NASDAQ HELSINGIN KURINPITOLAUTAKUNTA MÄÄRÄSI ORIOLA-KD OYJ:LLE VAROITUKSEN JA KURINPITOMAKSUN PÖRSSIN SÄÄNTÖJEN RIKKOMISESTA


Helsinki, 7.10.2015 — NASDAQ OMX Helsinki Oy:n kurinpitolautakunta on määrännyt Oriola-KD Oyj:lle (kaupankäyntitunnukset: OKDBV, OKDAV) varoituksen ja 50 000 euron suuruisen kurinpitomaksun pörssin sääntöjen rikkomisesta. Oriola-KD Oyj on rikkonut pörssin sääntöjä koskien pörssiyhtiön hallinnon järjestämistä ja korjatun tiedon julkistamista Venäjän liiketoiminnan myynnistä tiedottaessaan.

Yhtiö julkisti 8.12.2014 pörssitiedotteen Venäjän liiketoimintojen myynnistä. Tiedotteen mukaan myynnistä aiheutui yhtiölle arviolta 26 miljoonan euron tappio. Myyntitappion määrä korjattiin 2.2.2015 julkistetussa pörssitiedotteessa 147,7 miljoonaksi euroksi.

Hallinnon järjestäminen

Kurinpitolautakunta toteaa perusteluissaan, että yhtiön ensimmäisessä pörssitiedotteessa ilmoitettu arvioitu myyntitappion määrä on osoittautunut merkittävässä määrin virheelliseksi. Markkinoiden kannalta liiketoiminnan myynnistä syntyneen tappion määrä ei ole merkityksetön. Virheellinen myyntitappion määrä on johtunut useista eri seikoista, jotka ovat ilmenneet tammikuun loppupuolella suoritetun tilintarkastuksen yhteydessä. Lopullisten tappioiden havaitseminen vasta tilinpäätöksen laatimisen yhteydessä sekä virheiden olennaisuus osoittavat, ettei yhtiön taloushallinto ole toiminut riittävän huolellisesti eikä se ole pystynyt tuottamaan sellaista taloudellista tietoa, jota pörssiyhtiöltä on voitu odottaa.

Korjatun tiedon julkistaminen

Markkinoiden luotettavuus edellyttää, etteivät sijoittajat joudu toimimaan markkinoilla väärän tiedon varassa. Sääntöjen mukaan yhtiön julkistamassa tiedossa oleva virhe on korjattava ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun virhe on huomattu, ellei se ole vähämerkityksellinen.

Kurinpitolautakunta toteaa perusteluissaan, että virheet on olennaisilta osiltaan havaittu jo 23.1.2015 ja ne ovat olleet kokonaisuudessaan yhtiön tiedossa viimeistään 29.1.2015, jolloin yhtiö on esittänyt osakeantia koskevan esitteen yhteydessä päivitetyn myyntitappiolaskelman Finanssivalvonnalle. Yhtiö on korjannut 8.12.2014 annettua tiedotetta kuitenkin vasta 2.2.2015. Virheen merkityksellisyyttä osoittaa sen määrän lisäksi myös se, että yhtiön osakekurssi (OKDBV) laski korjauksen julkistamispäivänä yli 11 prosenttia.

Kurinpitolautakunta katsoo, etteivät tilinpäätöksen valmistelu ja sen oikeellisuuden ja lopullisuuden varmistaminen olleet sellaisia seikkoja, joilla olisi ollut merkitystä aiemmin julkistetun tiedon korjaamisen viivyttämiseen pörssiyhtiötä koskevan jatkuvan tiedonantovelvollisuuden perusteella.

Sääntökohdat

2.2.4.3 Edellytykset tiedonantovelvollisuudesta ja raportoinnista huolehtimiseen
Yhtiön tulee hyvissä ajoin ennen listautumista järjestää hallintonsa, taloudellinen raportointi ja seuranta mukaan lukien, siten, että yhtiö pystyy täyttämään pörssiyhtiöltä vaadittavalla tavalla velvollisuutensa toimittaa markkinoille luotettavaa, täsmällistä ja ajantasaista informaatiota.

2.3.1.3 Tiedon julkistamisajankohta (kappale 3)
Jo julkistettuun tietoon tullut merkittävä muutos on julkistettava ilman aiheetonta viivytystä. Pörssiyhtiön julkistamassa tiedossa oleva virhe on korjattava ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen, kun se on huomattu, ellei virhe ole vähämerkityksellinen.

Pörssin kurinpitolautakunta toteaa päätöslauselmassaan, että Oriola-KD Oyj on Venäjän liiketoiminnan myynnistä tiedottaessaan rikkonut pörssin sääntöjen kohtaa 2.2.4.3 koskien pörssiyhtiön hallinnon järjestämistä ja kohtaa 2.3.1.3 koskien korjatun tiedon julkistamista. Seuraamukseksi määrätään varoitus, minkä ohella Oriola-KD Oyj:n tulee maksaa kurinpitomaksuna 50 000 euroa. Päätöksen keskeiset perustelut ja päätöslauselma on pörssin toimesta julkistettava.

