Riksgäldskontoret tecknar nya återförsäljaravtal


Det elektroniska systemet för handel på andrahandsmarknaden för statsobligationer startar den 15 maj. Det innebär en anpassning till internationell standard och är ett sätt att öka den svenska obligationsmarknadens attraktionskraft.

I samband med starten av det elektroniska handelssystemet kommer Riksgäldskontoret att ingå nya avtal med sina återförsäljare.

Återförsäljare av statsobligationer skall, liksom tidigare, delta i kontorets auktioner av statsobligationer. Återförsäljare åtar sig nu också att vara marknadsgarant i det elektroniska systemet. Återförsäljaren skall ställa bindande köp- och säljräntor med en skillnad mellan dessa på högst 0,02 procentenheter i tre statsobligationslån med två, fem respektive tio års löptid. Handelsvolymerna blir 100, 50 och 25 miljoner kronor i respektive lån. Andra obligationer kommer att handlas av återförsäljarna på frivillig basis, dock med större skillnad mellan köp- och säljräntor.

Under en introduktionsfas kommer endast tioårslånet att handlas. Två- och femårslånen introduceras successivt efter beslut av OM:s Advisory Board. Sannolikt kan detta ske till början av hösten.

I och med det nya avtalet för statsobligationer kommer Riksgäldskontoret att betala provisioner till återförsäljare. Dessa baseras på återförsäljarnas deltagande i både primär- och andrahandsmarknaden. I syfte att främja handeln i det elektroniska systemet kommer största provisionsdelen att baseras på aktiviteten på andrahandsmarknaden. Provisionerna består av en fast och en prestationsrelaterad del och uppgår till sammantaget 16 miljoner kronor för de 8 återförsäljarna.

Fortsättningsvis kommer två separata avtal för nominella statsobligationer och statsskuldväxlar att ingås. Tidigare har avtalen för växel- och obligationsmarknaden varit gemensam.

Riksgäldskontoret kommer att närmare utveckla sin syn på introduktionen av det elektroniska handelssystemet i ett anförande av Thomas Franzén på ett seminarium den 8 maj anordnat av OM.

Avtalen i pdf-format: