Vatsavaivojen aiheuttajana helikobakteeri ja sen diagnostiikkaa


Biohit Oyj lehdistötiedote 28.6.2016 klo 11:00 paikallista aikaa (EEST)

Maailmanlaajuisesti on erittäin suuri tarve yksinkertaiselle, nopealle ja luotettavalle testille vatsavaivoja aiheuttavan helikobakteerisairauden diagnostiikkaan. Eri syistä johtuvien vatsavaivojen esiintyvyys on 20–40 prosenttia, mahdollisesti enemmänkin, ja useimmiten oireetonta helikobakteerisairautta on arviolta 20–80 prosenttia maailman väestöstä.

Jos VTT:n jonkin aikaa sitten julkaisemassa tiedotteessa kuvattu laitekeksintö soveltuisi nopeaan ja luotettavaan diagnostiikkaan, se olisi merkittävä edistysaskel lääketieteessä. VTT:n tiedotteen mukaan: ”Sen kehittämällä laitteella on mahdollista saada selville lääkärinvastaanoton aikana kivuttomasti ja täysin varmasti, 100-prosenttisella analyysitarkkuudella, onko vatsavaivojen aiheuttajana helikobakteeri.”  (VTT:n tiedote 15.6.2016 VTT:ltä kivuton, nopea, varma tapa diagnosoida helikobakteeri hengitysilmasta)

VTT:n seniori-tutkijan käsityksen mukaan: ”Tällä hetkellä kaupalliset hengitystestidiagnostiikkaan perustuvat laitteet antavat 95−98-prosenttisesti varman tuloksen, joten analyysitulos joudutaan varmistamaan potilaalle varsin ikävän gastroskopisen menetelmän avulla. VTT:n kehittämän laitteen etuna on, että se poistaa analyyseistä virhe-epäilyt.” Analyysien virhe-epäilyt ja virheet eivät poistu, koska kyseisellä VTT:n keksimällä laitteella vatsavaivojen helikobakteeri-diagnostiikassa ovat samat vakavat, mahdollisia hoitoviiveitä ja -virheitä aiheuttavat puutteet kuin mitä ne ovat vielä käytössä olevilla 13C-ureahengitystesteillä.

13C-ureahengitystesteillä jää ilman huomiota muun muassa maha- ja ruokatorvisyövän riskin aiheuttava atrofinen gastriitti (mahalaukun limakalvovaurio). Mahdollisesti juuri siksi esimerkiksi mahasyövän kohdalla gastroskopioita tehdään usein liian myöhään, vasta kun potilaalla on ns. hälyttäviä oireita, kuten laihtuminen ja verioksentelu. Samoin helikobakteerin aiheuttamasta atrofisesta gastriitista johtuvaan B12-vitamiinin vajeeseen puututaan usein vasta, kun potilaalla voi jo olla muun muassa palautumattomia neurologisia oireita. Nämä inhimillistä kärsimystä aiheuttavat ongelmat ja niihin liittyvät hallitsemattomat terveydenhuollon ym. kustannukset entisestään lisääntyvät väestömme ikääntyessä.

VTT:n seniori-tutkijan mukaan: ”Bakteerin diagnosointi on potilaalle epämiellyttävää, koska se edellyttää gastroskopista näytteenottoa, eli tällä hetkellä nieltävän putken avulla tehtävää näytteenottoa vatsalaukusta. Menetelmän tarkkuus riippuu tekijänsä taidosta, ja diagnoosin saaminen saattaa kestää useita päiviä.” 

Suomessa on ollut jo runsaan kymmenen vuotta tarjolla helikobakteerin (”Bakteerin”) diagnosointiin verinäytteestä helposti ja nopeasti, parissa tunnissa tehtävä GastroPanel-testi. Tutkittavan antamiin esitietoihin ja testituloksiin perustuen saadaan GastroSoft-raportti terveestä mahalaukun limakalvosta tai mahdollisesta helikobakteerisairaudesta. Turhia gastroskopioita ja kustannuksia säästävä GastroPanel valikoi vatsavaivoista kärsivien joukosta ja oireettomien terveystutkimusten yhteydessä niitä potilaita, jotka tarvitsevat huolellista gastroskopiaa (gastroenterologin ja patologin pätevää yhteistyötä) ja sen tulosten mukaista hoitoa ja seurantaa.  

Vuonna 2014 Suomessa mahasyöpään sairastui noin 650 ja kuoli 430 ihmistä. Vastaavat luvut ruokatorvisyövälle ovat 307 ja 257. Näiden syöpien mahdollisten riskien lisäksi GastroPanelilla maanlaajuisessa oireettomien terveystutkimuksissa ja vatsavavoista kärsivien helikobakteeri-infektion diagnostiikassa saataisiin paljon arvokasta tietoa sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon sekä säästettäisiin potilasta ja terveydenhuollon kustannuksia ( http://www.gastropanel.com/fi/kustannushyoty/gastropanelilla-saavutettavat-kustannussaastot-seulonnassa).

