Stora Enso slutför avyttringen av sitt bruk i Barcelona i Spanien och förpackningsbruk i Komárom, Ungern


Helsingfors, Finland, 2015-10-02 08:00 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- STORA ENSO OYJ BÖRSMEDDELANDE 2015-10-02 kl. 9.00 EET

Barcelona bruk

Stora Enso har slutfört avyttringen av sitt bruk i Barcelona till riskkapitalfonden Quantum enligt vad som meddelades den 27 juli 2015. Bruket producerar konsumentkartong av återvinningsfiber. Transaktionen är i linje med Stora Ensos strategi att fokusera sitt erbjudande av konsumentkartong på högkvalitativa produkter av nyfiber.

Den kontanta betalningen för avyttringen av aktierna är 10 MEUR givet sedvanliga justeringar på balansdagen. Transaktionen har ingen materiell inverkan på resultaträkningen.

Baserat på siffrorna för 2014 förväntas avyttringen minska Stora Ensos årliga omsättning med 117 MEUR och minska Stora Ensos årliga kartongproduktionskapacitet med cirka 195 000 ton från början av det fjärde kvartalet 2015 och framåt. Transaktionen har ingen betydande inverkan på Stora Ensos operativa EBIT och kassaflöde framåt och den kommer enbart marginellt att förbättra de operativa EBIT- och EBITDA-marginalerna. Bruket i Barcelona sysselsätter cirka 220 personer och var en del av Stora Ensos division Consumer Board.


Komárom bruk

Stora Enso har i enlighet med vad som meddelades den 31 augusti 2015 slutfört avyttringen av sitt förpackningsbruk i Komárom, Ungern till det ledande belgiska förpackningsföretaget Van Genechten Packaging International S.A.

Den kontanta betalningen för avyttringen av aktierna är 13 MEUR givet sedvanliga justeringar på balansdagen. Transaktionen har ingen materiell inverkan på resultaträkningen.

Baserat på siffrorna för 2014 förväntas avyttringen minska Stora Ensos årliga omsättning med 14 MEUR och samtidigt minska Stora Ensos årliga konverteringskapacitet av wellpapp med ungefär 15 miljoner m2 från början av det fjärde kvartalet 2015 och framåt. Bruket i Komárom sysselsätter cirka 90 personer och var en del av Stora Ensos division Packaging Solutions.

För ytterligare information, v.g. kontakta:
Ulrika Lilja, EVP Global Communications, tel. +46 72 221 9228
Ulla Paajanen-Sainio, SVP Investor Relations, tel. +358 40 763 8767

Stora Enso är en global ledande leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper. Vårt mål är att ersätta icke förnybara material genom nytänkande och utvecklande av nya produkter och tjänster baserade på trä och andra förnybara material. Företaget har cirka 27 000 anställda i över 35 länder och omsättningen 2014 uppgick till 10,2 miljarder euro. Stora Ensos aktier är noterade på NASDAQ OMX Helsinki (STEAV, STERV) och Stockholm (STE A, STE R). Dessutom handlas Stora Ensos amerikanska depåbevis ADR (SEOAY) som onoterade värdepapper på International OTCQX-listan i USA. www.storaenso.com

STORA ENSO OYJ