„Lietuvos energijos gamyba“, AB, įmonių grupės devynių mėnesių laikotarpio, pasibaigusio 2015 m. rugsėjo 30 d., veiklos rezultatai


Elektrėnai, Lietuva, 2015-11-27 15:00 CET (GLOBE NEWSWIRE) --  

„LIETUVOS ENERGIJOS GAMYBA“ SAUSIO–RUGSĖJO MĖNESIAIS ELEKTROS ENERGIJOS GAMINO DAUGIAU IR EFEKTYVIAU
 

  • „Lietuvos energijos gamybos“ 2015 m. sausio–rugsėjo mėn. pardavimo pajamos siekė 168,06 mln. eurų ir buvo 7,2 proc. mažesnės negu 2014 m. sausį–rugsėjį.
  • Bendrovės EBITDA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) 2015 m. sausio–rugsėjo mėn. buvo 39,19 mln. eurų ir, palyginti su 2014 m. sausio–rugsėjo EBITDA (48,36 mln. eurų), sumažėjo 19,0 proc.
  • Bendrovės grynasis pelnas siekė 26,46 mln. eurų ir buvo 5,4 proc. mažesnis nei pernai tuo pačiu laikotarpiu (27,96 mln. eurų).

Didžiausią neigiamą įtaką 2015 m. sausio–rugsėjo mėn. rodikliams padarė šiuo metu teisme ginčijami Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (toliau – VKEKK) sprendimai, kuriais Bendrovei 2015 metams buvo nustatytos sumažintos reguliuojamų paslaugų kainos. 

  • „Lietuvos energijos gamybos“ įmonių grupės pardavimo pajamos mažėjo 5,1 proc. (nuo 182,91 iki 173,66 mln. eurų).
  • Grupės EBITDA (37,16 mln. eurų) buvo 23,9 proc. mažesnis negu praėjusių metų to paties laikotarpio EBITDA (48,86 mln. eurų).
  • Grupės grynasis pelnas sudarė 23,54 mln. eurų (30,7 proc. mažiau nei per 2014 m. sausio–rugsėjo mėn.).

 
„Lietuvos energijos gamybos“ padaliniuose vasaros mėnesiai ir rudens pradžia pastaruosius kelerius metus išsiskirdavo didžiausiomis gamybos apimtimis. Šie metai – ne išimtis: visą trečiąjį ketvirtį didele galia veikė ir tiekimo saugumui užtikrinti reikalingą elektros energiją gamino Elektrėnų komplekso kombinuoto ciklo blokas, daugiau gamino bei galimybes rinkoje sėkmingai išnaudojo ir Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė. Šių elektrinių gamyba lėmė, kad, nepaisant dėl sausringų metų smarkiai sumažėjusių Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinės darbo apimčių, bendras Bendrovės valdomose elektrinėse pagamintos elektros energijos kiekis 2015 m. sausį–rugsėjį siekė 1,652 TWh ir buvo beveik 13 proc. didesnis nei pernai per tą patį laikotarpį.

„Tokie gamybos rezultatai teigiamai atsiliepia finansiniams Bendrovės rezultatams: jei reguliacinė aplinka būtų išlikusi stabili, 2015 m. sausio–rugsėjo mėn. Bendrovės pajamos ir pelnas būtų didesnis negu to paties 2014 m. laikotarpio. Vis dėlto šiandien fiksuojame, kad šie rodikliai per devynis šių metų mėnesius, palyginti su tais pačiais mėnesiais pernai, pastebimai sumažėjo. Esminė to priežastis – dar 2014 m. reguliuotojo priimti sprendimai, dėl kurių mažėja Bendrovei skirtų viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) lėšų bei galios rezervų užtikrinimo paslaugų pajamos,“ – sako Juozas Bartlingas, „Lietuvos energijos gamybos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius.

Reguliuojamos Bendrovės veiklos pajamų dalis nepripažįstama VKEKK sprendimais dėl 2010–2012 m. Bendrovės veiklos patikrinimo rezultatų ir dėl Bendrovės pripažinimo turinčia didelę įtaką elektros energijos gamybos rinkoje. Šių pajamų į 2015 m. tarpines finansines ataskaitas Bendrovė netraukia vadovaudamasi auditorių rekomendacijomis, tačiau ir toliau aktyviai gina savo poziciją dėl jų pripažinimo, siekdama minėtus VKEKK sprendimus panaikinti teisme. Atmetus šių sprendimų įtaką, 2015 m. sausio–rugsėjo mėn. EBITDA ir grynasis pelnas būtų atitinkamai 10,7 mln. eurų ir 9,0 mln. eurų didesnis.

