Raute Oyj - Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2018


RAUTE OYJ OSAVUOSIKATSAUS 31.10.2018 KLO 9.00

RAUTE OYJ - OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.9.2018

- Konsernin liikevaihto 126,8 Me (108,7 Me) kasvoi 17 % vertailukaudesta. Uusien tilausten määrä oli 138 Me (94 Me).
- Liiketulos oli 11,5 Me (8,1 Me), jossa kasvua 42 % vertailukauteen. Tulos ennen veroja oli 11,5 Me (8,1 Me).
- Osakekohtainen tulos oli 2,10 euroa (1,49 e) ja laimennusvaikutuksella oikaistuna 2,08 euroa (1,48 e).
- Kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto oli 47,9 Me ja liiketulos 5,6 Me, molemmat ennätyksellisen korkeita. Uusien tilausten määrä oli 42 Me. Tilauskanta katsauskauden lopussa oli 121 Me (89 Me), josta merkittävä osuus ajoittuu vuodelle 2019 ja pienehkö määrä jo vuodelle 2020.
- Raute muutti ohjaustaan vuoden 2018 osalta 17.9.2018. Rauten liikevaihdon arvioidaan kasvavan ja liikevoiton paranevan vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna.

TOIMITUSJOHTAJA TAPANI KIISKI: KOLMAS VUOSINELJÄNNES ENNÄTYSLUKEMIIN LIIKEVAIHDON JA LIIKETULOKSEN OSALTA

Onnistuimme kolmannella neljänneksellä jopa suunnitelmiamme paremmin ja saavutuksemme oli erinomainen. Henkilökuntamme venyminen ja hyvä yhteistyö kumppaniemme kanssa mahdollistivat ennätyksellisen liikevaihdon saavuttamisen. Onnistuimme myös toteuttamaan toimituksemme ajallaan ja suunniteltujen kustannusten mukaisesti. Olemme myös onnistuneet pitämään kasvaneet kustannuspaineet kurissa ja myös ratkaisemaan raaka-aineiden ja komponenttien saatavuusongelmat. Yhtä tärkeää lähiajan tulosnäkymien parantumista ajatellen oli, että pystyimme näin raivaamaan tuotantosuunnitelmaamme tilaa kilpailukykyisellä toimitusajalla toteutettaville uusille tilauksille.

Myös uusien tilausten määrä 42 miljoonaa kolmannella vuosineljänneksellä oli hyvällä tasolla huomioiden, että siihen ei sisältynyt yksittäisiä isoja tilauksia. Neuvotteluvaiheessa olevien isojen tehdashankkeiden eteneminen on hidasta eri syistä. Euromääräisestä kasvusta huolimatta teknologiapalveluiden osuus uusista tilauksista aleni. Hyvässä markkinatilanteessa osa asiakkaistamme painottaa edelleen investointeja uusiin laitteisiin vanhojen parantamisen sijasta.

Kysyntä niin teknologiallemme kuin palveluillemmekin jatkuu hyvänä. Kysynnän painopiste on edelleen kehittyneillä markkinoilla, mutta on hienoisesti siirtymässä Euroopasta Pohjois-Amerikkaan ja Venäjälle. Myös muutamien kehittyvien markkinoiden asiakassegmenttien aktiivisuus on lisääntynyt. Monien Rauten perinteisten asiakkaiden jo käynnistämien investointien jälkeen kysynnän painopiste on myös siirtynyt enemmän Rautelle uusiin asiakkaisiin.

Korkean työkuorman ja vilkkaana jatkuvan kysynnän aikanakin jatkamme panostuksiamme uusien teknologioiden, palveluliiketoimintamme sekä kehittyvien markkinoiden läsnäolomme ja tarjoamamme kehittämiseen. Näin avaamme uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Alkuvuoden toteutunut liikevaihto ja -tulos, vahva tilauskanta ja aktiivisena jatkuva kysyntä vahvistavat näkymämme koko vuoden osalta ja antavat jo hyvän näkyvyyden ensi vuoteen. Olemme hyvässä vauhdissa alkaneen vuoden tavoitteidemme saavuttamiseksi. Antamamme tiedotteen mukaisesti Rauten liikevaihto kasvaa ja liiketulos paranee vuonna 2018 edellisestä vuodesta.

VUODEN 2018 KOLMAS VUOSINELJÄNNES

Uudet tilaukset ja tilauskanta
Kolmannella vuosineljänneksellä uusien tilausten kokonaismäärä 42 miljoonaa euroa (42 Me) oli hyvällä tasolla huomioiden sen, että siihen ei sisälly isoja yksittäisiä hankkeita.

Teknologiapalveluiden osuus uusista tilauksista oli 15 miljoonaa euroa (13 Me).

Tilauskanta laski päättyneen vuosineljänneksen aikana 6 miljoonalla eurolla, mutta oli kauden lopussa edelleen vahva 121 miljoonaa euroa (89 Me).

Liikevaihto
Kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto oli ennätyksellisen korkea 47,9 miljoonaa euroa (37,0 Me). Teknologiapalveluiden osuus koko liikevaihdosta oli 14,3 miljoonaa euroa (14,2 Me) ja sen osuus laski 30 prosenttiin (38 %) projektitoimitusten liikevaihdon voimakkaan kasvun takia.

Tulos ja kannattavuus
Kolmannen vuosineljänneksen liiketulos oli ennätyksellisesti 5,6 miljoonaa euroa voitollinen (4,1 Me voitollinen) ja 11,7 prosenttia (11,1 %) liikevaihdosta. Tulos oli 4,3 miljoonaa euroa voitollinen (3,4 Me voitollinen) ja tulos osaketta kohti oli laimentamattomana +1,01 euroa (+0,80 e).

RAUTE OYJ - OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.9.2018

LIIKETOIMINTAYMPÄRISTÖ

Asiakasteollisuuksien markkinatilanne
Investointihankkeissa käytettävien puutuotteiden valmistajina Rauten asiakasteollisuudet, vaneri- ja LVL-teollisuus (Laminated Veneer Lumber, viilupalkki), ovat voimakkaasti riippuvaisia rakentamisen, asumiseen liittyvän kulutuksen, kansainvälisen kaupan ja kuljetusalan suhdanteista.

Vuoden 2018 aikana maailmantalouden ja rahoitusmarkkinoiden tilanteessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia Rauten tai Rauten asiakaskunnan kannalta. Hyvä markkinatilanne on jatkunut tärkeimmillä markkina-alueilla huolimatta kasvaneesta poliittisesta epävarmuudesta ja sen laajenemisesta kansainväliseen kauppapolitiikkaan. Rakentamisen aktiviteetti jatkaa paranemistaan monilla markkina-alueilla, mutta taso on edelleen finanssikriisiä edeltäneen tason alapuolella.

Puutuoteteknologian ja teknologiapalveluiden kysyntä
Talous- ja markkinatilanteesta johtuen Rauten asiakkaiden investointiaktiivisuus on pysynyt korkeana. Uuden kapasiteetin hankkeiden ja isompien korvaus- ja tehostamisinvestointityyppisten hankkeiden tarjousaktiviteetti on jatkunut hyvällä tasolla ja kauppaneuvotteluja käydään aktiivisesti.

Erityisen vahvaa kysyntä on teollistuneilla markkina-alueilla, Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Venäjällä. Kehittyvillä markkinoilla Aasiassa, mukaan lukien Kiinassa ja Etelä-Amerikassa on kysyntä vähäisempää. Etelä-Amerikan suurten asiakkaiden kysyntä on jonkin verran piristynyt. Myös muilla kehittyvillä markkinoilla on orastavaa mielenkiintoa Rauten tarjoamaan, vaikka erittäin yksinkertaisen ja edullisen teknologian tuotteet ovatkin edelleen ensisijaisia.

Kunnossapito- ja varaosapalveluiden kysyntä on jatkunut hyvänä. Tämä kertoo Rauten asiakkaiden tuotantolaitosten toimivan hyvällä käyttöasteella.

UUDET TILAUKSET JA TILAUSKANTA

Raute palvelee puutuoteteollisuutta kokonaispalvelukonseptilla, joka perustuu asiakkaan koko tuotantoprosessin kattaviin teknologiaratkaisuihin ja niiden elinkaaren aikaiseen palveluun. Liiketoiminta muodostuu projektitoimituksista ja teknologiapalveluista. Projektitoimituksiin kuuluvat hankkeet, jotka muodostuvat yksittäisistä koneista tai tuotantolinjoista aina koko tehtaan tuotantoprosessin koneet ja laitteet kattaviin toimituksiin. Kokonaispalvelukonseptiin kuuluvat lisäksi kattavat teknologiapalvelut varaosatoimituksista säännölliseen kunnossapitoon ja konekannan modernisointeihin sekä konsultointi, koulutus ja kunnostetut koneet.

Hyvä markkinatilanne näkyi Rauten saamien uusien tilausten määrässä. Katsauskauden aikana saatujen uusien tilausten määrä 138 miljoonaa euroa (94 Me) oli erittäin hyvällä tasolla. Merkittävimmät uudet tilaukset olivat jo alkuvuonna saadut 23 miljoonan euron tilaus LVL-tehtaan laajennuksesta Suomeen sekä 20 miljoonan euron tilaus LVL-linjan koneista Koillis-Aasiaan.