Tämä tiedote sisältää kurinpitolautakunnan päätöksen keskeiset perustelut ja päätöslauselman.


Nasdaq Helsingin markkinavalvonta ja kurinpitolautakunta

NASDAQ OMX Helsinki Oy:n markkinavalvontayksikkö tutkii kaikki epäillyt sääntörikkomukset. Vähäisistä rikkomuksista annetaan yhtiölle muistutus ja vakavat tapaukset saatetaan kurinpitolautakunnan päätettäviksi. Kurinpitolautakunnan jäsenet ovat NASDAQ OMX Helsinki Oy:stä riippumattomia laki- ja talousasiantuntijoita. Lautakunnan puheenjohtaja on oikeusneuvos Mikko Tulokas, varapuheenjohtaja on professori Risto Nuolimaa, ja jäseninä ovat talousneuvos Simo-Pekka Helander, oikeusneuvos Tuula Pynnä ja professori Sami Torstila. Mahdolliset seuraukset rikkomuksista ovat varoitus, kurinpitomaksu tai ääritilanteessa esitys listalta poistamisesta. Lisätietoja kurinpitolautakunnasta on Nasdaqin kotisivuilla osoitteessa http://www.nasdaqomx.com/listing/europe/surveillance/helsinki

Nasdaqin pohjoismainen säätiö

Nasdaq Helsingin, Nasdaq Kööpenhaminan ja Nasdaq Tukholman kurinpitotoimet voivat johtaa kurinpitomaksuihin. Maksetut kurinpitomaksut siirretään NASDAQ OMX Nordic Foundation -säätiölle, ja niitä käytetään säätiön tavoitteiden edistämiseen. Säätiön tarkoituksena on tukea Suomen, Tanskan ja Ruotsin arvopaperimarkkinoita edistävää tutkimusta ja siten kehittää kyseisten markkinoiden kilpailukykyä. Säätiön hallituksessa on sääntöjen mukaan kolme jäsentä, joilla on laaja rahoitusalan akateeminen kokemus.

Nasdaq-konserni

Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) on johtava kaupankäynti-, selvitys-, pörssiteknologia-, arvopapereiden listaus-, markkinainformaatio- ja listayhtiöpalveluiden tarjoaja kuudella mantereella. Nasdaqin monipuolinen tuotevalikoima mahdollistaa asiakkaiden luotettavan liiketoimintavision suunnittelun, optimoinnin ja toteutuksen. Nasdaq toteuttaa tämän vahvalla teknologiaosaamisellaan, jonka avulla yhtiöiden toimintaan voidaan tuoda läpinäkyvyyttä ja pääomamarkkinoilla toimimiseen tarvittavaa tietoa. Maailman ensimmäisen elektronisen pörssimarkkinan kehittäjän teknologiaa käytetään yli 70 pörssin toiminnassa 50 eri maassa, ja joka kymmenes pörssikauppa maailmassa toteutetaan Nasdaqin teknologialla. Nasdaqiin kuuluviin pörsseihin on listautunut yli 3 600 yhtiötä, joiden yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 9,6 biljoonaa dollaria. Nasdaqilla on yli 10 000 yritysasiakasta. Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland, Nasdaq Riga, Nasdaq Stockholm, Nasdaq Tallinn, Nasdaq Vilnius, Nasdaq Clearing ja Nasdaq Broker Services ovat tuotemerkkejä vastaaville säänneltyjä markkinoita edustaville yhtiöille, joita ovat Nasdaq Copenhagen A/S, Nasdaq OMX Helsinki Oy, Nasdaq OMX Iceland Hf., Nasdaq OMX Riga AS, Nasdaq OMX Stockholm AB, Nasdaq OMX Tallinn AS, AB Nasdaq OMX Vilnius, Nasdaq OMX Clearing AB ja Nasdaq OMX Broker Services AB. Nasdaq Baltic edustaa Nasdaqin yhteistä tarjontaa Tallinnassa, Riiassa ja Vilnassa. Lisätietoa Nasdaqista löytyy osoitteesta http://nasdaq.com/ambition or http://business.nasdaq.com.

Cautionary Note Regarding Forward-Looking Statements

The matters described herein contain forward-looking statements that are made under the Safe Harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These statements include, but are not limited to, statements about Nasdaq and its products and offerings. We caution that these statements are not guarantees of future performance. Actual results may differ materially from those expressed or implied in the forward-looking statements. Forward-looking statements involve a number of risks, uncertainties or other factors beyond Nasdaq's control. These factors include, but are not limited to factors detailed in Nasdaq's annual report on Form 10-K, and periodic reports filed with the U.S. Securities and Exchange Commission. We undertake no obligation to release any revisions to any forward-looking statements.

Lehdistökontakti

+        Heli-Kirsti Airisniemi
+        +358 (0)9 6166 7941
+        heli-kirsti.airisniemi@nasdaq.com