Fortumin, ELY-keskuksen ja alueen kuntien yhteisen kalojen ylisiirtolaitteen peruskivi muurattiin Oulujoella


PAIKALLISTIEDOTE OULUN JA POHJOIS-SUOMEN ALUEEN MEDIOILLE 1.6.2016   

Suomen nykyaikaisimman vaelluskalojen ylisiirtolaitteen rakennustyöt käynnistyivät Montassa toukokuun alussa. Työt ovat nyt edenneet peruskiven muuraukseen. Muuraustilaisuus järjestettiin Montan voimalaitoksen vieressä sijaitsevalla työmaalla 31.5.2016.

Muurauksen suorittivat hankkeen rahoituksesta vastaavien tahojen, Fortumin, Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen sekä laitteen rakentamisesta vastaavan Kreate Oy:n edustajat.

Fortum, alueen kunnat ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus päättivät rakentaa Montan vesivoimalaitoksen yhteyteen kalojen ylisiirtolaitteen, koska Oulujoella ympäristöolosuhteet vaelluskalakantojen elvytykseen ovat haastavat. Joki on kokonaan valjastettu, ja se tuottaa yhteiskunnan energiahuollon kannalta välttämätöntä säätövoimaa.

Kalojen ylisiirrossa jokeen nousevat vaelluskalat uivat sisään ylisiirtolaitteeseen, josta ne ihmiskäden koskematta siirretään kuljetusautoon. Auto kuljettaa kalat hyvävoimaisina usean voimalaitoksen takana sijaiseviin sivujokiin, joihin on kunnostettu lisääntymisalueita.

"Montan ylisiirrosta saadaan jatkossa kokemuksia siitä, mihin uudentyyppisillä ylisiirtojärjestelyillä pitkälle rakennetussa vesistössä pystytään", vesistöyksikön päällikkö Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoo.

Montan kalojen ylisiirtolaite on yksi hallituksen kärkihankkeen pilottihankkeista. Ylisiirtolaite yhdessä uudistetun kalanviljelylaitoksen kanssa tekevät Montan alueesta erinomaisen kohteen rakennettujen jokien vaelluskalakantojen hoidon tutkimiseen ja Oulujoen vaelluskalakantojen kehittämiseen. Ylisiirtolaitteeseen sisään uivista lohista saadaan kalanviljelylaitokselle tarvittaessa emokala- ja mätitäydennystä. Näin pyritään edelleen kehittämään Oulujoen vesistön velvoiteistukkaiden laatua. Ylisiirtolaite mahdollistaa myös vaelluskalojen käyttäytymisen tutkimisen. Laitteen käytöstä kertynyttä tietoa voidaan käyttää hyödyksi muiden rakennettujen vesistöjen vaelluskalahankkeiden suunnittelussa.

Kuvia Montasta ja muuraustilaisuudesta:
http://mediabank.fortum.com:80/public/513b3f1ee1A5.aspx

Lisätietoja:
Marja Savolainen, ympäristöpäällikkö, Fortum, puh. 050 453 2344
Timo Yrjänä, Vesistöyksikön päällikkö, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, puh. 0400 386 593


Fortum
Fortumin visio on olla puhtaan energian edelläkävijä. Toimitamme asiakkaillemme sähköä, lämpöä ja jäähdytystä sekä muita energiaratkaisuja, jotka parantavat nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Jo 64 % sähköntuotannostamme on päästötöntä. Tärkeimmät markkina-alueemme ovat Pohjoismaat, Baltian maat, Venäjä, Puola ja Intia. Vuonna 2015 palveluksessamme oli noin 8 000 energia-alan asiantuntijaa ja liikevaihtomme oli 3,5 miljardia euroa. Fortum Oyj:n osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. www.fortum.com/fi

Ylisiirtolaite