Uusista tilauksista 50 prosenttia saatiin Euroopasta (50 %), 16 prosenttia Aasian-Tyynenmeren alueelta (1 %), 16 prosenttia Venäjältä (14 %), 13 prosenttia Pohjois-Amerikasta (28 %) ja 5 prosenttia Etelä-Amerikasta (7 %). Uusien tilausten osuuksien voimakaskin vaihtelu eri markkina-alueiden välillä on tyypillistä projektiliiketoiminnalle. Kolmannen vuosineljänneksen osuus tilauksista oli 42 miljoonaa euroa.

Teknologiapalveluissa uusien tilauksien määrä 42 miljoonaa euroa (39 Me) kasvoi vertailukaudesta 9 prosenttia.

Tilauskanta laski kolmannen vuosineljänneksen aikana 6 miljoonaa euroa. Tilauskanta katsauskauden lopussa, 121 miljoonaa euroa (89 Me), oli kuitenkin edelleen historiallisesti erittäin vahva. Tilauskannasta merkittävä osa ajoittuu vuodelle 2019 ja osittain jo vuodelle 2020.

KILPAILUASEMA

Rauten kilpailuasema on pysynyt ennallaan ja on vahva. Rauten ratkaisut auttavat asiakkaita varmistamaan toimitus- ja palvelukykyään tuotantoprosessinsa tai sen osan koko elinkaaren ajan. Tällaisissa investoinneissa toimittajan kokonaisosaaminen sekä laaja ja monipuolinen teknologiatarjonta ovat ratkaisevassa asemassa. Rauten kilpailuedut ovat merkittäviä asiakkaiden yhteistyökumppanivalinnoissa. Myös Rauten vahva rahoitusasema sekä pitkäjänteinen sitoutuminen valittujen asiakasteollisuuksien palvelemiseen lisäävät uskottavuutta ja parantavat kilpailuasemaa pitkäaikaisten investointihankkeiden toteuttajana.

LIIKEVAIHTO

Katsauskauden liikevaihto 126,8 miljoonaa euroa (108,7 Me) kasvoi 17 prosenttia vertailukaudesta.

Katsauskauden liikevaihdosta Euroopan osuus oli 43 prosenttia (52 %), Venäjän 30 prosenttia (28 %), Pohjois-Amerikan 19 prosenttia (14 %), Aasian-Tyynenmeren alueen 5 prosenttia (2 %) ja Etelä-Amerikan 3 prosenttia (4 %).

Teknologiapalveluiden osuus koko konsernin liikevaihdosta oli 38 miljoonaa euroa (36 Me) ja 30 prosenttia (33 %). Prosenttiosuuden lasku johtui projektitoimitusten liikevaihdon voimakkaasta kasvusta.

TULOS JA KANNATTAVUUS

Katsauskauden liiketulos oli 11,5 miljoonaa euroa voitollinen (8,1 Me voitollinen) ja 9,1 prosenttia liikevaihdosta (7,5 %).

Katsauskauden tulos ennen veroja oli 11,5 miljoonaa euroa voitollinen (8,1 Me voitollinen). Katsauskauden tulos oli 8,9 miljoonaa euroa voitollinen (6,3 Me voitollinen). Osakekohtainen tulos oli laimentamattomana 2,10 euroa osaketta kohti (1,49 e).

RAHAVIRTA JA TASE

Konsernin rahoitusasema pysyi hyvänä. Gearing oli katsauskauden päättyessä -44 prosenttia (-56 %) ja omavaraisuusaste 63 prosenttia (61 %). Taseen käyttöpääomaerien ja niistä laskettavien tunnuslukujen vaihtelu johtuu projektiliiketoiminnalle luonteenomaisesta asiakkaiden maksuerien ja projektitoimitusten kustannuskertymien eriaikaisuudesta.

Konsernin rahavarat olivat katsauskauden lopussa 20,0 miljoonaa euroa (23,1 Me). Liiketoiminnan rahavirta oli 2,8 miljoonaa euroa negatiivinen (9,2 Me positiivinen). Investointien rahavirta oli 2,3 miljoonaa euroa negatiivinen (5,8 Me negatiivinen). Rahoituksen rahavirta 5,6 miljoonaa euroa negatiivinen (4,1 Me negatiivinen) sisältäen osingonmaksun 5,3 miljoonaa euroa.

Korollinen vieras pääoma oli katsauskauden lopussa 1,1 miljoonaa euroa (3,0 Me).

Emoyhtiö Raute Oyj:llä on 10 miljoonan euron yritystodistusohjelma, jonka puitteissa se voi laskea liikkeelle alle vuoden pituisia yritystodistuksia.

Emoyhtiö Raute Oyj on varautunut tuleviin käyttöpääomatarpeisiin ja sillä on yhteensä 23,0 miljoonan euron pitkäaikaiset luottolimiittisopimukset neljän pohjoismaisen pankin kanssa. Limiitin tärkeimmät taloudelliset kovenantit ovat omavaraisuusaste > 30 % ja gearing < 100 %. Limiitistä oli katsauskauden päättyessä käyttämättä 22,7 miljoonaa euroa.

KATSAUSKAUDEN TAPAHTUMAT

Raute Oyj on julkaissut pörssitiedotteella seuraavat katsauskauden tapahtumat:

29.1.2018 Rautelle yhteensä noin 23 Me tilaukset Suomeen
9.2.2018 Rautelle yhteensä lähes 20 Me tilaus Koillis-Aasiaan
6.3.2018 Raute Oyj:n omien osakkeiden luovutus
22.3.2018 Rauten ylimmän johdon palkitsemisjärjestelmästä käynnistyy toinen ohjelma, LTI Plan 2018-2020
22.3.2018 Raute Oyj:n varsinaisen yhtiökokouksen 2018 päätökset
23.3.2018 Muutoksia Rauten johtoryhmässä 27.3.2018 alkaen
17.9.2018 Positiivinen tulosvaroitus: Raute Oyj:n liikevaihto kasvaa ja liiketulos paranee vuonna 2018 vuoteen 2017 verrattuna.

TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISMENOT SEKÄ INVESTOINNIT

Raute on vaneri- ja LVL-teollisuuden johtava teknologiatoimittaja ja panostaa voimakkaasti entistä tehokkaamman, tuottavamman, turvallisemman ja ympäristöystävällisemmän valmistusteknologian sekä sitä tukevien mittaus- ja konenäkösovellutusten kehittämiseen. Myös digitalisaation tuomat uudet mahdollisuudet ovat vahvasti mukana tutkimuksessa ja kehityksessä.

Tutkimus- ja kehittämismenot olivat katsauskaudella yhteensä 2,4 miljoonaa euroa (2,4 Me) ja 1,9 prosenttia liikevaihdosta (2,2 %).

Investointien kokonaismäärä katsauskaudella oli 3,1 miljoonaa euroa (5,6 Me) ja 2,5 prosenttia liikevaihdosta (5,2 %).

HENKILÖSTÖ

Konsernin henkilöstön määrä oli katsauskauden lopussa 755 (685). Ulkomaisten konserniyhtiöiden osuus henkilöstöstä oli 34 prosenttia (30 %).

Henkilöstön määrä kokoaikaisiksi työntekijöiksi muunnettuna (ns. tehollinen henkilöstömäärä) oli katsauskaudella keskimäärin 718 (657).

OSAKKEET

Raute Oyj:n osakkeiden kokonaismäärä katsauskauden lopussa oli 4.263.194 kappaletta, joista K-sarjan osakkeita (kantaosake, 20 ääntä/osake) oli 991.161 kappaletta ja A-sarjan osakkeita (1 ääni/osake) oli 3.272.033 kappaletta. K-sarjan ja A-sarjan osakkeilla on yhtäläinen oikeus osinkoihin ja yhtiön varoihin.

K-sarjan osake voidaan muuntaa A-sarjan osakkeeksi yhtiöjärjestyksen 3. pykälässä esitetyin ehdoin. Jos kantaosake siirtyy K-sarjan ulkopuoliselle uudelle omistajalle, on siirronsaajan viipymättä ilmoitettava siitä hallitukselle kirjallisesti ja muilla K-sarjaan kuuluvien osakkeiden omistajilla on oikeus lunastaa osake yhtiöjärjestyksen 4. pykälässä mainituin ehdoin.

Raute Oyj:n A-sarjan osakkeet noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Kaupankäyntitunnus on RAUTE. Raute Oyj:llä on Nasdaq Helsinki Oy:n Liquidity Providing (LP) -toiminnan edellytykset täyttävä markkinatakaussopimus Nordea Bank AB:n kanssa.

Yhtiön koko osakekannan markkina-arvo oli katsauskauden lopussa 118,9 miljoonaa euroa (96,1 Me), jossa K-sarjan osakkeet on arvostettu A-sarjan osakkeen kauden viimeisen noteerauspäivän 28.9.2018 päätöskurssin 27,90 euroa (22,71 e) mukaisesti.

