PERSBERICHT                                                                       

Biocartis versterkt biomerker portfolio colorectale (darm)kanker
Exclusieve licentie van recent gedetecteerde EGFR weerstandbiedende mutaties

Mechelen, België, 26 april
2016 - Biocartis (Euronext Brussel: BCART), een innovatief bedrijf in de moleculaire diagnostiek, kondigt vandaag de exclusieve licentiëring aan van een reeks mutaties die recent gedetecteerd werden in de 'Epidermal Growth Factor Receptor' (EGFR)[1]. Deze mutaties bieden weerstand aan
anti-EGFR therapieën in colorectale (darm)kanker. Doel is om deze biomerkers te integreren in moleculaire diagnosetesten voor het Idylla(TM) platform, waardoor deze testen beter de weerstand tegen behandeling bij patiënten kunnen opvolgen, en zo artsen toelaat om een betere behandelingskeuze te maken.

De weerstandsbiedende mutatie die het vaakst voorkomt in dit domein, EGFR S492R, werd eerder gedetecteerd door Dr. Montagut en Dr. Albanell (Hospital del Mar, Barcelona, Spanje) in 2012[2] en werd vervolgens gelicentieerd aan Biocartis voor commercialisatie op het Idylla(TM) platform[3]. Verschillende andere mutaties werden nu geïdentificeerd in een samenwerking tussen de laboratoria van Dr. Montagut en Dr. Bardelli (Universiteit van Torino, Italië).

Deze nieuwe mutaties werden geïdentificeerd in het EGFR-ectodomein1 waar anti-EGFR antilichamen voor de behandeling van colorectale (darm)kanker zogenaamde EGF-binding voorkomen. Dat zorgt ervoor dat behandelingen niet werken. De specifieke mutaties werden gedetecteerd door de vergelijking van  geavanceerde pre-klinische methodes met data van colorectale (darm)kankerpatiënten, om deze recent gedetecteerde weerstandsmechanismen te identificeren (Arena et al.[4]). Dit volledige pakket anti-EGFR weerstandsbiedende mutaties werd nu door de verschillende uitvinders gelicentieerd aan Biocartis, met als doel om deze te integreren in moleculaire diagnosetesten voor het Idylla(TM) platform. Dit zal het voor clinici mogelijk maken om snel de juiste behandeling te kunnen selecteren, en zo het resultaat voor de patiënt te verbeteren.  

Dr. Clara Montagut, Hospital del Mar, Barcelona, Spanje, verklaarde: "We zijn enthousiast over onze samenwerking met Biocartis. Slechts enkele jaren na de ontdekking van de EGFR S492R weerstandsbiedende mutatie in ons lab, heeft Biocartis deze mutatie al ontwikkeld en in zijn Idylla(TM) NRAS-BRAF-EGFRS492R Mutatie Test gecommercialiseerd. De toevoeging van deze recent gedetecteerde weerstandsbiedende mutaties zullen ons toelaten om nog beter zorg te dragen voor onze colorectale (darm)kanker patiënten die anti-EGFR behandeling krijgen. Ik kijk erg uit naar de vloeibare biopsieversie van deze test, gezien het opvolgen en identificeren van weerstand in onze patiënten, ons zouden moeten toelaten over te schakelen op meer doelgerichte behandelingen die ter beschikking zijn in klinische proeven."

Dr. Alberto Bardelli, Universiteit van Torino, Italië: "De EGFR S492R mutatie verklaart 16% van de weerstand in anti-EGFR behandelingen. Deze recent gedetecteerde mutaties verklaren weerstand in een additionele  5-10% van de patiënten en pre-klinische modellen. Daarom zijn deze EGFR-ectodomein mutaties nu voorgesteld als een van de belangrijkste en dominante weerstandsmechanismen in >20% van de colorectale (darm)kankerpatiënten die behandeld worden met anti-EGFR antilichamen. Samen met RAS-mutaties, vormen ze de belangrijkse merkers die tijdens dergelijke behandeling moeten worden opgevolgd. Het Biocartis-platform en testen zijn hiervoor zeer geschikt."

----- EINDE ----

Meer informatie:

Biocartis
Renate Degrave (Corporate Communications and Investor Relations)
+32 15 632 600
press@biocartis.com

Over Biocartis 
Biocartis (Euronext Brussels: BCART) is een innovatief bedrijf in de moleculaire diagnostiek (MDx), dat diagnostische oplossingen van de nieuwste generatie aanbiedt om de klinische praktijk te verbeteren ten voordele van de patiënt, clinici, kostendragers en de sector. Het Idylla(TM) MDx systeem van Biocartis is een volledig geautomatiseerd, staal-tot-resultaat real-time PCR-systeem (Polymerase Chain Reaction ofwel Polymerasekettingreactie) dat accurate, zeer betrouwbare moleculaire informatie verstrekt op basis van nagenoeg elk biologisch staal, in nagenoeg elke omgeving. Biocartis lanceerde in september 2014 het Idylla(TM) platform. Biocartis ontwikkelt en commercialiseert een snel uitbreidend testmenu dat voldoet aan belangrijke onvoldane klinische behoeften in oncologie en infectieziekten. Deze domeinen zijn respectievelijk het snelst groeiende en het grootste segment van de MDx-markt wereldwijd. Vandaag heeft Biocartis vier oncologietesten en één infectieziektentest op de markt. Meer informatie op www.biocartis.com.[1] Het gaat om een nieuwe reeks mutaties in het EGFR-ectodomein. Terwijl de meer bekende EGFR-mutaties zich in het kinasedomein van de  EGFR-receptor bevinden, dat zich situeert binnenin de cel, is het EGFR-ectodomein het deel van de receptor dat buiten de cel gesitueerd is. Het vertegenwoordigt de ware receptorfunctie waar EGF zich bindt, en waar anti-EGFR antilichamen voor de behandeling van colorectale (darm)kanker, zoals cetuximab en panitumumab, zich verbinden met de EGFR-receptor en EGF-binding voorkomen.

[2] Montagut et al. (2012) 'Identificatie van een mutatie in het extracellulair domein van de Epidermal Growth Factor Receptor die cetuximab weerstand geeft in colorectale kanker'. Nat Med. 18: 221-223.

[3] IdyllaTM NRAS-BRAF-EGFRS492R Mutation Assay (Research Use Only, RUO)

[4] Arena et al. (2015) 'Manifestatie van meerdere EGFR extracellulaire mutaties tijdens cetuximab behandeling in colorectale kanker'. Clin. Cancer Res. 21: 2157-2166.