Baltika auditeerimata majandustulemused, neljas kvartal ja 12 kuud 2015

Seoses Baltika Grupi väljumisega Venemaa jaemüügi ärist, mis esindas Grupi jaoks eraldi olulist tegevusvaldkonda, kajastatakse Venemaa ettevõtte jaetulemusi neljandas kvartalis ja 2015 aasta kokku kui lõpetatud tegevusala ning võrreldavuse huvides on 2014 aasta andmed korrigeeritud vastavalt.

Baltika jätkuvate tegevusvaldkondade 2015 aasta neljanda kvartali müügitulu oli 13 505 tuhat eurot, vähenedes 602 tuhat eurot võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. 2015. aasta 12 kuu müügitulu oli 48 806 tuhat eurot, mis on 2% rohkem kui eelmise aasta võrreldav näitaja.

Jätkuvate tegevusvaldkondade jaemüügitulu oli neljandas kvartalis 12 413 tuhat eurot, mis on 57 tuhande euro võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Lisaks eelmise aasta tasemel müügituluga on neljandas kvartalis taastunud ka brutokasumi marginaal. Erinevalt selle aasta eelnevatest kvartalitest, kus suurtest varudest ning sisseostuhinna probleemidest tingituna olid jae brutomarginaalid madalamad, on neljanda kvartali jaemüügi marginaal samal tasemel eelmise aastaga.

Hulgi- ja frantsiisimüügi müügitulu vähenes neljandas kvartalis 47%. Lisaks tugevale võrdlusbaasile eelmise aasta samal perioodil (seoses mitme uue frantsiisipoe avalähetustega), olid languses müügid Ida-Euroopa ning Eesti ja Soome partneritele. E-kanali müügitulu kasvas neljandas kvartali 16% võrra 276 tuhande euroni. Aasta kokkuvõttes müük kahekordistus (kasvumäär 102%) ja kogu e-müügi tulu oli 975 tuhat eurot.

Baltika lõpetas neljanda kvartali jätkuvate tegevusvaldkondade puhaskasumiga 333 tuhat eurot. Eelmise aasta sama perioodi jätkuvate tegevusvaldkondade puhaskasum oli 386 tuhat eurot. 2015. aasta jätkuvate tegevusvaldkondade puhaskahjum on 844 tuhat eurot. Võrreldava perioodi jätkuvate tegevusvaldkondade puhaskasum oli 297 tuhat eurot.

Venemaa tütarettevõtete müügi mõju ja tulemus koos lõpetatud tegevusvaldkonnaga

Baltika sai Venemaa oma jaevõrgu tegevusest neljandas kvartalis 66 tuhat eurot kahjumit, lisaks tegi Baltika allahindlusreservi 263 tuhat eurot aasta alguses Venemaal pankrotistunud ООО Судостроительный банк panka kinni jäänud ebatõenäoliselt laekuvale summale. Aasta kokkuvõttes jäi Venemaa jaeturu tegevus 870 tuhande euroga kahjumisse.

Seoses ettevalmistusega Venemaa ettevõtete müügiks, hindas Baltika 2015 aasta neljandas kvartalis kõik Venemaa turuga seotud varad alla. Seisuga 31.12.2015 hinnati Baltika konsolideeritud bilansis alla kogu Venemaa turuga seotud käibe- ja põhivara väärtuses 791 tuhat eurot. Lisaks ettevõtete varadele hindas Baltika alla ka Venemaa ettevõtete firmaväärtuse summas 885 tuhat eurot ning kandis kuludesse Venemaaga seotud valuutareservi summas 2 969 tuhat eurot. Kokku tegi Baltika 2015 aasta lõpus kasumiaruandes kajastatavaid mitterahalisi mahakandmisi summas 4 645 tuhat eurot ja mitterahaline kasum koondkasumiaruandes oli summas 2 969 tuhat eurot. Baltika bilansimaht ja omakapital vähenes eelpoolmainitust tulenevalt summas 1 676 tuhat eurot.