RAUTE OYJ:N 2010 OPTIOT

Raute Oyj:n 2010 C-sarjan optioiden osakkeiden merkintäaika on päättynyt 31.3.2018.

PALKITSEMINEN

Konsernissa ovat käytössä koko henkilöstön kattavat tulospalkkiojärjestelmät.

Osakepohjaiset kannustinjärjestelmät
Konsernilla on voimassaolevia pitkän aikavälin suoriteperusteisia osakepohjaisia kannustinjärjestelmiä.

Yhtiö päätti uuden suoriteperusteisen, osakkeen arvoon perustuvan pitkän aikavälin kannustinjärjestelmään kuuluvan ohjelman LTI Plan 2018-2020 käynnistämisestä 22.3.2018.

Kannustinjärjestelmien ehdot on julkaistu yhtiön internetsivuilla. Tarkemmat ajantasaiset tiedot on esitetty yhtiön internetsivuilla olevassa Palkka- ja palkkioselvityksessä.

OSAKKEENOMISTAJAT

Osakkeenomistajien määrä oli vuoden alussa 4.797 ja katsauskauden lopussa 4.782. K-sarjan osakkeita omisti katsauskauden lopussa 54 yksityishenkilöä (55). Hallintarekisteröityjen osakkeiden osuus oli 6,7 prosenttia (2,8 %). Yhtiö ei saanut katsauskaudella liputusilmoituksia.

Hallituksen, toimitusjohtajan ja johtoryhmän osakeomistus katsauskauden lopussa oli yhteensä 260.558 kappaletta yhtiön osakkeita vastaten 6,1 prosenttia (5,8 %) yhtiön osakkeiden kokonaismäärästä ja 11,6 prosenttia (11,2 %) äänimäärästä.

HALLINNOINTI

Raute Oyj noudattaa Arvopaperimarkkinayhdistys ry:n 1.10.2015 antamaa Suomen listayhtiöiden hallinnointikoodia (Corporate Governance) 2015 alkaen 1.1.2016.

JOHTORYHMÄ

Raute-konsernin johtoryhmä ja sen jäsenten vastuualueet ovat:
Tapani Kiiski, President and CEO, puheenjohtaja - myynti,
Arja Hakala, Group Vice President, Strategy - liiketoiminnan kehittäminen,
Marko Hjelt, Group Vice President, Human Resources - henkilöstö ja osaaminen,
Mika Hyysti, Group Vice President, Technology - teknologia, tuotteet ja tuotekehitys,
Timo Kangas, Group Vice President, EMEA - markkina-alue EMEA,
Antti Laulainen, Group Vice President, Technology Services and Sales Management - teknologiapalvelut ja sales management,
Petri Strengell, Group Vice President, Supply Chain - hankinta ja tuotanto,
Olli-Pekka Vanhanen, Group Vice President, CFO - talous ja rahoitus.

VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS 2018

Raute Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 22.3.2018. Yhtiökokouksen päätösten yksityiskohtaisemmasta sisällöstä on annettu pörssitiedote 22.3.2018.

VOITONJAKO TILIKAUDELTA 2017

Varsinainen yhtiökokous 22.3.2018 päätti jakaa tilikaudelta 2017 osinkoa 1,25 euroa osaketta kohti. Osinkojen määrä on yhteensä 5,3 miljoonaa euroa, josta A-sarjan osakkeiden osuus on yhteensä 4.081.522,50 euroa ja K-sarjan osakkeiden osuus on yhteensä 1.238.951,25 euroa. Osinkojen maksupäivä oli 4.4.2018.

HALLITUS JA HALLITUKSEN VALIOKUNNAT

Yhtiökokouksessa 22.3.2018 valittiin hallituksen puheenjohtajaksi DI Erkki Pehu-Lehtonen, varapuheenjohtajaksi KTM Mika Mustakallio ja hallituksen jäseniksi DI Joni Bask, Tkl Laura Raitio, KTM Pekka Suominen ja DI Patrick von Essen. Hallituksen toimikausi jatkuu vuoden 2019 varsinaiseen yhtiökokoukseen saakka.

Hallituksen suorittaman riippumattomuusarvioinnin perusteella puheenjohtaja Erkki Pehu-Lehtonen ja jäsenet Joni Bask, Patrick von Essen, Laura Raitio ja Pekka Suominen ovat riippumattomia yhtiöstä. Hallituksen varapuheenjohtajan Mika Mustakallion ei ole arvioitu olevan yhtiöstä riippumaton hänen toimittuaan hallituksen jäsenenä yli kymmenen vuotta. Hallituksen puheenjohtaja, Erkki Pehu-Lehtonen, sekä kaksi hallituksen jäsenistä, Patrick von Essen ja Laura Raitio, ovat riippumattomia merkittävistä osakkeenomistajista.

Raute Oyj:n hallituksella on nimitysvaliokunta. Nimitysvaliokunnan puheenjohtajana toimii Erkki Pehu-Lehtonen ja jäseninä Mika Mustakallio sekä Pekka Suominen. Tarkastusvaliokunnan tehtävistä huolehtii hallitus.

KATSAUSKAUDEN JÄLKEISET TAPAHTUMAT

Yhtiöllä ei ole merkittäviä katsauskauden jälkeisiä tapahtumia.

LIIKETOIMINTARISKIT

Maailmantalouden ja rahoitusmarkkinoiden kehitykseen liittyvä epävarmuus sekä kansainvälinen poliittinen epävakaus, joka on viime aikoina laajentunut myös kansainväliseen kauppapolitiikkaan, ylläpitävät lähiajan riskejä. Vuoden 2017 toimintakertomuksessa ja tilinpäätöksessä kuvatuissa liiketoiminnan riskeissä ei ole katsauskaudella tapahtunut oleellisia muutoksia.

Rauten osalta merkittävimmät lähiajan riskit liittyvät korkean tilauskannan, ja erityisesti toteutusvaiheessa olevien isojen tehdaslaajuisten hankkeiden, läpiviemiseen sopimusehdoissa määriteltyjen aikataulujen mukaisesti sekä osaavien resurssien riittävyyteen ja saatavuuteen.

NÄKYMÄT VUODELLE 2018

Raute muutti ohjeistustaan vuoden 2018 liikevaihdon ja liiketuloksen osalta 17.9.2018 ja arvioi, että yhtiön liikevaihto kasvaa ja liikevoitto paranee vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuna. Uusi ohjeistus perustui olettamukseen, ettei työmarkkinatilanne aiheuta merkittäviä yllätyksiä loppuvuoden aikana.

Yhtiön tämänhetkinen tilanne ja näkymät loppuvuodelle eivät anna syytä muuttaa 17.9.2018 annettua ohjeistusta. Rauten liikevaihto kasvaa ja liikevoitto paranee vuonna 2018 vuoteen 2017 verrattuna.

OSAVUOSIKATSAUKSEN TAULUKKO-OSUUS

Raute Oyj:n hallitus on kokouksessaan 31.10.2018 hyväksynyt tämän osavuosikatsauksen ajalta 1.1.–30.9.2018 julkistettavaksi.

Osavuosikatsauksen numero-osassa esitetyt koko tilikautta 2017 koskevat tiedot ovat tilintarkastettuja. Esitetyt osavuosikatsausluvut ovat tilintarkastamattomia. Osavuosikatsauksen vertailukauden ja tilinpäätöksen 2017 tiedot on esitetty oikaistuina IFRS-standardien muutoksien vaikutuksilla.

KONSERNIN TULOSLASKELMA      
   Oikaistu OikaistuOikaistu
  1.7.–30.9.1.7.–30.9.1.1.–30.9.1.1.–30.9.1.1.–31.12.
1 000 euroa 20182017201820172017
       
LIIKEVAIHTO 47 88837 049126 827108 696148 064
       
Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen muutos 600-1873 4041 1112 054
       
Liiketoiminnan muut tuotot 13716749528696
       
Materiaalit ja palvelut -27 339-19 386-71 785-59 538-80 721
Työsuhde-etuuksista aiheutuneet kulut -11 316-9 495-34 131-29 599-41 036
Poistot -617-654-1 902-1 931-2 633
Liiketoiminnan muut kulut -3 751-3 381-11 397-10 915-14 653
Liiketoiminnan kulut yhteensä -43 024-32 916-119 214-101 983-139 042
       
LIIKETULOS 5 6024 11311 5128 11111 171
% liikevaihdosta 11,711,19,17,57,5
       
Rahoitustuotot 919306354359
Rahoituskulut -109-121-280-371-411
Rahoituskulut, netto -100-10225-17-51
       
TULOS ENNEN VEROJA 5 5024 01111 5378 09411 120
% liikevaihdosta 11,510,89,17,47,5
       
Tuloverot -1 189-647-2 596-1 813-2 141
KAUDEN TULOS 4 3133 3648 9416 2808 979
% liikevaihdosta 9,09,17,05,86,1
       
Kauden tuloksen jakautuminen      
Emoyhtiön osakkeenomistajille 4 3133 3648 9416 2808 979
       
Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluvasta tuloksesta    
laskettu osakekohtainen tulos, euroa      
Laimentamaton osakekohtainen tulos 1,010,802,101,492,13
Laimennusvaikutuksella oikaistu osakekohtainen tulos1,010,792,081,482,11
       
KONSERNIN LAAJA TULOSLASKELMA      
   Oikaistu OikaistuOikaistu
  1.7.–30.9.1.7.–30.9.1.1.–30.9.1.1.–30.9.1.1.–31.12.
1 000 euroa 20182017201820172017
KAUDEN TULOS 4 3133 3648 9416 2808 979
Muut laajan tuloksen erät:      
Erät, jotka saatetaan tulevaisuudessa siirtää tulosvaikutteisiksi      
Myytävissä olevien rahoitusvarojen käyvän arvon muutos--246-259193
Rahavirran suojaukset 85-4046-220-31
Ulkomaiseen yksikköön liittyvät muuntoerot -68-85-58-177-183
Eriin littyvät tuloverot -2718-5897-32
       
Kauden laajan tuloksen erät verojen jälkeen yhteensä-11-109175-559-52
       
KAUDEN LAAJA TULOS 4 3023 2559 1175 7218 927
       
       
Kauden laajan tuloksen jakautuminen      
Emoyhtiön osakkeenomistajille 4 3023 2559 1175 7218 927
       
Osakkeet, 1 000 kpl      
Oikaistu keskimääräinen kappalemäärä 4 2634 2294 2584 2204 225
Oikaistu keskimääräinen kappalemäärä laimennettuna4 2904 2594 2904 2494 259
       
KONSERNIN TASE      
    OikaistuOikaistu 
   30.9.30.9.31.12. 
1 000 euroa  201820172017 
VARAT      
Pitkäaikaiset varat      
Liikearvo  1 0581 0351 035 
Muut aineettomat hyödykkeet  2 4292 7112 548 
Aineelliset hyödykkeet  11 0899 2909 948 
Muut rahoitusvarat  1 169471923 
Laskennalliset verosaamiset  222384410 
Pitkäaikaiset varat yhteensä  15 96713 89014 865 
       
Lyhytaikaiset varat      
Vaihto-omaisuus  15 26011 76711 010 
Myyntisaamiset ja muut saamiset  40 43529 30530 363 
Tuloverosaaminen  95045 
Rahat ja pankkisaamiset  20 03823 12330 724 
Lyhytaikaiset varat yhteensä  75 74364 24572 142 
       
VARAT YHTEENSÄ  91 71078 13587 006 
       
OMA PÄÄOMA JA VELAT      
Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva oma pääoma      
Osakepääoma  8 2568 2568 256 
Käyvän arvon rahasto ja muut rahastot  7 7796 4797 156 
Muuntoerot  602665659 
Kertyneet voittovarat  17 87514 32214 321 
Kauden tulos  8 9416 2808 979 
Oma pääoma yhteensä  43 45436 00239 372 
       
Pitkäaikaiset velat      
Varaukset  589927707 
Laskennallinen verovelka  -2486 
Pitkäaikaiset velat yhteensä  589951793 
       
Lyhytaikaiset velat      
Varaukset  1 3961 1411 378 
Lyhytaikaiset korolliset velat  1 0632 9821 413 
Lyhytaikaiset saadut ennakkomaksut  22 88818 73225 739 
Tuloverovelka  1 204899829 
Ostovelat ja muut velat  21 11617 42817 481 
Lyhytaikaiset velat yhteensä  47 66741 18246 841 
       
Velat yhteensä  48 25642 13347 634 
       
OMA PÄÄOMA JA VELAT YHTEENSÄ  91 71078 13587 006 
       
       
KONSERNIN RAHAVIRTALASKELMA      
   1.1.–30.9.1.1.–30.9.1.1.–31.12. 
1 000 euroa  201820172017 
       
LIIKETOIMINNAN RAHAVIRTA      
Asiakkailta saadut maksut  127 784118 350167 370 
Liiketoiminnan muut tuotot  47528650 
Maksut tavaroiden ja palvelujen toimittajille sekä henkilöstölle-129 019-106 766-145 131 
Rahavirta ennen rahoituseriä ja veroja  -76111 87022 289 
Maksetut korot liiketoiminnasta  -100-215-277 
Saadut osingot liiketoiminnasta  249120120 
Saadut korot liiketoiminnasta  1347 
Muut rahoituserät liiketoiminnasta  -93-203-298 
Maksetut verot liiketoiminnasta  -2 070-2 408-3 408 
LIIKETOIMINNAN RAHAVIRTA (A)  -2 7629 16918 432 
       
INVESTOINTIEN RAHAVIRTA      
Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin -2 521-2 631-2 874 
Liiketoimintakauppa  --3 371-3 193 
Aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden luovutustulot 21529117 
Luovutustulot muista sijoituksista  -182182 
INVESTOINTIEN RAHAVIRTA (B)  -2 306-5 790-5 768 
       
RAHOITUKSEN RAHAVIRTA      
Maksullinen osakeanti  59155207 
Lyhytaikaisten lainojen nostot  1 0933 0004 413 
Lyhytaikaisten lainojen takaisinmaksut  -1 418-3 000-6 136 
Maksetut osingot  -5 320-4 220-4 220 
RAHOITUKSEN RAHAVIRTA (C)  -5 587-4 065-5 736 
       
RAHAVAROJEN MUUTOS (A+B+C)  -10 656-6866 928 
lisäys (+)/vähennys (-)      
       
RAHAVARAT KAUDEN ALUSSA*  30 72423 76923 769 
RAHAVAROJEN MUUTOS  -10 656-6866 928 
VALUUTTAKURSSIEN MUUTOSTEN VAIKUTUS -294027 
RAHAVARAT KAUDEN LOPUSSA*  20 03823 12330 724 
       
RAHAVAROIHIN SISÄLTYVÄT ERÄT      
TASEESSA KAUDEN LOPUSSA*      
Rahavarat  20 03823 12330 724 
YHTEENSÄ  20 03823 12330 724 
       
*Rahavaroihin luetaan rahat ja pankkisaamiset, jotka erääntyvät alle kolmen kuukauden sisällä.  
       
       
LASKELMA KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA    
 Osake-SVOP-MuutMuunto-Kertyneet 
1 000 euroapääomarahastorahastoterotvoittovarat 
OMA PÄÄOMA 1.1.20188 2565 6521 50465923 623 
Laatimisperiaatteen muutokset, IFRS 15-----322 
Laatimisperiaatteen muutokset, IFRS 9-----104 
Laatimisperiaatteen muutokset, IFRS 2--117-- 
OMA PÄÄOMA 1.1.2018 OIKAISTU8 2565 6521 62165923 197 
Kauden laaja tulos      
Kauden tulos----8 941 
Muut laajan tuloksen erät:      
Myytävissä olevien rahoitusvarojen käyvän arvon muutos--246-  
Suojausinstrumenttien rahasto--46-- 
Ulkomaiseen yksikköön liittyvät muuntoerot----58- 
Eriin liittyvät tuloverot---58-- 
Kauden laaja tulos yhteensä--233-588 941 
Liiketoimet osakkeenomistajien kanssa      
Oman pääoman lisäys (optio-oikeudet)-59--- 
Omana pääomana suoritettavat      
osakeperusteiset liiketoimet--214-- 
Osingot-----5 320 
Liiketoimet osakkeenomistajien kanssa yhteensä-59214--5 320 
OMA PÄÄOMA 30.9.20188 2565 7112 06860226 818 
       
LASKELMA KONSERNIN OMAN PÄÄOMAN MUUTOKSISTA (JATKUU)   
 Emoyhtiön  OMA   
 osakkeenomistajillePÄÄOMA   
1 000 euroakuuluva osuusYHTEENSÄ   
OMA PÄÄOMA 1.1.201839 694 39 694   
Laatimisperiaatteen muutokset, IFRS 15-322 -322   
Laatimisperiaatteen muutokset, IFRS 9-104 -104   
Laatimisperiaatteen muutokset, IFRS 2117 117   
OMA PÄÄOMA 1.1.201839 385 39 385   
Kauden laaja tulos      
Kauden tulos8 941 8 941   
Muut laajan tuloksen erät:      
Myytävissä olevien rahoitusvarojen käyvän arvon muutos246 246   
Suojausinstrumenttien rahasto46 46   
Ulkomaiseen yksikköön liittyvät muuntoerot-58 -58   
Eriin liittyvät tuloverot-58 -58   
Kauden laaja tulos yhteensä9 117 9 117   
Liiketoimet osakkeenomistajien kanssa      
Oman pääoman lisäys (optio-oikeudet)59 59   
Omana pääomana suoritettavat osakeperusteiset liiketoimet214 214   
Osingot-5 320 -5 320   
Liiketoimet osakkeenomistajien kanssa yhteensä-5 047 -5 047   
OMA PÄÄOMA 30.9.201843 454 43 454   
       
