQ® ROIS anser kliniken att detta gränssnitt är av yttersta vikt, och man har gjort bedömningen att C-RADs lösning erbjuder unika fördelar.

 

Skandionkliniken publicerade sin första upphandling i mitten av 2014. Upphandlingen avslutades till C-RADs fördel, men beslutet överklagades av Uppsala-baserade Radiotherapy Equipment Scandinavia (Radeq) som distribuerar en konkurrerande produkt. Upphandlingen togs då om på nytt och avgjordes till C-RADs fördel även andra gången. Samma konkurrent överklagade än en gång men drog tillbaka överklagandet tidigare denna månad.

 

– Den övergripande utvecklingen inom strålbehandling pekar entydigt på att hög precision spelar en viktig roll. Denna utveckling leder till en allt högre efterfrågan på avancerade positioneringssystem – som exempelvis C-RAD-systemen. Vi ser verkligen fram emot att få se C-RADs utrustning användas i den kliniska verksamheten på denna viktiga klinik. Detta kommer att vara vår första installation på proton- och partikelterapimarknaden, vilket är en marknad stadd i snabb utveckling. Installationen kommer att hjälpa oss att visa upp vår kunskap för andra kliniker och potentiella kunder världen över, säger Tim Thurn, VD på C-RAD.

 

 

 

Om C-RAD

C-RAD utvecklar innovativa lösningar för användning inom avancerad strålbehandling. C-RAD-koncernen erbjuder produkter och lösningar inom patientpositionering, tumörlokalisering och strålbehandlingssystem. Slutanvändarna är strålbehandlingskliniker över hela världen. All produktutveckling bedrivs i tre helägda dotterbolag, C-RAD Positioning AB, C-RAD Imaging AB och C-RAD Innovation AB, alla belägna i Uppsala. Bolaget har för närvarande 39 anställda. C-RADs verksamhet är sprungen ur forskning och utveckling på Karolinska Institutet i Solna. Bolagets första produkt, C-RAD SentinelTM, började säljas 2007. Samarbetsavtal har ingåtts med Elekta (Sverige), Varian (USA) och IBA (Belgien). På större marknader representeras C-RAD av distributörer som är specialiserade inom strålterapi. C-RAD har grundat tre bolag för direktförsäljning: C-RAD Inc. i USA, C-RAD GmbH i Tyskland och C-RAD WOFE i Kina. Det fransk-belgiska laserföretaget Cyrpa International SPRL är ett helägt dotterbolag vars verksamhet håller på att integreras. C-RAD AB är noterat på NASDAQ Stockholm.

För mer information om C-RAD, besök www.c-rad.com.

 

För ytterligare information:

Tim Thurn, VD, C-RAD AB, Telefon +46-18-666930, E-post investors@c-rad.com

Ovanstående information är kurspåverkande och måste därmed offentliggöras enligt lagen om värdepappersmarknaden (2007:528).


Attachments

PR 20150918 Skandion signed contract SWE.pdf