Felles pressemelding for Aluvale og Hydro


Norsk Hydro og Vale do Rio Doce Aluminio, Aluvale, har i dag gjennomført avtalen som innebærer at Hydro kjøper 25,25 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Alunorte, et aluminaraffineri i delstaten Para, Brasil. For Hydro betyr dette en rett til å kjøpe ca. 380.000 tonn alumina i året, noe som vil styrke Hydros aluminaforsyning betydelig.

Salget av aksjer til Hydro er en viktig del av en finansiell restrukturering av Alunorte. Dette har siden privatiseringen i 1997 vært en uttrykt målsetting fra Companihia Vale do Rio Doce, CVRD, som er morselskap til Aluvale.

Samtidig har de to selskapene inngått en intensjonsavtale om å utvide kapasiteten ved Alunorte med ca. 50 prosent, fra 1,5 millioner tonn til 2,3 millioner tonn per år. De øvrige aksjonærene i Alunorte har også anledning til å delta i en fremtidig utvidelse av aluminaraffineriet. Uansett hva de velger å gjøre, garanterer Aluvale og Hydro at de hver vil stå for inntil 50 prosent av ekspansjonen. De to selskapene venter at anleggsarbeidene i forbindelse med denne utvidelsen kan starte allerede inneværende år.

For å møte Alunortes fremtidige bauxittbehov, vil Aluvale og Hydro sikre ytterligere leveranser fra Mineracao Rio do Norte S.A, MRN, som eier en bauxittgruve i delstaten Para. Disse transaksjonene er en del av den intensjonsavtalen som ble inngått mellom Aluvale og Hydro 8. juli 1999. Alle vilkår i denne avtalen er nå gjennomført.

I tillegg inngikk Aluvale og Hydro i november i fjor en langsiktig avtale om at Hydro kan kjøpe totalt én million tonn primæraluminium fra Aluvales andel av metallverket Albras, som er lokalisert i tilknytning til Alunorte. Leveransene i henhold til denne avtalen vil starte i første kvartal i år.

Aluvale og Hydro drøfter også et teknisk samarbeide når det gjelder produksjon av alumina, aluminium og karbonprodukter. Dette samarbeidet vil omfatte Albras og Hydros metallverk i Norge, såvel som Alunorte og Hydros andel av aluminaverket Alpart på Jamaica.

Aluvale er et 100 prosent eiet datterselskap av Companihia Vale do Rio Doce, CVRD, verdens største produsent av jernmalm. CVRDs integrerte virksomhet innen aluminium er blant de største i Latin Amerika regnet etter produksjonskapasitet. Aluvale eier 51 prosent av Albras og 54,5 prosent av metallverket Valesul. Til sammen har disse metallverkene en total årlig produksjonskapasitet på 450.000 tonn primæraluminium.