VERTAILUKAUSI, OIKAISTU      
 Osake-SVOP-MuutMuunto-Kertyneet 
1 000 euroapääomarahastorahastoterotvoittovarat 
OMA PÄÄOMA 1.1.20178 2565 4451 13284218 543 
Laatimisperiaatteen muutokset----- 
OMA PÄÄOMA 1.1.2017 OIKAISTU8 2565 4451 13284218 543 
Kauden laaja tulos      
Kauden tulos, oikaistu----6 280 
Muut laajan tuloksen erät:      
Myytävissä olevien rahoitusvarojen käyvän arvon muutos---259-- 
Suojausinstrumenttien rahasto---220-- 
Ulkomaiseen yksikköön liittyvät muuntoerot  --177  
Eriin liittyvät tuloverot--97-- 
Kauden laaja tulos yhteensä---382-1776 280 
Liiketoimet osakkeenomistajien kanssa      
Oman pääoman lisäys (optio-oikeudet)-155--- 
Omana pääomana suoritettavat osakeperusteiset liiketoimet--128-- 
Osingot-----4 220 
Liiketoimet osakkeenomistajien kanssa yhteensä-155128--4 220 
OMA PÄÄOMA 30.9.20178 2565 60087966520 603 
       
VERTAILUKAUSI, OIKAISTU (JATKUU)      
 Emoyhtiön OMA   
 osakkeenomistajillePÄÄOMA   
1 000 euroakuuluva osuusYHTEENSÄ   
OMA PÄÄOMA 1.1.201734 217 34 217   
Laatimisperiaatteen muutokset0 0   
OMA PÄÄOMA 1.1.2017 OIKAISTU34 217 34 217   
Kauden laaja tulos      
Kauden tulos, oikaistu6 280 6 280   
Muut laajan tuloksen erät:      
Myytävissä olevien rahoitusvarojen käyvän arvon muutos-259 -259   
Suojausinstrumenttien rahasto-220 -220   
Ulkomaiseen yksikköön liittyvät muuntoerot-177 -177   
Eriin liittyvät tuloverot97 97   
Kauden laaja tulos yhteensä5 721 5 721   
Liiketoimet osakkeenomistajien kanssa      
Oman pääoman lisäys (optio-oikeudet)155 155   
Omana pääomana suoritettavat osakeperusteiset liiketoimet128 128   
Osingot-4 220 -4 220   
Liiketoimet osakkeenomistajien kanssa yhteensä-3 937 -3 937   
OMA PÄÄOMA 30.9.201736 002 36 002   
       
       
OSAVUOSIKATSAUKSEN LIITETIEDOT      

Perustiedot 
Raute-konserni on puutuotetoimialaa maailmanlaajuisesti palveleva teknologia- ja palveluyritys, jonka ydinosaamista ovat valittujen puu-tuotteiden valmistusprosessit. Asiakkaat ovat puutuoteteollisuudessa toimivia yrityksiä, joiden valmistamia puutuotteita ovat viilu, vaneri, LVL ja sahatavara.

Rauten kokonaispalvelukonsepti lähtee tuotteen elinkaaren hallinnasta ja muodostuu projektitoimituksista ja teknologiapalveluista. Teknologiatarjonta kattaa asiakkaan koko tuotantoprosessin koneet ja laitteet. Rauten ratkaisuihin kuuluvat kattavan laitetarjonnan lisäksi teknologiapalvelut varaosatoimituksista säännölliseen kunnossapitoon ja konekannan modernisointeihin.

Raute-konsernin emoyhtiö on suomalainen, Suomen lakien mukaan perustettu julkinen osakeyhtiö Raute Oyj (Y-tunnus FI01490726), jonka A-sarjan osakkeet noteerataan Nasdaq Helsinki Oy:ssä, ryhmässä Teollisuustuotteet ja -palvelut. Raute Oyj:n kotipaikka on Lahti. Rekisteröity käyntiosoite on Rautetie 2, 15550 Nastola ja postiosoite on PL 69, 15551 Nastola.

Tiedotteen luvut on esitetty tuhansina euroina, ellei toisin ole todettu. Pyöristyksistä johtuen taulukoissa esitettyjen yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa taulukossa esitetystä summaluvusta. Suluissa esitetyillä luvuilla on viitattu vastaaviin lukuihin vertailukaudelta.

Laatimisperiaatteet
Raute Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2018 on laadittu standardin IAS 34 Osavuosikatsaukset mukaisesti.

Osavuosikatsaus ei sisällä tilinpäätöksessä esitettäviä liite- tai muita tietoja täydellisinä, joten osavuosikatsausta tulee lukea yhdessä vuodelta 2017 julkaistun tilinpäätöksen kanssa. Konsernitilinpäätöksen tiedot ovat saatavissa internet-osoitteesta www.raute.com ja konsernin emoyhtiön päätoimipaikasta, Rautetie 2, 15550 Nastola.

Raute Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–30.9.2018 on laadittu Euroopan unionissa sovellettavaksi hyväksyttyjen kansainvälisten tilinpäätösstandardien (International Financial Reporting Standards, IFRS) ja niistä annettujen tulkintojen mukaisesti. Osavuosikatsausta laadittaessa on noudatettu samoja laatimisperiaatteita kuin vuositilinpäätöksessä 2017 lukuun ottamatta 1.1.2018 tai sen jälkeen voimaan tulleita standardeja.

IFRS 15 Myyntituotot asiakassopimuksista astui voimaan 1.1.2018. Numeeriset tiedot IFRS 15 -standardin vaikutuksista vuoden 2018 vertailukausien tuloslaskelmaan ja taseeseen sekä tunnuslukuihin on esitetty erillisellä tiedotteella 23.3.2018. Rauten tuotteista ja palveluista IFRS 15 -standardin mukaisiin ajan kuluessa täytettäviin suoritevelvoitteisiin kuuluvat pääsääntöisesti pitkäaikaishankkeina käsitellyt ja valmiusasteen mukaisesti tuloutetut, asiakkaan tarpeisiin mitoitetut ja räätälöidyt projektitoimitukset ja modernisoinnit. Näille suoritevelvoitteille ei ole IFRS 15 -standardin tarkoittamaa vaihtoehtoista käyttöä ja ne muodostavat yhden suoritevelvoitteen.

Yhtiö soveltaa ajan kuluessa täytettäviin suoritevelvoitteisiin samaa periaatetta kuin valmiusasteen mukaisessa tuloutuksessa (syntyneiden kustannusten osuus projektin arvioiduista kustannuksista). Poikkeuksena em. pääsääntöön ovat ne aikaisemmin valmiusasteen mukaisesti tuloutetut yksittäiset pitkäaikaishankkeet, joissa asiakas ei ole sitoutunut korvaamaan kertyneitä kustannuksia ja riittävää katetta tilanteissa, joissa asiakas yksipuolisesti keskeyttää sopimuksen toteuttamisen tai kun asiakas ei pysty täyttämään sopimusvelvoitteitaan. Nämä yksittäiset hankkeet siirtyvät jatkossa käsiteltäväksi yhtenä ajankohtana täytettäviin suoritevelvoitteisiin. Näiden hankkeiden määrä on ollut ja tulee olemaan tämän hetken arvion mukaan vähäinen.

IFRS 9 Rahoitusinstrumentit astui voimaan 1.1.2018. Konserni on ottanut standardin käyttöön ei-takautuvasti standardin siirtymähelpotuksia soveltaen. Standardi sisältää suojauslaskentaan liittyviä soveltamisvaatimuksia mutta näillä ei ollut merkittäviä vaikutuksia konsernin nykyisten instrumenttien esittämistapaan ja osavuosikatsaukseen. Standardi on lisäksi tuonut muutoksia arvonalentumisten kirjaamiselle. Saamis-ten osalta on arvioitu odotettavissa oleva luottotappio. Luottotappiot perustuvat odotettuun luottotappio-osuuteen, jonka arvion perusteena ovat myyntisaamisten kokonaismäärä, aiemmilla katsauskausilla toteutuneet luottotappiot ja yhtiön arvio taloudellisten olosuhteiden tulevasta kehityksestä. Luottotappiovaraus 0,1 miljoonaa euroa on tehty konsernin avaavan taseen omaan pääomaan 1.1.2018. Katsauskaudella luottotappiovarauksen muutos oli -57 tuhatta euroa. Erään sisältyvä laskennallinen verosaatava on huomioitu katsauskaudella.

IFRS 2 Osakeperusteiset maksut -standardimuutos on otettu käyttöön ei-takautuvasti standardin siirtymähelpotuksia soveltaen. Standardi sisältää ohjeistuksen palkitsemisjärjestelmien kirjanpitokäsittelyyn silloin, kun osakkeina toteutettava palkkio maksetaan nettomääräisenä ja Raute-konsernilla on velvollisuus suorittaa palkkiosta ennakonpidätys. Tähän palkitsemisjärjestelmään liittyvät palkkiot on käsitelty 1.1.2018 alkaen kokonaisuudessaan omana pääomana maksettavana palkkiona. Raute-konsernissa palkkiojaksotuksen oikaisu kasvatti konsernin avaavan taseen omaa pääomaa 0,1 miljoonaa euroa. Vastaava erä pienensi konsernin vieraan pääoman erää Ostovelat ja muut velat 0,1 miljoonaa euroa.

