Pressmeddelande

Malmö, 10 december 2018

Tysk klinik beställer sitt andra Acarix CADScor®System för att ytterligare förstärka sin kapacitet

Efter att under tre månader ha använt Acarix CADScor®System för att bedöma patienternas eventuella kranskärlssjukdom, har Dr Katarina Varga, som driver två kliniker i Seifhennersdorf, Tyskland, beställt sitt andra system för att kunna bedöma ännu fler patienter. Utan denna utvärdering riskerar patienterna att få vänta i månader på att få träffa en hjärtspecialist.

Med ett CADScor®System på plats även vid den andra kliniken kommer nu fler patienter att på en kort stund få besked om de behöver genomgå ytterligare hjärtundersökningar eller ej. Det minskar givetvis patienternas osäkerhet och oro samtidigt som onödiga vårdkostnader kan reduceras.

Varje månad kommer cirka 75 patienter med bröstsmärta till kliniken. Med hjälp av CADScor®System kan kranskärlssjukdom omedelbart uteslutas hos nästan hälften av dessa patienter. Att dessa inte behöver gå vidare till en hjärtspecialist frigör tid och resurser så att läkarna effektivt kan behandla fler patienter.

"Vi har använt CADScor-systemet för över 100 patienter under de senaste 3 månaderna och är mycket imponerade av systemets höga noggrannhet, vilket hjälper oss att bestämma rätt behandlingsväg för våra patienter", säger Dr Varga."Med ett andra system på plats för vår andra klinik kommer vi att kunna hjälpa ännu fler patienter och förkorta väntetiden för många som är oroliga för sin hälsa. Väntetiden för en hjärtspecialist är vanligtvis mellan 3-6 månader och med hjälp av CADScor-systemet vet vi på mindre än 10 minuter om patienten verkligen behöver träffa specialisten" fortsätter Dr Varga.

"Dr. Vargas erfarenheter är ett perfekt exempel på hur Acarix CADScor®System kan hjälpa vårdpersonal att tidigt kunna bestämma mest lämpliga nästa steg för de miljontals patienter som upplever bröstsmärta. Det förbättrar vårdkvaliteten och det minimerar kostnaderna för onödiga besök inom sjukvården", säger Per Persson, VD för Acarix.

Kontaktpersoner:
Per Persson, VD, e-post: seppe@acarix.com, telefon: +46 (0)73 600 59 90

Till redaktionen

Acarix grundades 2009 och är noterat på Nasdaq First North Premier. Acarix CADScor®System använder en avancerad sensor som placeras på huden ovanför hjärtat för att lyssna på ljudet av hjärtkontraktion och turbulent flöde. Det har utformats för att vara ett allt-i-ett-system i den meningen att signalen från hjärtat spelas in, bearbetas och visas som en patientspecifik s.k. CAD-score på skärmen. Presentation av mätresultaten erhålls på mindre än 8 minuter. Som en säker metod och lämplig för användning i både primärvården och på inneliggande patienter kan CADScor®System potentiellt komma att spela en viktig roll för patient-triage, något som gör att många patienter inte behöver undersökas ytterligare med invasiva, diagnostiska metoder.

Läs vidare på www.acarix.com.