C-RADs Catalyst-system har godkänts av det kinesiska läkemedelsverket, CFDA

Pressmeddelande 2016-03-31


Det kinesiska läkemedelsverket, China Food and Drug Administration (CFDA), har godkänt försäljningen av C-RADs Catalyst™-system på den kinesiska marknaden.

 

Efter att C-RADs Catalyst-system godkänts på marknaderna i Europa och Nordamerika samt på flera andra marknader i Asien har det kinesiska läkemedelsverket, China Food and Drug Administration (CFDA), nu godkänt att systemet marknadsförs och säljs i Kina.

 

Under 2015 fick C-RAD två beställningar från två olika kliniker i Kina. Beställningarna hade som villkor att systemet måste godkännas av CFDA. Det första Catalyst-systemet har redan installerats på ett cancercentrum i Chengdu i Sichuan-provinsen. Denna klinik kommer att användas som referensobjekt när lösningen presenteras för andra kunder.

 

I Kina arbetar C-RAD både med direktförsäljning och via en distributör, Beijing HGPT Technology & Trade Co. LTD., vid försäljningen och marknadsföringen av C-RADs och Cyrpas produktlinjer. Distributören har en säljorganisation med stark närvaro i Kinas ekonomiskt viktiga regioner.

 

Kina är världens tredje största marknad för strålbehandlingsutrustning och har en årlig tillväxttakt på 10–15 procent, vilket stödjer fortsatt marknadspenetration. Då merparten av alla cancercentrum utgörs av statliga sjukhus eller militärsjukhus krävs normalt en offentlig upphandling, men även det privata vårdsegmentet har nu börjat växa.

 

2011 kom den kinesiska regeringen fram till att det fanns ett ej infriat behov av ytterligare cancervård, och den släppte därför en plan för hur tillgången till strålbehandling skulle öka från cirka en linjäraccelerator per miljon invånare till 2–3 linjäracceleratorer per miljoner invånare.1

 

Den vanligaste cancerformen i Kina är lungcancer hos män.2 På grund av ändringar i livsstil och miljöpåverkan har denna cancerform ökat betydligt under senare år. Moderna behandlingstekniker, exempelvis stereotaktisk strålbehandling för kroppen (Stereotactic Body Radiation Therapy, SBRT), fokuserar på att förbättra behandlingskvaliteten vid dessa cancerindikationer. Hos kvinnor är bröstcancer den vanligaste cancerformen, och den botas ofta med strålbehandling.

 

I december 2015 fick C-RAD även CFDA:s godkännande för laserprodukterna Cyrpa HIT.

 

– Vi välkomnar CFDA:s produktregistrering av Catalyst. Den kinesiska strålbehandlingsmarknaden växer snabbt inom rörelseövervakningssegmentet, och vi anser CRADs rörelseövervakningslösning har stor potential, både nu och i framtiden, säger Wen Bing, ordförande för Beijing HGPT Technology & Trade.

 

– Den kinesiska marknaden fortsätter att uppvisa tillväxtmöjligheter för C-RAD- och Cyrpa-produkter. Godkännandet av Catalyst öppnar dörren för deltagande i offentliga upphandlingar så att vi även kan erbjuda våra produkter till statliga sjukhus och militärsjukhus. Genom vår försäljningsmodell som kombinerar direktförsäljning med försäljning via en distributör har vi etablerat en struktur i Kina, som ger oss både de kundkontakter och den kunskap som krävs för att samråda med kunderna och ge dem råd om C-RAD-produkternas kliniska fördelar, säger Tim Thurn, VD för C-RAD.

 

  1. Chin J Radiation Oncology, november 2011, vol. 20, nr. 6
  2. Chen et al, Cancer Statistics in China, 2015, CA: Cancer J for Clin, förhandspublicerad på nätet den 26 januari 2016, doi: 10.3322/caac.21338

 

Om C-RAD

C-RAD utvecklar innovativa lösningar för användning inom avancerad strålbehandling. C-RAD-koncernen erbjuder produkter och lösningar inom patientpositionering, tumörlokalisering och strålbehandlingssystem. Slutanvändarna är strålbehandlingskliniker över hela världen. All produktutveckling bedrivs i tre helägda dotterbolag, C-RAD Positioning AB, C-RAD Imaging AB och C-RAD Innovation AB, alla belägna i Uppsala. Bolaget har för närvarande 43 anställda. C-RADs verksamhet är sprungen ur forskning och utveckling på Karolinska Institutet i Solna. Bolagets första produkt, C-RAD SentinelTM, började säljas 2007. Samarbetsavtal har ingåtts med Elekta (Sverige), Varian (USA) och IBA (Belgien). På större marknader representeras C-RAD av distributörer som är specialiserade inom strålterapi. C-RAD har grundat tre bolag för direktförsäljning: C-RAD Inc. i USA, C-RAD GmbH i Tyskland och C-RAD WOFE i Kina. Det fransk-belgiska laserföretaget Cyrpa International SPRL är ett helägt dotterbolag vars verksamhet håller på att integreras. C-RAD AB är noterat på NASDAQ Stockholm.

För mer information om C-RAD, besök www.c-rad.com

 

För ytterligare information:

Tim Thurn, VD, C-RAD AB, Telefon +46-18-666930, E-post investors@c-rad.com

 

Ovanstående information är kurspåverkande och måste därmed offentliggöras enligt lagen om värdepappersmarknaden (2007:528).


Attachments

PR 20160331 CFDA Catalyst_SWE.pdf