Laadittaessa osavuosikatsausta kansainvälisen tilinpäätöskäytännön mukaisesti konsernin johto on tehnyt tiettyjä arvioita ja olettamuksia. Lisäksi johto on käyttänyt harkintaa katsauskauden laatimisperiaatteiden valinnassa ja soveltamisessa. Johdon arviot ovat perustuneet parhaaseen näkemykseen katsaushetkellä, ja ne sisältävät riskejä ja epävarmuustekijöitä, joten toteumat voivat poiketa näistä arvioista.

Liikevaihto
Raute palvelee puutuoteteollisuutta kokonaispalvelukonseptilla, joka perustuu toimitetun konekannan koko elinkaaren aikaiseen palveluun. Liiketoiminta muodostuu projektitoimituksista ja teknologiapalveluista. Projektitoimituksiin kuuluvat hankkeet, jotka muodostuvat yksittäisistä koneista tai tuotantolinjoista aina koko tehtaan tuotantoprosessin koneet ja laitteet kattaviin toimituksiin. 

Kokonaispalvelukonseptiin kuuluvat lisäksi kattavat teknologiapalvelut varaosatoimituksista säännölliseen kunnossapitoon ja konekannan modernisointeihin sekä konsultointi, koulutus ja kunnostetut koneet. Projektitoimitukset ja teknologiapalveluihin kuuluvat modernisoinnit sisältävät sekä tuote- että palvelumyyntiä, joten konsernin liikevaihdon jakautumista puhtaaseen tuote- ja palvelumyyntiin ei voida esittää luotettavasti.

Isot toimitusprojektit voivat tilapäisesti nostaa eri asiakkaiden osuuden konsernin liikevaihdosta yli 10 prosentin. Katsauskauden lopussa konsernilla oli kaksi (3) asiakasta, joiden asiakaskohtainen osuus konsernin liikevaihdosta tilapäisesti ylitti 10 prosenttia.

       
   Oikaistu Oikaistu 
 1.1.–30.9. 1.1.–30.9. 1.1.–31.12. 
 2018%2017%2017%
Liikevaihdon jakauma markkina-alueittain     
EMEA (Eurooppa ja Afrikka)54 4174356 8265281 95256
CIS (Venäjä)38 2343029 6772835 36524
NAM (Pohjois-Amerikka)23 8301915 1491421 11514
LAM (Etelä-Amerikka)6 44352 58523 4292
APAC (Aasian-Tyynenmeren alue)3 90334 45946 2024
YHTEENSÄ126 827100108 696100148 064100

Suomen osuus konsernin liikevaihdosta oli 14 prosenttia (16 %).

       
    OikaistuOikaistu 
   30.9.30.9.31.12. 
   201820172017 
Pitkäaikaishankkeet      
Liikevaihdon erittely      
Valmistusasteen mukainen liikevaihto  105 74986 732118 115 
Muu liikevaihto  21 07821 96429 949 
YHTEENSÄ  126 827108 696148 064 
       
Valmistusasteen mukaan tuloutettujen mutta luovuttamatta     
olevien pitkäaikaishankkeiden osalta tuotoksi kirjattu määrä 185 857146 091135 322 
       
Pitkäaikaishankkeiden tuotoksi kirjaamatta oleva määrä (tilauskanta)   114 79985 207104 728 
       
Luovuttamatta olevien projektien tase-erät     
Projektit, joiden valmistusasteen mukainen arvo ylittää      
laskutetut ennakkomaksut      
- toteutuneet menot ja kirjatut voitot tappioilla vähennettynä  124 70998 12888 318 
- saadut ennakkomaksut  94 83980 05067 913 
Hankesaamiset  29 87018 07820 405 
       
Projektit, joiden laskutetut ennakot ylittävät       
valmistusasteen mukaisen arvon      
- toteutuneet menot ja kirjatut voitot tappioilla vähennettynä  67 70847 30446 388 
- saadut ennakkomaksut  86 49063 14668 846 
Hankevelka  18 78215 84222 458 
       
Taseen lyhytaikaisiin velkoihin sisältyvät ennakkomaksut    
Hankevelka  18 78215 84222 458 
Muut saadut ennakkomaksut, ei osatuloutettavat 4 1062 8903 281 
Yhteensä  22 88818 73225 739 
       
Taseen vaihto-omaisuuteen sisältyvät ennakkomaksut pitkäaikaishankkeista   
Maksetut ennakkomaksut pitkäaikaishankkeista 1 4791 042659 
Yhteensä  1 4791 042659 
       
       
   30.9.30.9.31.12. 
   201820172017 
Henkilöstön määrä      
Tehollinen keskimäärin, henkilöä  718657660 
Keskimäärin, henkilöä  742676682 
Kirjoilla kauden lopussa, henkilöä  755685704 
Ulkomailla työskentelevien osuus kauden lopussa 254206222 
Ulkomailla työskentelevien osuus, %  33,630,131,5 
       
Hallituksen ja johdon puolesta annetut vakuudet     
Johdolle ei ole annettu lainoja.       
       
Johdon ja osakkaiden puolesta ei ole annettu pantteja tai muita vastuusitoumuksia.   
       
       
   30.9.30.9.31.12. 
   201820172017 
Tutkimus- ja kehittämismenot      
Kauden tutkimus- ja kehittämismenot  -2 417-2 416-3 237 
Aikaisemmin aktivoitujen kehittämismenojen poistot -125-170-223 
Kehittämismenoja aktivoitu taseeseen  16684123 
Kaudella kuluksi kirjatut tutkimus- ja kehittämismenot -2 375-2 502-3 338 
       
   30.9.30.9.31.12. 
   201820172017 
Muut aineettomat hyödykkeet      
Hankintameno kauden alussa  14 79913 39113 391 
Muuntoerot  -3-49-48 
Lisäykset  2521 6841 750 
Siirrot erien välillä  119252-295 
Hankintameno kauden lopussa  15 16715 27814 799 
       
Kertyneet poistot kauden alussa  -12 250-12 038-12 038 
Muuntoerot  34342 
Vähennysten ja siirtojen kertyneet poistot  --565 
Kauden poisto  -489-573-820 
Kertyneet poistot kauden lopussa  -12 737-12 567-12 250 
       
Muiden aneettomien hyödykkeiden kirjanpitoarvo kauden alussa2 5481 3531 353 
Muiden aineettomien hyödykkeiden kirjanpitoarvo kauden lopussa2 4292 7112 548 
       
       
   30.9.30.9.31.12. 
   201820172017 
Aineelliset hyödykkeet      
Hankintameno kauden alussa  50 13448 65748 657 
Muuntoerot  -44-407-596 
Lisäykset  2 8981 4142 623 
Vähennykset  -210-24-97 
Siirrot erien välillä  -119-252-452 
Hankintameno kauden lopussa  52 65949 38950 134 
       
Kertyneet poistot kauden alussa  -40 186-39 077-39 077 
Muuntoerot  28335520 
Vähennysten ja siirtojen kertyneet poistot  11183 
Kauden poisto  -1 413-1 359-1 813 
Kertyneet poistot kauden lopussa  -41 570-40 099-40 186 
       
Aineellisten hyödykkeiden kirjanpitoarvo kauden alussa9 9489 5809 580 
Aineellisten hyödykkeiden kirjanpitoarvo kauden lopussa11 0899 2909 948 
       
Rahoitusvarat      
Katsauskauden lopussa 30.9.2018 käyvän arvon hierarkiatasolle 3 luokiteltujen rahoitusvarojen käypä arvo oli 1 169  tuhatta euroa.
       
Käypien arvojen hierarkiatasojen 1 ja 2 välillä ei ole tehty siirtoja katsauskauden aikana.   
       
       
   30.9.30.9.31.12. 
   201820172017 
Lyhytaikaiset korolliset velat      
Rahoituslainojen lyhennykset  1 0632 9821 413 
YHTEENSÄ  1 0632 9821 413 
       
Korollisten rahoitusvelkojen maturiteettijakauma 30.9.2018    
Rahoituslainat  LyhytaikainenPitkäaikainenYhteensä 
Rahoituslainojen lyhennykset  1 063-1 063 
YHTEENSÄ  1 063-1 063 
       
   30.9.30.9.31.12. 
   201820172017 
Johdannaiset      
Valuuttatermiinien nimellisarvot      
Taloudellinen suojaus      
- Rahoitukseen liittyvät  950500492 
- Liikevaihdon suojaukseen liittyvät  6 8582 3373 228 
Suojauslaskenta      
- Liikevaihdon suojaukseen liittyvät  8 40911 26712 716 
       
Valuuttatermiinien käyvät arvot      
Taloudellinen suojaus      
- Rahoitukseen liittyvät  -154952 
- Liikevaihdon suojaukseen liittyvät  -9027827 
Suojauslaskenta      
- Liikevaihdon suojaukseen liittyvät  -21670-18 
       
       
   30.9.30.9.31.12. 
   201820172017 
Vakuudet ja vastuusitoumukset      
Omasta puolesta annetut vakuudet      
Vakuudeksi annetut yrityskiinnitykset  -5 6888 274 
       
Konserniyhtiöiden puolesta annetut vakuudet     
Rahoituslainat  1 0632 9821 413 
Muut vastuut  4151 442313 
Vakuudeksi annetut yrityskiinnitykset  -4 3121 726 
Muut luottovakuusjärjestelyt  1 478-- 
       
Kaupalliset pankkitakaukset omasta ja konserniyhtiöiden puolesta  31 56624 35225 728 
       
Muut omat vastuut      
Alle yhden vuoden sisällä erääntyvät vuokravastuut 1 4609721 297 
1-5 vuoden sisällä erääntyvät vuokravastuut 2 8421 2972 773 
Myöhemmin erääntyvät vuokravastuut  63-- 
Yhteensä  4 3662 2694 070 
       

Osakeperusteiset maksut
Raute Oyj:n 2010 C-sarjan optioiden osakkeiden merkintäaika on päättynyt 31.3.2018. Raute Oyj:n 2010 C-sarjan optio-oikeuksilla on merkitty katsauskaudella yhteensä 13 946 kappaletta yhtiön uutta A-sarjan osaketta. Uudet osakkeet on merkitty kaupparekisteriin 26.2.2018 ja 8.5.2018.

