SIA "ExpressCredit" sniedz informāciju saistībā ar pieņemtiem likumdošanas grozījumiem


Rīga, 2018-10-17 15:35 CEST (GLOBE NEWSWIRE) -- 2018. gada 4. oktobrī Latvijas Republikas Saeima pieņēma grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas cita starpā paredz ierobežot kopējās kredīta izmaksas patērētājam uz 0,07% dienā no kredīta summas. Likums arī paredz papildus nosacījumus saistībā ar kredīta ņēmēju maksātspējas vērtēšanu, kā arī ierobežojumus saistībā ar kreditēšanas pakalpojumu reklāmām. Līguma punkti saistībā ar reklāmu un procentu likmju ierobežojumiem stāsies spēkā ar 2019. gada 1. jūliju. Likuma grozījumi būtiski neskar SIA "ExpressCredit" sniegtos lombarda pakalpojumus.

SIA "ExpressCredit" prognozē, ka pazeminoties cenai, nozarē būtiski palielināsies pieprasījums pēc patēriņa kredītiem. Pie pieņemtā regulējuma mazās summas uz īsiem termiņiem vairs nebūs rentabli izsniegt. Piemēram, šobrīd aizņemoties 50 euro, pēc 30 dienām ir jāatdod 52,5 euro, un ļoti daudz klientu šādu iespēju izmanto, it īpaši reģionos un seniori. Līdz ar likuma grozījumiem mainīsies uzņēmumu piedāvāto pakalpojumu klāsts, un mazās summas un īsie termiņi izzudīs. 

Situāciju komentē SIA "ExpressCredit" valdes priekšsēdētājs Agris Evertovskis: "Pēc iepriekšējās cenu griestu ieviešanas 2016. gadā uzņēmuma patēriņa segmenta kredītportfelis pieauga ļoti būtiski, izteikti palielinājās pagarināšanu skaits. Ar šiem likumdošanas grozījumiem ir nojauktas robežas starp bankām un nebankām, patēriņa kredītu cenas būs salīdzināmas. Domājams, tagad sāksies interesanta cīņa par klientiem, kas līdz šim izmantojuši kredītlīnijas pakalpojumus. Segmenta potenciāls ir milzīgs. Vidējā termiņā mēs plānojam nelielu apgrozījuma kritumu, ko daļēji kompensēs ietaupījums uz reklāmu, kā arī tiks pārskatīta uzņēmumu izmaksu struktūra atbilstoši situācijai."

Ar stingrāku regulāciju paredzams, ka samazināsies riski, kas liedza nebanku uzņēmumiem piesaistīt finansējumu par zemākām likmēm kā esošās likmes 12 -15% gadā.

__________________________________________________________________

SIA "ExpressCredit" ir licencēts patērētāju kreditēšanas uzņēmums, kas dibināts 2009. gadā. Koncerns ir pārstāvēts ar zīmoliem “Banknote”, "VIZIA" un “Rīgas pilsētas lombards”. Koncerna pamatpakalpojumi ir patēriņa aizdevumi, distances aizdevumi, lombarda aizdevumi. Kopumā koncerns darbojas 39 Latvijas pilsētās un apdzīvotās vietās, kopumā 86 filiālēs, nodarbina vairāk kā 250 profesionālus darbiniekus un 2017. gadā nodokļos ir samaksājis 2,4 miljonus euro. SIA “ExpressCredit” ir LAFPA un LTRK biedrs.

         Kristaps Bergmanis
         Tālrunis: +371 29144168
         Fax: +371 67809194
         E-pasta adrese: kristaps.bergmanis@expresscredit.lv