Nasdaq blokų grandinės technologija transformuos Estijos „e-Residency“ programos akcininkų e-balsavimą


Talinas/Ryga/Vilnius, Nasdaq Baltijos rinka, 2016 m. Vasario 12 d. – Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) ir Estijos Respublika praneša, kad Estijos „e-Residency“ sistema pasitarnaus blokų grandinės* principu paremtai e-balsavimo sistemai kurti. E-balsavimas leis Estijos bendrovių, įtrauktų į vertybinių popierių biržos Nasdaq Tallinn prekybos sąrašus, akcininkams balsuoti visuotiniuose akcininkų susirinkimuose naudojantis skaitmeninėmis priemonėmis.  „e-Residency" sistema naudojasi Estijos gyventojai bei verslo interesų šalyje turintys e-rezidento kortelės savininkai, kad gautų prieigą prie valdžios paslaugų. Tai bus antrasis Nasdaq vieša transakcijų registravimo paremta technologija projektas, pirmasis -„ Nasdaq Linq“ - skirtas privačių įmonių akcijų išleidimui sėkmingai įgyvendintas Jungtinėse Amerijos Valstijose.

Viena e-balsavimo sistemos dalis numato, kad Estijos gyventojai ir e-rezidentai – reguliuojamos vertybinių popierių rinkos bendrovių akcininkai – galės patogiau ir saugiau nei bet kada anksčiau dalyvauti bendrovių valdysenoje.

Skaitmeninės tapatybės sistema leis žymiai geriau autentifikuoti akcininkus e-balsavimui, o blokų grandinės sistema įgalins greitai ir saugiai registruoti jų balsus, supaprastinant balsavimo pagal įgaliojimą procesą, kuris istoriškai buvo sudėtingas ir imlus darbui. Planuojama, kad bandomoji sistema pradės veikti 2016 m.

„Džiaugiuosi, kad Nasdaq pasinaudos „e-Residency“ platforma ir pasiūlys akcininkams naują e-balsavimo sistemą“, - sakė Kaspar Korjus, Estijos e-Residency programos direktorius.  – „Kai prieš metus pradėjome e-Residency projektą, žinojome, kad pakeisime žmonių supratimą apie tautybes ir pilietybę. Dabar kartu su Nasdaq kurdami e-balsavimo sistemą padarysime perversmą bendrovių valdysenoje“.

Svarbu ne tik tai, kad akcininkams bus paprasčiau ir saugiau dalyvauti bendrovių susirinkimuose ir balsuoti: dalyvavimas ir balsavimas yra pagrindinė galimybė akcininkams prisidėti prie bendrovių, kurios savininkai jie yra, valdymo ir ateities kūrimo. Blokų grandinė leis užtikrinti e-balsavimo efektyvumą ir saugumą bei įgalins akcininkus geriau dalyvauti bendrovių veikloje.

„Sėkmingai sukūrę blokų grandinės technologija paremtą privačią rinką JAV, džiaugiamės galėdami šios technologijos pagrindu įgyvendinti projektą Estijoje “, - sakė Hans-Olė Jochumsenas, Nasdaq prezidentas. Tai, kad Estijos informacinė visuomenė yra toli pažengusi ir dėl dydžio – lengvai manevruojanti, turėjo įtakos mūsų sprendimui pirmą kartą  išbandyti e-balsavimo sistemą Estijoje. Aktyviai dirbsime prie šio projekto ateinančiais mėnesiais. Tikimės glaudžiai bendradarbiauti su Estijos vyriausybe, ypač su e-Residency projekto komanda“.

*Blokų grandinė, tai decentralizuota vieša transakcijų (procesų, operacijų, įrašų ir kt.) registravimo sistema. 

Pastaba redaktoriams:

Estijos e-Residency programa leidžia kiekvienam pasaulyje tapti Estijos e-rezidentu. Estijos e-rezidentas gali ne tik lengvai įsteigti  ir valdyti Estijos įmonę internetu, jis taip pat gali autentifikuotis skaitmeniniu būdu. Kartu su prašymu e-rezidento statusui gauti, reikia pateikti pirštų antspaudus. Estijos valstybė patikrina prašytoją, išduoda ID kortelę, kuri kartu su 4 skaitmenų pin kodu gali saugiai identifikuoti kortelės savininką. 