Yhtiön osakepääoma 30.9.2018 on 8 256 316 euroa ja yhtiön osakkeiden lukumäärä 4 263 194 kappaletta.

Katsauskaudella osakepohjaisen kannustinjärjestelmän vaikutus konsernin tuloslaskelmaan oli 292 tuhatta euroa.

Osingonjako tilikaudelta 2017
Raute Oyj:n varsinainen yhtiökokous päätti 22.3.2018 hallituksen ehdotuksen mukaisesti jakaa osinkoa 1,25 euroa A- ja K-sarjan osakkeille, eli yhteensä 5 320 tuhatta euroa. Osinkojen maksupäivä oli 4.4.2018.

Segmenttiraportointi
Raute-konsernin toiminnot kuuluvat kokonaisuudessaan puutuoteteknologiasegmenttiin. Ylin operatiivinen päätöksentekijä, joka vastaa resurssien kohdistamisesta toimintasegmentille ja sen tuloksen arvioinnista, on Raute Oyj:n hallitus.

Rauten liiketoimintamallin, toiminnan luonteen ja hallintorakenteen perusteella puutuoteteknologiasegmenttinä raportoitava toimintasegmentti muodostuu koko konsernista ja segmentin tiedot ovat yhtenevät koko konsernin tietojen kanssa.
Segmenttiraportoinnissa noudatetaan konsernitilinpäätöksen laatimisperiaatteita.

       
   Oikaistu Oikaistu 
 30.9. 30.9. 31.12. 
 2018 2017 2017 
Puutuoteteknologia      
Liikevaihto126 827 108 696 148 064 
Liiketulos11 512 8 111 11 171 
Varat91 710 78 135 87 006 
Velat48 256 42 133 47 634 
Investoinnit3 149 5 641 6 962 
       
   Oikaistu Oikaistu 
 30.9. 30.9. 31.12. 
 2018 2017 2017%
Puutuoteteknologiasegmentin      
varat maantieteellisesti      
Suomi79 2928668 1268777 54189
Pohjois-Amerikka7 39685 78675 6937
Kiina3 27042 94242 5113
Venäjä1 399296211 0071
Etelä-Amerikka200016001280
Muut153015801270
YHTEENSÄ91 71010078 13510087 006100
       
 30.9. 30.9. 31.12. 
 2018 2017 2017%
Puutuoteteknologiasegmentin      
investoinnit maantieteellisesti      
Suomi2 737873 062544 28362
Pohjois-Amerikka376122 570462 66338
Kiina20----
Venäjä34190130
Etelä-Amerikka----10
Muut10--10
YHTEENSÄ3 1491005 6411006 962100
       
       
Yhdistelyssä käytetyt valuuttakurssit      
   1.1.–30.9.1.1.–30.9.1.1.–31.12. 
Tuloslaskelma, euroa  201820172017 
CNY (Kiinan juan)  7,77927,57237,6266 
RUB (Venäjän rupla)  73,424464,898365,8806 
CAD (Kanadan dollari)  1,53791,45381,4644 
USD (Yhdysvaltain dollari)  1,19491,11301,1292 
SGD (Singaporen dollari)  1,60081,54611,5583 
CLP (Chilen peso)  751,0095727,7853732,3058 
       
   1.1.–30.9.1.1.–30.9.1.1.–31.12. 
Tase, euroa  201820172017 
CNY (Kiinan juan)  7,99307,82577,8073 
RUB (Venäjän rupla)  76,142268,251969,3920 
CAD (Kanadan dollari)  1,50641,46871,5039 
USD (Yhdysvaltain dollari)  1,15761,18061,1993 
SGD (Singaporen dollari)  1,58391,60311,6024 
CLP (Chilen peso)  792,8949745,3324751,8129 
       
       
    OikaistuOikaistu 
   30.9.30.9.31.12. 
TUNNUSLUVUT  201820172017 
Liikevaihdon muutos, %  16,741,030,9 
Viennin osuus liikevaihdosta, %  86,083,682,6 
Liikevoitto, % liikevaihdosta  9,17,57,5 
Sijoitetun pääoman tuotto (ROI), %   36,929,629,5 
Oman pääoman tuotto (ROE), %  28,823,924,4 
Korolliset nettovelat, Me  -19,0-20,1-29,3 
Gearing, %  -43,7-55,9-74,4 
Omavaraisuusaste, %  63,160,664,3 
       
Bruttoinvestoinnit, Me  3,15,67,0 
% liikevaihdosta  2,55,24,7 
       
Tutkimus- ja kehittämismenot, Me   2,42,43,2 
% liikevaihdosta  1,92,22,2 
       
Tilauskanta, Me  12189110 
Uudet tilaukset, Me  13894155 
       
    OikaistuOikaistu 
   30.9.30.9.31.12. 
OSAKEKOHTAISET TIEDOT  201820172017 
Tulos/osake (EPS), laimentamaton, euroa  2,101,492,13 
Tulos/osake (EPS), laimennusvaikutuksella oikaistu, euroa2,081,482,11 
Oma pääoma/osake, euroa  10,198,519,27 
Osinko/A-sarjan osake, euroa  --1,25 
Osinko/K-sarjan osake, euroa  --1,25 
Osinko/tulos, %  --58,8 
Efektiivinen osinkotuotto, %  --4,3 
Hinta/voitto-suhde (P/E)  --13,65 
       
Kurssikehitys (A-sarjan osakkeet)      
Kauden alin kurssi, euroa  26,0016,8416,84 
Kauden ylin kurssi, euroa  34,9025,9830,52 
Kauden keskikurssi, euroa  30,2321,5122,70 
Kurssi kauden lopussa, euroa  27,9022,7129,00 
       
Osakekannan markkina-arvo      
K-sarjan osakkeet, Me*  27,722,528,7 
A-sarjan osakkeet, Me  91,373,694,5 
Yhteensä, Me  118,996,1123,2 
*K-sarjan osakkeet on arvostettu A-sarjan osakkeen kauden lopun kurssilla.     
       
Osakkeiden vaihdon kehitys (A-sarjan osakkeet)     
Osakkeiden vaihto, kpl  603 654547 938845 672 
Osakkeiden vaihto, Me  18,311,819,2 
       
Osakkeiden kokonaismäärät      
K-sarja, kantaosakkeet (20 ääntä/osake)  991 161991 161991 161 
A-sarjan osakkeet (1 ääni/osake)  3 272 0333 239 1743 258 087 
Yhteensä  4 263 1944 230 3354 249 248 
       
Oikaistu keskimääräinen kappalemäärä, 1 000 kpl 4 2584 2204 225 
Oikaistu keskimääräinen kappalemäärä laimennettuna, 1 000 kpl4 2904 2494 259 
       
Osakkeenomistajien lukumäärä  4 7824 4194 797 
       
TULOSKEHITYS VUOSINELJÄNNEKSITTÄIN     
 Oikaistu   LiukuvaLiukuva
 Q 4Q 1Q 2Q 31.10.20171.10.2016
 2017201820182018
1 000 euroa    30.9.201830.9.2017
       
LIIKEVAIHTO39 36735 27243 66747 888166 195144 739
       
Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden       
varaston muutos9431 2301 5746004 347217
       
Liiketoiminnan muut tuotot-19065293137305310
       
Materiaalit ja palvelut-21 183-18 174-26 271-27 339-92 968-76 579
Työsuhde-etuuksista aiheutuneet kulut-11 437-11 246-11 568-11 316-45 567-39 480
Poistot-702-650-635-617-2 604-2 577
Liiketoiminnan muut kulut-3 738-3 743-3 903-3 751-15 135-14 227
Liiketoiminnan kulut yhteensä-37 060-33 813-42 377-43 024-156 274-132 863
       
LIIKETULOS3 0602 7543 1565 60214 57312 402
% liikevaihdosta7,87,87,211,78,88,6
       
Rahoitustuotot5225729311506
Rahoituskulut-39-64-107-109-319-510
Rahoituskulut, netto-34160-36-100-9-5
       
