ZetaDisplay: Bokslutskommuniké 2017

Rekordår för ZetaDisplay - omsättning 273,1 MSEK och justerat EBITDA-resultat om 46,9 MSEK för 2017 proforma


Sverige, 2018-02-22 09:15 CET (GLOBE NEWSWIRE) --  

PERIODEN – JANUARI – DECEMBER 2017

- NETTOOMSÄTTNINGEN ÖKADE MED 40% TILL 198,7 (142,3) MSEK

- NETTOOMSÄTTNINGEN PROFORMA HELÅRET UPPGICK TILL 273,1*) (257,4*)) MSEK

- JUSTERAD EBITDA PROFORMA HELÅRET UPGICK TILL 46,9*) (42,8*)) MSEK

- ORGANISK TILLVÄXT PROFORMA UPPGICK TILL 4,6*)%

- JUSTERAD EBITDA UPPGICK TILL 30,9**) (18,7**)) MSEK

- RESULTAT PER AKTIE FÖRE UTSPÄDNING UPPGICK TILL -0,49 (0,10) SEK

 

FJÄRDE KVARTALET – OKTOBER – DECEMBER 2017

- NETTOOMSÄTTNINGEN ÖKADE MED 23% TILL 69,2 (56,3) MSEK

- REPETITIVA INTÄKTER ÖKADE MED 27% JMF FÖREGÅENDE KVARTAL

- JUSTERAD EBITDA UPPGICK TILL 10,6***) (9,7***)) MSEK

- RESULTAT PER AKTIE FÖRE UTSPÄDNING UPPGICK TILL -0,22 (-0,04) SEK

 

HÄNDELSER EFTER PERIODENS UTGÅNG

- ZETADISPLAY TECKNAR PARTNERAVTAL MED SES-IMAGOTAG, VÄRLDSLEDANDE    INOM ELEKTRONISKA HYLLETIKETTER

- PRONTO-TV TECKNAR TILLÄGGSORDER VÄRD 4 MSEK FÖR LEVERANS TILL STATOIL ASA

 

*) proforma inkluderar omsättning och resultat avseende förvärvade verksamheter för hela 2017 och 2016.

 **) exklusive kostnader för listningsprocess till Nasdaqs Stockholms huvudmarknad på 8 195 TSEK och kostnader i förvärvet och integrationen av Seasam Oy 2 116 TSEK, kostnader i förvärvet och integrationen av LiveQube AS 1 212 TSEK och kostnader i förvärvet och  integrationen av Qyn B.V. 2 347 TSEK, (ProntoTV AS 4 870 TSEK).

***) exklusive kostnader för listningsprocess till Nasdaqs Stockholms huvudmarknad på 2 109 TSEK och kostnader i förvärvet och integrationen av Seasam Oy 177 TSEK, kostnader i förvärvet och integrationen av LiveQube AS 1 212 TSEK och kostnader i förvärvet och integrationen av Qyn B.V. 2 347 TSEK, (ProntoTV AS 2 039 TSEK).

 

KOMMENTAR FRÅN KONCERNCHEFEN

”Rekordår för ZetaDisplay – omsättning 273,1 MSEK och justerat EBITDA-resultat om 46,9 MSEK för 2017 proforma”

Det är med glädje och stolthet jag sammanfattar ett mycket händelserikt år för ZetaDisplay. Vi har under verksamhetsåret 2017 både breddat vår verksamhet och vårt erbjudande både vertikalt och geografiskt genom ett antal större förvärv, samt noterats på Nasdaq Stockholms huvudmarknad. Med förvärven inräknade har vi proforma en omsättning på 273 (257) MSEK och ett justerat EBITDA-resultat om 46,9 (42,8) MSEK sett över den senaste 12-månadersperioden.

 

BREDARE ERBJUDANDE GENOM FÖRVÄRV

Vi har under kvartalet breddat erbjudandet och vår geografiska närvaro genom förvärven av LiveQube, som är Norges största leverantör av streamad och kundanpassad musik till butiker och publika miljöer, samt nederländska QYN, som är ledande inom Digital Signage i Holland och Beneluxområdet. LiveQube verkar på en växande marknad med god lönsamhet och ger oss ett starkare erbjudande. Köpeskillingen uppgick till cirka 10 MSEK och har i sin helhet finansierats med likvida medel.

Med förvärvet av QYN tar vi ett steg mot ytterligare etablering i Europa utanför Norden där vi stärker vår position på den lokala marknaden i Holland och Benelux. Vi blir samtidigt en starkare fullservice-leverantör med större internationell närvaro. Förvärvet ligger i linje med vår tillväxtstrategi, att med god lönsamhet ta del i branschens pågående konsolidering i Europa. Köpeskillingen har finansierats genom en riktad emission till svenska och nordiska institutionella investerare motsvarande cirka 80 MSEK. Integrationen av förvärvade enheter går enligt plan och vi förväntar oss att gradvis dra nytta av skalfördelar i vår verksamhet och generera betydande synergieffekter över tid.

