Konecranes etablerar ett datavetenskapslaboratorium i Frankrike


Konecranes tillkännagav idag planer på att skapa ett datavetenskapslaboratorium i Lyon, Frankrike som en del av den fortsatta satsningen på digitaliseringen av produkter, tjänster och verksamhet med syfte att utnyttja fördelarna med industriellt internet. Konecranes har 20 000 anslutna enheter över hela världen och digitala livscykeluppgifter från över 600 000 kundtillgångar. Konecranes är fast övertygade om att värdeskapande från data kommer att omvandla materialhanteringsindustrin.

Konecranes datavetenskapslaboratorium invigs i april 2019 och byggs i samarbete med Business France och Invest in Lyon. Verksamhetens omfattning kommer att öka stadigt under de närmaste månaderna.

“Digitaliserade processer och anslutna produkter genererar enorma mängder data och har förbättrat vårt tjänsteutbud till våra kunder. Nu har vi dock nått en punkt då vi kan utvinna ännu mer data, vilket gör att vi kan skapa nya affärsmodeller och erbjuda våra kunder ökat mervärde.

Vi valde Lyon eftersom staden ger en utmärkt kombination av avancerad dataforskningskompetens och industriellt fokus. Denna kombination hjälper oss att utveckla nya materialhanteringslösningar. Vi ser fram emot att öppna vårt nya kompetenscenter i Frankrike”, berättar Juha Pankakoski, Executive Vice President, Teknologi på Konecranes.

Omvandling av data till reella insikter kräver datavetenskapsmän och forskare som förstår både datavetenskap, produktion och tung industriverksamhet. Det är en mycket specifik blandning. Med tanke på att Lyon är Frankrikes centrum för tillverkning och tung industri, ett nav för maskininlärning och Industri 4.0-utveckling, med ett av de största universiteten i Frankrike, är Lyon ett naturligt val för laboratoriet som kommer att betjäna alla Konecranes affärsområden.

“Konecranes väljer Frankrike för att etablera sitt nya datavetenskapslaboratorium. Detta beslut visar att Frankrike är ett attraktivt mål för utländska investeringar i FoU, särskilt inom fälten AI, maskininlärning och Industri 4.0. Tack vare sitt viktiga ekosystem som samlar högkvalitativa infrastrukturer, snabbväxande företag och en stor talangpool har Frankrike nått en central position inom dessa innovationsfält”, säger Axel Berggren-Lagercrantz, Senior Investment Advisor på Business France.

Tillkännagivandet välkomnas av många i staden Lyon.

Jean Charles Foddis, vd för Invest in Lyon säger: “Som huvudstad i Frankrikes viktigaste industriregion och det nästa största digitala navet i landet är Lyon den perfekta hemvisten för Konecranes nya datavetenskapslaboratorium. Detta projekt är helt och hållet i linje med Stor-Lyons starka engagemang inom digitalisering av industrin.”

“Universitetet i Lyon, med sina 6 800 forskare och 140 000 studenter, välkomnar Konecranes datavetenskapslaboratorium och de samarbetsmöjligheter som erbjuds av universitetets starka positionering inom digital transformation och AI-applikationer”, säger Khaled Bouabdallah, rektor för Lyons universitet.

Mer information:
Mikael Wegmüller, General Manager, Frankrike
E-post: mikael.wegmuller@konecranes.com eller telefon: +33 63 1212 389

Juha Pankakoski, Executive Vice President, Technologies
E-post: juha.pankakoski@konecranes.com eller telefon +358 20 42711

Detta pressmeddelande, tillsammans med en nedladdningsbar bild, finns tillgänglig på vår webbplats konecranes.com

Konecranes är en världsledande koncern av lyftverksamheter, med ett brett kundregister som innefattar verkstads- och processindustrier, skeppsvarv, hamnar och terminaler. Konecranes levererar produktivitetshöjande lösningar och service för lyftutrustning av alla fabrikat. År 2018 omsatte koncernen 3 156 miljoner euro. Koncernen har 16 100 anställda på 600 platser i 50 länder. Konecranes aktier är noterade på Nasdaq Helsinki (symbol: KCR).