Apie e-Residency

Estija, ES valstybė narė, yra pirmoji šalis pasiūliusi e-Residency – tarptautinę skaitmeninės tapatybės sistemą, prieinamą visiems pasaulyje. Suteikdama užsieniečiams prieigą prie Estijos viešųjų ir privačių elektroninių paslaugų, Estija kuria skaitmeninę visuomenę be sienų ir didina pasaulio verslumo potencialą. E-Residency leidžia verslininkams ir laisvai samdomiems darbuotojams internete greitai įkurti ir valdyti nuo vietos nepriklausanti verslą. E-rezidentai gali: kreiptis dėl banko sąskaitos* ir naudotis elektronine bankininkyste, gauti prieigą prie tarptautinių mokėjimo paslaugų tiekėjų, deklaruoti mokesčius, pasirašyti visus reikiamus dokumentus bei sutartis nuotoliniu būdu ir lengviau pasiekti ES rinkas. Tai reiškia, pavyzdžiui, kad Singapūro verslininkas, gali, valdydamas bendrovę iš Filipinų aptarnauti klientus Vokietijoje. Ta pati e-Residency sistema leidžia finansinių ir interneto paslaugų tiekėjams, startuoliams ir vystytojams nepriklausyti nuo tam tikrų šalies nutarimų ir dirbti tarptautinėse rinkose su klientais iš bet kurios pasaulio vietos, pasinaudojant saugia skaitmeninės tapatybės sistema, patikrinta vyriausybės. E-Residency sistema nesuteikia pilietybės, neleidžia būti rezidentu mokesčių tikslais bei nesuteikia teisės gyventi ar atvykti į Estiją arba Europos Sąjungą. *E-Residency negarantuoja banko sąskaitos atidarymo, sąskaita atidaroma bankų nuožiūra.

Apie Nasdaq

Nasdaq (NASDAQ: NDAQ) – didžiausia vertybinių popierių prekybos technologijų, vertybinių popierių kotiravimo ir informacijos paslaugų tiekėja visuose šešiuose žemynuose. Nasdaq paslaugų portfelyje – diversifikuoti sprendimai, leidžiantys klientams planuoti ir optimizuoti verslą, įgyvendinti verslo vizijas. Nasdaq technologijos – nepamainomas skaidrumą ir supratimą šiuolaikinėse pasaulio kapitalo rinkose užtikrinantis instrumentas. Nasdaq – tai pirmoji elektroninė vertybinių popierių birža pasaulyje, šiuo metu 50 šalyse valdanti 70 biržų, kuriose sudaromas maždaug vienas iš dešimties vertybinių popierių sandorių pasaulyje. Nasdaq kotiruojama daugiau kaip 3600 bendrovių, kurių rinkos kapitalizacija viršija 8,8 trilijonus JAV dolerių, Nasdaq paslaugomis naudojasi daugiau kaip 10.000 verslo klientų. Daugiau informacijosnasdaq.com/ambition arba business.nasdaq.com

Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland, Nasdaq Riga, Nasdaq Stockholm, Nasdaq Tallinn, Nasdaq Vilnius, Nasdaq Clearing ir Nasdaq Broker Services yra atitinkamai reguliuojamų rinkų Nasdaq Copenhagen A/S, Nasdaq Helsinki Ltd., Nasdaq Iceland hf., Nasdaq Riga, AS, Nasdaq Stockholm AB, Nasdaq Tallinn AS, AB Nasdaq Vilnius, Nasdaq Clearing AB, Nasdaq Broker Services AB prekės ženklas. Nasdaq Nordic – tai bendras Nasdaq Copenhagen, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Iceland ir Nasdaq Stockholm rinkų ir jų siūlomų produktų bei paslaugų pavadinimas. Nasdaq Baltijos rinka – tai bendras Nasdaq Tallinn, Nasdaq Riga ir Nasdaq Vilnius rinkų ir siūlomų bendrų produktų bei paslaugų pavadinimas. Daugiau apie Nasdaq Baltijos rinką: www.nasdaqbaltic.com

Įspėjamasis pranešimas
Informacijoje, pateiktoje šiame pranešime spaudai, yra į ateitį nukreiptų pareiškimų, kurie nėra aiškiai apibrėžti ir yra susiję su įvairiomis rizikomis. Nasdaq įspėja, kad bet kokia į ateitį nukreipta informacija negali būti laikoma garantija dėl bet kokių ateities rezultatų pasiekimo, ir Nasdaq nekontroliuoja veiksnių, kurie gali paveikti tokius faktinius rezultatus. Nasdaq neprisiima jokios atsakomybės viešai atskleisti bet kokių į ateitį nukreiptų pareiškimų.

Daugiau informacijos:

Nasdaq:
Ryan Wells
ryan.wells@nasdaq.com
Direct: +44 (0) 20 3753 2231
Mobile:  +44 (0) 7809 596 390

E-Residency:
Katre Kasmel
Katre.kasmel@eas.ee
Mobile: +372 506 5081