Koos lõpetatud tegevusvaldkonna tulemuse ning Venemaa müügiga seotud mitterahaliste varade allahindlusega oli Baltika neljanda kvartali aruandeperioodi puhaskahjum 4 641 tuhat eurot. 2014. aasta neljanda kvartaliga teenis Baltika 420 tuhande euro suuruse puhaskasumi. Aasta puhaskahjum oli 6 359 tuhat eurot, võrreldava perioodi puhaskahjum oli 1 263 tuhat eurot.

Baltika Venemaa äritegevuse ümberstruktureerimine ehk jaevõrgus ise opereerimise lõpetamine ja opereerimise üle andmine frantsiisipartnerile, võimaldab paremini keskenduda kasumlikule jaeärile Balti turgudel ning teiste müügikanalite (hulgi-, frantsiisi ja e-müügi) arendamisele.

Kvartaliaruande avalikustamiseni toimunud perioodi olulisemad sündmused

• 2. novembril alustas Baltman OÜ juhatuse liikme ja Baltika Eesti jaeturu juhina tööd Tiina Varamäe. Tiinal on Baltikas varasem pikaajaline töökogemus: aastatel 2004-2012 tegutses ta Baltika jaekaubandusjuhina ja Eesti jaeturu juhina.
  • Neljandas kvartalis avati Baltika jaevõrgus oktoobris üks Ivo Nikkolo pood Leedus,  Klaipedas, Akropolise kaubanduskeskuses. Frantsiisivõrgustikku lisandus üks Montoni pood novembri alguses Hispaanias Tenerifel Corner kaubanduskeskuses. Samal ajal jätkati Venemaal planeeritud sulgemistega ning Krasnodaris Oz Mall kaubanduskeskuses suleti Montoni pood.
  • Alates 01.02.2016 jätkab Maigi Pärnik-Pernik Baltika AS juhatuse liikmena ning on finantsvaldkonna eest vastutavaks juhatuse liikmeks ja börsile teabe avalikustamise eest vastutavaks isikuks.
  • 9. veebruaril anti avalöök kevad-suvisele hooajale traditsioonilise moeõhtuga. Baltika kontoriruumides toimunud moepeol näidatud värsked kollektsioonid jõudsid seejärel ka kauplustesse ja veebipoodi.
  • 22. veebruaril 2016 sõlmis Baltika osaühinguga Ellipse Group lepingu, millega müüakse 100% Baltika Venemaa jaeturgu opereeriva ettevõtte OOO Olivia osadest, kellele kuuluvad tütaräriühingud OOO Stelsing ja OOO Plazma. Ellipse Group jätkab koostööd Baltika frantsiisipartnerina ning 22. veebruaril sõlmiti koostööleping viieks aastaks. Ettevõtete eest makstav summa on orienteeruvalt 400 tuhat eurot ning see on struktureeritud järgnevalt: ettevõtete osade müügihind on 115 eurot ning lisaks jääb Baltikal ettevõtete vastu ligikaudu 400 tuhande euro suurune nõue. Summa täpsustatakse 1. märtsi 2016 seisuga varude ja muu käibevara suuruse alusel ning tasumiseks on kokkulepitud 5 aastane maksegraafik, mis sõltub  ettevõtete majandustulemustest.
  • Baltika lõpetab vähese müügiefektiivsuse tõttu Baltikumis Suurbritannia rõivabrändi Blue Inc London frantsiisi esindamise ning sulgeb 4 poodi Eestis ja Lätis esimese kvartali jooksul. Neist ühel müügipinnal avatakse Tallinnas Ülemiste keskuses Baltmani pood ja teisel müügipinnal Riias Origo keskuses Bastioni pood.

Konsolideeritud finantsseisundi aruanne

Tava puhaskasum (-kahjum) aktsia kohta, EUR -0,11 0,01 -0,16 -0,03
Jätkuvad tegevusvaldkonnad 0,01 0,01 -0,02 0,01
Lõpetatud tegevusvaldkonnad -0,12 0 -0,14 -0,04