TILLVÄXT GENOM KONSOLIDERING

Under 2017 har vi genomfört tre förvärv som stärker oss som aktör i branschen. Vi är idag en av de största i Europa och vår ambition är att fortsätta vår tillväxtresa och aktivt ta del i den pågående konsolideringen. Det kan innebära ytterligare förvärv på den lokala marknaden där vi finns etablerade, förvärv utanför Norden och Benelux eller förvärv som breddar vårt erbjudande och som har skalbarhet och synergier med övriga länder.

FORTSATT ÖKANDE ANDEL REPETITIVA INTÄKTER

För det fjärde kvartalet ökade omsättningen med 23 procent till 69,2 (56,3) MSEK, främst drivet av årets förvärv. Som en följd av en fortsatt trend av minskande andel hårdvara med låg marginal, landade den organiska tillväxten på -14,6 procent. Andelen repetitiva intäkter, som bättre återspeglar den underliggande tillväxten och dessutom stärker vår bruttomarginal, ökade med 27 procent jämfört med årets tredje kvartal, till motsvarande 27 procent av nettoomsättningen.

Kvartalets förvärv tillsammans med finska Seasam, som förvärvades i slutet av det andra kvartalet, ger oss proforma en omsättning på 273 (257) MSEK och ett justerat EBITDA-resultat om 46,9 (42,8) MSEK sett över den senaste 12-månadersperioden. Vi har nu ett starkt fotfäste i norra Europa och genom vår nordiska plattform kan vi dra nytta av skalfördelar för en successivt högre intjäning och ökad lönsamhet.

KONTINUERLIG MARGINALFÖRBÄTTRING

Bruttomarginalen förbättrades under kvartalet till 56 procent (46), främst som en följd av en mer gynnsam produktmix med en högre andel licens- och tjänsteförsäljning. Justerad EBITDA steg till 10,6 (9,7) MSEK medan den justerade EBITDA-marginalen var 15,3 procent (17,2). Resultatet har justerats för jämförelse-störande kostnader om 5,8 (2,0) MSEK relaterade till listningsprocessen på Nasdaq Stockholms huvudmarknad och kvartalet kostnader kopplat till förvärvade LiveQube, Sesam och QYN.

 Vi genomförde under det fjärde kvartalet en refinansiering av befintliga lån, då även 53 MSEK frigjordes i likviditet. Samtidigt sänktes den genomsnittliga räntenivån till cirka 2 procent, vilket kan jämföras med motsvarande cirka 6 procent vid utgången av det tredje kvartalet 2017.

NASDAQ STOCKHOLMS HUVUDMARKNAD

Det är mycket glädjande att konstatera att ZetaDisplay godkändes för notering i segmentet Small Cap på Nasdaq Stockholms huvudmarknad med första handelsdag den 4 december 2017. Noteringen på Nasdaq Stockholms huvudmarknad är en viktig milstolpe för ZetaDisplay och ett resultat av vårt målmedvetna arbete. 

UTMÄRKELSE PRONTOTV

Efter periodens utgång tilldelades ProntoTV förstapris i kategorin ”Education, Healtcare, Professional” på Digital Signage Award i Amsterdam med motiveringen: ”Comprehensive and comprehending use of digital signage surrounding the point of sale. Great work!”. Utmärkelsen avser ProntoTV:s levererans av digital kommunikationsstrategi, hårdvara, mjukvara, innehåll och design för norska Apotek 1:s nya flaggskeppsbutik. Det ser vi som ett bevis på att vår leverans håller högsta internationella klass.

 

Malmö i februari 2018

 

Leif Liljebrunn

VD och Koncernchef

 

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION, VÄNLIGEN KONTAKTA

CEO Leif Liljebrunn

Telefon: +46 70 845 80 52

E-mail: leif.liljebrunn@zetadisplay.com

Informationen i detta pressmeddelande är sådan som ZetaDisplay ska offentliggöra enligt marknadsmissbruksförordningen. Informationen lämnades genom Leif Liljebrunns försorg för offentliggörande den 22 februari 2018 kl 9.15.   

Om ZetaDisplay

ZetaDisplay är en ledande leverantör av Digital Signage till större kedjor inom detaljhandels- och servicebranschen på den europeiska marknaden. Huvudkontoret finns i Sverige och försäljningskontor finns i Danmark, Norge, Finland, Estland och Holland. Aktien handlas sedan den 4 december 2017 på Nasdaq Stockholms huvudmarknad, med kortnamnet ZETA. Mer information finns på http://www.zetadisplay.com.

Om Digital Signage och multikanalkommunikation

ZetaDisplay definierar Digital Signage som system för reklam, profilering och butikskommunikation som förmedlar ljud, bild och film i anslutning till butik och i offentlig miljö. Ett svenskt namn för Digital Signage är digital butikskommunikation. Lösningar baserade på digitala bildskärmar är en stor del av marknaden, men utvecklingen går mot att utnyttja fler digitala kanaler för att kommunicera kunderbjudanden och annan information. Det handlar om lösningar, som integreras med sociala medier och webbplatser, och appar för smarta mobiltelefoner och surfplattor vilka skapar interaktivitet med kunden. Utvecklingen går också mot att integrera lösningar med butikskedjans kassasystem för automatisk prisuppdatering och automatiskt byte av budskap på de digitala bildskärmarna.

 


Attachments

Bokslutskommuniké 2017.pdf