C-RAD Catalysts ytskanningsteknik kan nu kopplas ihop med Varians TrueBeam®-plattform

Pressmeddelande 2015-09-21


C-RAD har släppt ett nytt gränssnitt som kopplar ihop C-RADs Catalyst-system med TrueBeam® linjäracceleratorer från Varian Medical Systems för behandling av cancer med bildstyrd strålbehandling och strålkirurgi. Gränssnittet stödjer avancerad behandlingsteknik. I och med denna lansering blir C-RAD en ledande leverantör av optiska ytskanningslösningar som kan anslutas till linjäracceleratorer från de två viktigaste systemleverantörerna.

 

Varians TrueBeam-system innehåller gränssnittet Motion Management Interface (MMI) som gör det möjligt att kommunicera med tredjepartsenheter såsom C-RADs Catalyst. Det blir då möjligt att använda C-RADs system, som övervakar rörelser, för att styra strålen under behandlingar på TrueBeam-system, exempelvis för att synkronisera leveransen av stråldosen med patientens andningscykel. Den automatiska patientsynkroniseringen mellan Catalyst och behandlingssystemet möjliggör sömlös integration i det befintliga kliniska arbetsflödet. C-RADs patientpositioneringsprogram kan kopplas till Varians fjärrstyrda couching-funktion för exakt återpositionering av patienten före och under behandlingen. C-RADs ytskanningslösning Catalyst har nu validerats som kompatibel med den senaste linjäracceleratorn TrueBeam 2.5.

De första klinikerna som utrustats med gränssnittet är St. Vincentus Hospital i Karlsruhe, Tyskland, samt Skånes universitetssjukhus i Lund. Läkare på kliniken genomgår nu ett utbildningsprogram och planerar att påbörja den kliniska användningen av Catalyst därefter. C-RAD är redo att uppgradera alla kliniker som väntar på att få gränssnittet installerat. Uppgraderingar hos 20 kunder planeras före årsslutet, främst i USA och Europa.

Vid stereotaktiska behandlingar är strålningens precision mycket viktig för att säkerställa ett positivt kliniskt resultat. Kunderna kan använda en ytskanningslösning, exempelvis Catalyst HD, för att förbättra precisionen genom övervakning av patienterna under behandlingen. Vid oväntade rörelser från patientens sida hjälper Catalyst till via Varian MMI att säkerställa att strålningen avbryts om tumören inte längre är rätt positionerad. C-RAD upplever stor efterfrågan hos kunderna för denna applikation, särskilt i Nordamerika. Gränssnittet mellan Catalyst och TrueBeam-tekniken kommer att stärka C-RADs erbjudande till dessa kunder.

Ett liknande gränssnitt för kommunikation mellan C-RADs och Elektas system har redan släppts. Detta innebär att C-RAD är den ledande leverantören av optiska ytskanningslösningar som kan anslutas till linjäracceleratorer från de två viktigaste systemleverantörerna.

– Denna produktlansering var en viktig bit av vårt pussel med att uppnå full kompatibilitet med alla de bästa behandlingsmaskinerna. Möjligheten att erbjuda TrueBeam-kompatibilitet är ett stort steg framåt för C-RAD. En stor andel av våra kunder har valt TrueBeam och planerar att genomföra stereotaktiska behandlingar – särskilt på den viktiga USA-marknaden. Med Catalyst HD erbjuder C-RAD en ytskanningslösning av första rang för dessa kunder, säger Tim Thurn, VD för C-RAD.

 

 

 

Om C-RAD

C-RAD utvecklar innovativa lösningar för användning inom avancerad strålbehandling. C-RAD-koncernen erbjuder produkter och lösningar inom patientpositionering, tumörlokalisering och strålbehandlingssystem. Slutanvändarna är strålbehandlingskliniker över hela världen. All produktutveckling bedrivs i tre helägda dotterbolag, C-RAD Positioning AB, C-RAD Imaging AB och C-RAD Innovation AB, alla belägna i Uppsala. Bolaget har för närvarande 39 anställda. C-RADs verksamhet är sprungen ur forskning och utveckling på Karolinska Institutet i Solna. Bolagets första produkt, C-RAD SentinelTM, började säljas 2007. Samarbetsavtal har ingåtts med Elekta (Sverige), Varian (USA) och IBA (Belgien). På större marknader representeras C-RAD av distributörer som är specialiserade inom strålterapi. C-RAD har grundat tre bolag för direktförsäljning: C-RAD Inc. i USA, C-RAD GmbH i Tyskland och C-RAD WOFE i Kina. Det fransk-belgiska laserföretaget Cyrpa International SPRL är ett helägt dotterbolag vars verksamhet håller på att integreras. C-RAD AB är noterat på NASDAQ Stockholm.

För mer information om C-RAD, besök www.c-rad.com.

 

För ytterligare information:

Tim Thurn, VD, C-RAD AB, Telefon +46-18-666930, E-post investors@c-rad.com

 

Ovanstående information är kurspåverkande och måste därmed offentliggöras enligt lagen om värdepappersmarknaden (2007:528).


Attachments

PR 20150921 MMI TrueBeam SWE.pdf