Østjydsk Bank A/S - Kvartalsrapport for 1. - 3. kvartal 2015


Selskabsmeddelelse nr. 18/2015

Kvartalsrapport for 1. - 3. kvartal 2015

Bestyrelsen for Østjydsk Bank A/S har i dag behandlet og godkendt delårsrapporten for perioden fra 1. januar 2015 til 30. september 2015.

Status i planen for rekapitalisering af Østjydsk Bank:

  • Som anført i selskabsmeddelelse nr. 9/2015 arbejder banken på, inden årets udgang, at gennemføre en garanteret fortegningsemission på 83,4 mio. kr. og udstedelse af ny hybrid kapital på 75 mio. kr., og bestyrelsen for Østjydsk Bank har dags dato besluttet at udnytte bemyndigelsen i bankens vedtægter til at udvide bankens aktiekapital. Banken forventer i den nærmeste fremtid at offentliggøre børsprospekt vedrørende emissionen.
  • Bankens estimerede kapitalnøgletal, efter kapitaludvidelsen, ligger tæt på relevante kapitalgrænser, hvilket påvirker vurderingen af, om banken er inde eller ude af genopretning ved udgangen af 2015. Tilsvarende gælder for så vidt angår vurderingen omkring tilstrækkelige kapitalressourcer til at opfylde de regulatoriske krav til kapitalen, pr. 1. januar 2016, når kapitalbevaringsbufferen indfases med 0,625 %. Gennemførelsen af rekapitaliseringsplanen er dog et væsentligt skridt i retning af at komme ud af genopretning.

Rekapitaliseringsplanen giver banken et nødvendigt løft i kapitalprocenten og ikke mindst i den egentlige kernekapitalprocent, og er dermed et væsentligt skridt i retningen af at komme ud af genopretning.

Såfremt der fortsat måtte være en mindre underdækning i relation til kapitalkravene efter gennemførelsen af den garanterede fortegningsemission på 83,4 mio. kr. og udstedelsen af ny hybrid kapital på 75 mio. kr., så forventer jeg, at dette over tid afhjælpes via den fremadrettede drift. Når det er sagt, vil det også i fremtiden kunne være nødvendigt at fokusere på en optimering af bankens kapitalapparat, for at kunne imødekomme fremtidige krav.

Jeg synes, at vi med rekapitaliseringsplanen gennemfører en både nødvendig og ansvarlig løsning for banken”, siger bankdirektør Max Hovedskov.

Delårsrapporten viser bl.a. følgende:

  • Resultatet for perioden blev et underskud på 9,4 mio. kr. før skat, mod et underskud på 194,9 mio. kr. i samme periode i 2014. Resultatet vurderes som mindre acceptabelt.
  • Nedskrivningerne for perioden udgjorde 114,3 mio. kr. mod nedskrivninger på 264,3 mio. kr. i samme periode i 2014.
  • Kapitalprocenten pr. 30. september 2015 er opgjort til 13,5 % og er dermed over lovens minimumskrav på 8 %, og over det af Finanstilsynet fastsatte solvenskrav på 13,2 %.
  • Bankens egentlige kernekapitalprocent udgør 5,1 % pr. 30. september 2015, og er dermed over lovens minimumskrav på 4,5 %. Med baggrund i Finanstilsynets udmeldte søjle II tillæg på 5,2 % til den egentlige kernekapitalprocent er kravet til den egentlige kernekapitalprocent på 9,7 %, svarende til en underdækning på 4,6 %, eller ca. 143,5 mio. kr., hvorfor banken fortsat er under genopretning og fortsat er underlagt dispositionsbegrænsninger.
  • Likviditetsoverdækningen udgjorde pr. 30. september 2015 142,5 %.
  • Banken nedjusterer forventningerne til et resultat før kursreguleringer og nedskrivninger til niveauet 110 – 115 mio. kr. i 2015 mod tidligere 115 – 125 mio. kr. I resultatet indgår goodwill betaling, for salg af afdelinger, med 73,1 mio. kr.

Øvrige begivenheder:

  • Finanstilsynet har udtaget bankens årsrapport for 2014, samt halvårsrapporten for 1. halvår 2015 til regnskabskontrol. Regnskabskontrolsagen er ikke afsluttet på nuværende tidspunkt. Banken har modtaget et høringsudkast til afgørelse, hvori Finanstilsynet anfører behov for nedskrivning af bankens investeringsejendomme og aktiver i midlertidig besiddelse i niveauet 15,6 mio. kr. pr. 30. juni 2015. I høringsudkastet påbydes banken at foretage genberegninger, som kan medføre et andet nedskrivningsbehov.

 

  • Østjydsk Bank har afleveret indsigelser til Finanstilsynets udkast til afgørelse, og herunder også fremsendt yderligere dokumentation til understøttelse af bankens vurdering af de rejste forhold. Finanstilsynets endelige afgørelse træffes på et møde i Finanstilsynets bestyrelse, og forventes at foreligge omkring årsskiftet.

Eventuelle spørgsmål til vedlagte delårsrapport kan rettes til undertegnede på tlf. 9668 4220.

 

Med venlig hilsen

ØSTJYDSK BANK A/S

 Max Hovedskov

Bankdirektør


Attachments

Kvartalsrapport for 3  kvartal 2015 17.11.15.pdf