Budgetöverskottet 70-80 miljarder 2001


Riksgäldskontoret räknar med ett budgetöverskott på 70-80 miljarder i år. Intervallet ligger 20 miljarder högre än i förra prognosen. Minskningen i lånebehovet gör att en gradvis neddragning av emissionerna av nominella obligationer kommer att bli möjlig under året.

Pressmeddelande 2001-01-31

Lånebehovet

Den viktigaste orsaken till revideringen av lånebehovet är att kontoret höjt prognosen för fyllnadsinbetalningar i december efter de överraskande stora inbetalningarna före senaste årsskiftet. Kontoret har beaktat tecknen på en svagare ekonomisk utveckling framöver, men effekterna på statsfinanserna under innevarande år bedöms bli små.

Räntebetalningarna förväntas bli mellan 65 och 70 miljarder. Det är ca 25 miljarder mindre än 2000 till följd av mindre skuld och gradvis lägre räntor allteftersom gamla lån med höga kuponger försvinner. Det primära överskottet, samlingsbegreppet för övriga betalningar, beräknas minska med ca 45 miljarder till 140-150 miljarder. Förklaringen är främst att utförsäljningsinkomsterna antas minska med ca 60 miljarder. Detta uppvägs endast delvis av att utbetalningarna av premiepensionsmedel minskar med ca 35 miljarder. Skatteinbetalningarna beräknas öka, men huvuddelen av ökningen går vidare till kommunsektorn och AP-fonden. Det gör att det samlade överskottet beräknas bli mindre än 2000, då siffran stannade på 102 miljarder.

Nominell upplåning

Sedan årsskiftet emitteras nominella obligationer för 8 miljarder per månad. Minskningen i lånebehovet gör att emissionerna av nominella obligationer kommer att kunna dras ner, sannolikt före sommaren. Totalt räknar kontoret med att emittera nominella obligationer för 60-70 miljarder under 2001. För att uppfylla regeringens riktlinjer om att högst 30 procent av statsskulden får förfalla inom tolv månader, kommer statsskuldväxelupplåningen under året att spridas över löptider på upp till 18 månader.

Real upplåning

Riksgäldskontoret planerar att nettoemittera realobligationer för ca 5 miljarder kronor under 2001. Auktionerna kommer att innefatta både försäljning, byten och uppköp, vilket betyder att bruttovolymerna kan bli så stora som 10-20 miljarder kronor.

Mer utförlig information om prognosen för statens lånebehov i pdf-format:


Attachments

Riksgäldskontoret