 

GastroPanel, ainutlaatuinen helikobakteeri-testi löytää seuraavat tilat:

1) Helicobacter pylori (HP)-infektion (kroonisen gastriitin), joka on mahasyövän ja haavataudin (maha- ja pohjukaissuolihaava) itsenäinen riskitekijä.

2) HP-infektiosta seuraavan atrofisen gastriitin (AG), joka useimmiten on oireeton, sekä AG:n topografisen paikantamisen joko antrumiin tai korpukseen. HP-infektion lisäksi korpuksen limakalvon AG:n kaikkine komplikaatioineen voi aiheuttaa myös HP-infektioon mahdollisesti liittyvä mahalaukun limakalvon autoimmuunitauti.

2.1) Korpuksen limakalvon AG johtaa haponerityksen vähenemiseen ja lopulta hapottomaan mahaan. Tämä lisää maha- ja ruokatorvisyövän riskiä. AG voi aiheuttaa myös B12-vitamiinin, kalsiumin, magnesiumin ja sinkin imeytymishäiriön. Lisäksi joidenkin lääkkeiden, kuten dipyridamoli, jotkut rautavalmisteet ja sienilääkkeet (fluconazoli, itraconazoli), tyroksiini ja atazanoviiri, imeytyminen on häiriintynyt hapottoman mahan seurauksena. Kalsiumin puute voi aiheuttaa osteoporoosia ja B12-vitamiinin puutos puolestaan Alzheimerin tautia, dementiaa, masennusta ja ääreishermoston vaurioita. Vähentynyt haponeritys mahalaukussa voi myös lisätä vakavien infektioiden riskiä mahasuolikanavassa ja hengitysteissä, mukaan lukien giardiaasi, malaria, Clostridium difficile, E. coli EHEC ja pneumonia.

2.2) Antrumin AG lisää mahasyövän riskiä. Samanaikainen AG korpuksessa ja antrumissa (pangastriitti) on mahasyövän vahvin tunnettu riskitila.

3) HP-infektion myös niillä potilailla, joilla on AG, MALT-lymfooma tai vuotava peptinen haavatauti tai antibiootti- tai PPI-lääkitys. Näissä tapauksissa 13C-ureahengitystesti (UBT) tai ulosteen HP-antigeenitesti antavat usein väärän negatiivisen tuloksen, jolloin HP-infektio kaikkine mahdollisine seuraamuksineen jää toteamatta. Tämän lisäksi UBT ja ulosteen HP-antigeenitesti tai HP-vasta-ainetesti eivät löydä HP-infektion tai autoimmuunitaudin aiheuttamaa AG:a.

4) Mahalaukun lisääntyneen haponerityksen, joka altistaa ruokatorven refluksitaudille mahdollisine komplikaatioineen. Näitä ovat haavainen ruokatorven tulehdus, Barrettin ruokatorvi ja ruokatorven alaosan syöpä.

Atrofinen gastriitti (AG), korkea haponeritys ja oireellinen Helicobacter pylori (HP)-infektio ovat gastroskopian indikaatioita.

GastroPanel-innovaatio perustuu gastriittipotilaiden seurantatutkimuksiin, joita on tehty Suomessa ja Virossa (1), ja havaintoon Helicobacter pylorin keskeisestä merkityksestä gastriitin ja haavataudin synnyssä, mikä johti Nobel-palkintoon vuonna 2005 (2). Biohitin tutkimus- ja kehitystyön lisäksi GastroPanel-innovaation toteuttamisen teki mahdolliseksi mikrolevyjen immunomääritys-analysaattorit, jotka perustuvat vertikaalimittauskeksintöön (3,4).

 

1. Sipponen P, Maaroos HI. Chronic gastritis, Scand J Gastroenterol. 2015 Jun 3; 50(6): 657–667.

2. Marshall BJ, Warren JR. Unidentified curved bacilli in the stomach of patients with gastritis and peptic ulceration. Lancet. 1984; 323:1311–15. http://nobelprize.org/medicine/laureates/2005/press.html

3. www.biohithealthcare.com/Scientific/Literature/ Suovaniemi O. Automated Instrumentation for Clinical and Research Laborato­ries. Innovations and development of vertical light beam photometers and electronic pipettes. University of Helsinki 1994; Aca­demic dissertation.

4. www.biohithealthcare.com/About Us/ Suovaniemi O. Aggressive innovation and patenting strategy.

 

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Semi Korpela, Biohit Oyj
puh. +358 9 773 861

investor.relations@biohit.fi

 

Biohit lyhyesti

Biohit Oyj on globaaleilla markkinoilla toimiva suomalainen bioteknologiayritys. Biohitin missio on "Innovating for Health” - tuotamme innovatiivisia tuotteita ja palveluita edistämään tutkimusta ja varhaista diagnostiikkaa. Biohitin pääkonttori on Helsingissä, ja tytäryhtiöt sijaitsevat Italiassa ja Iso-Britanniassa. Biohitin B-sarjan osakkeet (BIOBV) noteerataan Nasdaq Helsingin Small cap/Terveydenhuolto-ryhmässä. www.biohit.fi

www.biohit.fi/lisatietoja