Laikydamasi ilgalaikės veiklos strategijos gairių, Bendrovė ir toliau siekė didinti savo efektyvumą bei mažinti subsidijų naštą vartotojams. Elektros energijos gamybos efektyvumas Elektrėnų komplekse, kur šiemet pagaminta 0,953 TWh – beveik ketvirtadaliu daugiau remtinos elektros energijos negu pernai per tą patį laikotarpį (0,768 TWh), buvo apie 9 proc. didesnis.

Per visą laikotarpį nuo balandžio vidurio kombinuoto ciklo blokas veikė patikimai ir stabiliai, o spalio pradžioje elektros energijos kainoms Nord Pool Spot biržos Lietuvos kainų zonoje kai kuriomis valandomis padidėjus net dvigubai, gamyba bloku padidinta beveik iki maksimumo. Kurį laiką jis veikė kaip elektros energijos rinkoje konkurencingas įrenginys. „Viena vertus, užtikrinti elektros energijos tiekimo saugumą yra pagrindinis mūsų uždavinys, kurį skrupulingai atliekame. Kita vertus, tokia situacija parodė, kad ir kitąmet, kai elektros energijos gamybos kvota remtinai gamybai Elektrėnuose nebus skirta, šios elektrinės reikšmė nesumažės: šoktelėjus kainai biržoje ji padės užtikrinti patikimą elektros energijos tiekimą ir stabilias elektros energijos kainas“, – įsitikinęs Bendrovės vadovas.

Kiti svarbūs Bendrovės veiklios efektyvumo didinimo aspektai – tai svarbių projektų įgyvendinimas, veiklos ir aptarnavimo sąnaudų mažinimas.

Bendrovė tęsia pirmojo ir antrojo rezervinės elektrinės blokų demontavimą. Siekdama ir toliau mažinti VIAP poreikį, nuo 2016 m. iš eksploatacijos išvesti planuoja ir neefektyvius penktąjį ir šeštąjį blokus. Siekiama, kad Elektrėnų komplekse veiktų patikimiausi ir efektyviausi įrenginiai: elektros energijos gamybai – septintas ir aštuntas rezervinės elektrinės blokai bei kombinuoto ciklo blokas, šilumos energijos gamybai – nauja, šiemet pastatyta biokuro katilinė. Ši katilinė jau leidžia elektrėniškiams pasiūlyti mažesnę šilumos gamybos kainą.

Lyginant 2015 m. sausio–rugsėjo mėn. Bendrovės rezultatus su to paties 2014 m. laikotarpio rezultatais, matyti ir aiškus teigiamas pirkimų, apskaitos bei darbo santykių administravimo funkcijų iškėlimo rezultatas, taip pat mažėjo išlaidos ir nuomos, transporto, komunalinėms bei kitoms paslaugoms.

„Tokie rezultatai džiugina, tačiau tai – tik pradžia. Ir toliau ieškome sprendimų, kaip užtikrinti kokybiškų paslaugų teikimą klientams bei išlaikyti techniškai tvarkingus įrenginius ir darbuotojų kvalifikaciją, tuo pačiu sumažinant veiklos palaikymo sąnaudas. Be to, rugsėjo mėnesį paskelbėme apie susitarimą dėl dalies komercinės didmeninės elektros energijos prekybos veiklos pardavimo nuo 2016 m. pradžios. Grynindami savo veiklą telkiamės į energijos gamybą, valdomų elektrinių patikimumo užtikrinimą, veiklos efektyvumo didinimą“, – ateities perspektyvas brėžia J. Bartlingas.


„Lietuvos energijos gamyba“, AB, yra NASDAQ OMX Vilniaus biržoje listinguojama įmonė. 96,13 proc. jos akcijų priklauso valstybės valdomai „Lietuvos energija“, UAB.

„Lietuvos energijos gamybos“ įmonių grupei priklausiusių Energijos tiekimas UAB ir UAB „Kauno energetikos remontas“ akcijas Bendrovė 2015 m. kovo 31 d. perleido „Lietuvos energija“, UAB.

         Valentas Neviera, „Lietuvos energijos gamyba“, AB Korporatyvinės komunikacijos skyriaus vadovas, tel. 8 670 25997, el. paštas valentas.neviera@le.lt


Attachments

LEG Konsoliduotas tarpinis pranešimas už 2015 m. sausio-rugsėjo mėn..pdf 2 priedas. Pagrindiniai Grupės gamybos ir pardavimų rodikliai.JPG LEG Konsoliduota ir Bendrovės sutrumpinta tarpinė finansinė informacija už 2015 m. sausio-rugsėjo mėn..pdf 1 priedas. Pagrindiniai Grupės veiklos rodikliai.JPG