TULOS ENNEN VEROJA3 0262 9143 1215 50214 56312 398
% liikevaihdosta7,78,37,111,58,88,6
       
Tuloverot-328-659-748-1 189-2 924-2 502
       
KAUDEN TULOS2 6982 2562 3724 31311 6409 895
% liikevaihdosta6,96,45,49,07,06,8
       
Jakautuminen      
Emoyhtiön osakkeenomistajille kuuluva      
osuus tuloksesta2 6982 2562 3724 31311 6409 895
       
Osakekohtainen tulos, euroa      
Laimentamaton osakekohtainen tulos0,640,530,561,012,732,34
Laimennettu osakekohtainen tulos0,630,530,551,012,712,33
       
Osakkeet, 1 000 kpl      
Oikaistu keskimääräinen kappalemäärä4 2404 2484 2634 2634 2584 220
Oikaistu keskimääräinen kappalemäärä      
laimennettuna4 2744 2674 2844 2904 2904 249
       
     LiukuvaLiukuva
     oikaistuoikaistu
 Oikaistu   1.10.20171.10.2016
 Q 4Q 1Q 2Q 3
TUNNUSLUKUJA VUOSINELJÄNNEKSITTÄIN201720182018201830.9.201830.9.2017
Saadut tilaukset vuosineljänneksittäin, Me60682842199136
Tilauskanta vuosineljänneksen lopussa, Me11014212712112189
       
20 SUURINTA OSAKKEENOMISTAJAA 30.9.2018 OsakkeetOsuusÄänimääräOsuus
OSAKKEIDEN LUKUMÄÄRÄN MUKAANK-sarja, kplA-sarja, kplyhteensä, kplosakkeista, %yhteensä, kpläänistä, %
1. Sundholm Göran-500 000500 00011,7500 0002,2
2. Mandatum Life Unit-Linked-131 396131 3963,1131 3960,6
3. Laakkonen Mikko Kalervo-119 919119 9192,8119 9190,5
4. Suominen Pekka48 00062 429110 4292,61 022 4294,4
5. Siivonen Osku Pekka50 64053 539104 1792,41 066 3394,6
6. Kirmo Kaisa Marketta55 68048 341104 0212,41 161 9415,0
7. Suominen Tiina Sini-Maria48 00052 856100 8562,41 012 8564,4
8. Keskiaho Kaija Leena33 60051 11684 7162,0723 1163,1
9. Mustakallio Mika Tapani62 10021 17083 2702,01 263 1705,5
10. Särkijärvi Anna Riitta60 48022 00982 4891,91 231 6095,3
11. Mustakallio Kari Pauli60 48050060 9801,41 210 1005,2
12. Mustakallio Marja Helena46 74012 54759 2871,4947 3474,1
13. Mustakallio Ulla Sinikka47 74010 73058 4701,4965 5304,2
14. Särkijärvi Anu Riitta12 00043 25655 2561,3283 2561,2
15. Särkijärvi Timo Juha12 00043 25655 2561,3283 2561,2
16. Suominen Jukka Matias24 96027 96452 9241,2527 1642,3
17. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma-51 95051 9501,251 9500,2
18. Relander Pär-Gustaf-51 00051 0001,251 0000,2
19. Suominen Jussi48 000-48 0001,1960 0004,2
20. Keskiaho Ilta Marjaana24 78019 09443 8741,0514 6942,2
YHTEENSÄ635 2001 323 0721 958 27245,914 027 07260,7
       
20 SUURINTA OSAKKEENOMISTAJAA 30.9.2018 OsakkeetOsuusÄänimääräOsuus
ÄÄNIMÄÄRÄN MUKAANK-sarja, kplA-sarja, kplyhteensä, kplosakkeista, %yhteensä, kpläänistä, %
1. Mustakallio Mika Tapani62 10021 17083 2702,01 263 1705,5
2. Särkijärvi Anna Riitta60 48022 00982 4891,91 231 6095,3
3. Mustakallio Kari Pauli60 48050060 9801,41 210 1005,2
4. Kirmo Kaisa Marketta55 68048 341104 0212,41 161 9415,0
5. Siivonen Osku Pekka50 64053 539104 1792,41 066 3394,6
6. Suominen Pekka48 00062 429110 4292,61 022 4294,4
7. Suominen Tiina Sini-Maria48 00052 856100 8562,41 012 8564,4
8. Mustakallio Ulla Sinikka47 74010 73058 4701,4965 5304,2
9. Suominen Jussi 48 000-48 0001,1960 0004,2
10. Mustakallio Marja Helena46 74012 54759 2871,4947 3474,1
11. Keskiaho Kaija Leena33 60051 11684 7162,0723 1163,1
12. Mustakallio Hanna Leena32 9755 56538 5400,9665 0652,9
13. Mustakallio Jukka Jeremias32 9754 42037 3950,9663 9202,9
14. Keskiaho Vesa Heikki29 680-29 6800,7593 6002,6
15. Keskiaho Juha-Pekka27 8805 71633 5960,8563 3162,4
16. Suominen Jukka Matias24 96027 96452 9241,2527 1642,3
17. Keskiaho Ilta Marjaana24 78019 09443 8741,0514 6942,2
18. Sundholm Göran -500 000500 00011,7500 0002,2
19. Kultanen Leea Annikka21 5958 03129 6260,7439 9311,9
20. Molander Sole20 160-20 1600,5403 2001,7
YHTEENSÄ776 465906 0271 682 49239,516 435 32771,2
       


 

JOHDON OMISTUS SEKÄ HALLINTAREKISTERÖIDYT OSAKKEET    
 K-sarja, kplA-sarja, kplOsakkeet yhteensä, kplOsuus osakkeista, %Äänimäärä yhteensä, kplOsuus äänistä, %
Johdon omistus 30.9.2018      
Yhtiön hallitus, konsernin toimitusjohtaja ja johtoryhmä*127 890132 668260 5586,12 690 46811,6
YHTEENSÄ127 890132 668260 5586,12 690 46811,6
       
*Omistukset sisältävät omat, alaikäisten lasten ja määräysvaltayhteisöjen omistukset.   
       
Hallintarekisteröidyt osakkeet 30.9.2018-287 589287 5896,7287 5891,2

RAUTE OYJ
Hallitus

TIEDOTUSTILAISUUS 31.10.2018 KLO 14.00:
Tiedotustilaisuus analyytikoille, sijoittajille ja tiedotusvälineille järjestetään 31.10.2018 klo 14.00 Hotelli Scandic Simonkentän Tapiola -kabinetissa, os. Simonkatu 9, Helsinki. Tilaisuudessa osavuosikatsauksen esittelevät toimitusjohtaja Tapani Kiiski ja talousjohtaja Olli-Pekka Vanhanen.

TALOUSTIEDOTTEET VUONNA 2019:
Raute Oyj julkaisee tiedotteen vuoden 2018 tilinpäätöksestä torstaina 14.2.2019.

Rauten puolivuosikatsaus ja kaksi osavuosikatsausta julkaistaan seuraavasti:
- osavuosikatsaus tammi-maaliskuu perjantaina 3.5.2019
- puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu keskiviikkona 31.7.2019
- osavuosikatsaus tammi-syyskuu keskiviikkona 30.10.2019.

Raute Oyj:n varsinainen yhtiökokous on suunniteltu pidettäväksi Lahdessa tiistaina 2.4.2019.

LISÄTIETOJA:
Toimitusjohtaja Tapani Kiiski, matkapuhelin 0400 814 148
Talousjohtaja Olli-Pekka Vanhanen, matkapuhelin 040 505 7515

JAKELU:
Nasdaq Helsinki Oy, keskeiset tiedotusvälineet, www.raute.com

RAUTE LYHYESTI:
Raute on maailmanlaajuisesti toimiva teknologia- ja palveluyritys. Rauten asiakkaat ovat puutuoteteollisuudessa toimivia yrityksiä, joiden valmistamia puutuotteita ovat viilu, vaneri, LVL (Laminated Veneer Lumber, viilupalkki) ja sahatavara. Teknologiatarjonta kattaa viilun, vanerin ja LVL:n koko tuotantoprosessin sekä erityismittalaitteita sahatavaralle. Tehdaslaajuisten kokonaisuuksien toimittajana Raute on maailmanlaajuinen markkinajohtaja niin vaneri- kuin LVL-teollisuudessa. Kokonaispalvelukonseptiin kuuluvat lisäksi teknologiapalvelut varaosatoimituksista säännölliseen kunnossapitoon ja konekannan modernisointeihin. Rauten päätoimipiste sijaitsee Lahden Nastolassa. Muut omat tuotantoyksiköt ovat Kajaanissa, Vancouverin alueella Kanadassa, Shanghain alueella Kiinassa ja Pullmanissa, Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Rauten liikevaihto vuonna 2017 oli 148,1 miljoonaa euroa. Henkilöstön määrä vuoden 2017 lopussa oli 704. Lisätietoja yhtiöstä: www.raute.com.


 

 

Liite


Attachments

Raute Oyj_Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2018