Grunneiere inviteres til å bli kraftprodusenter - Småkraft AS - Statkraftalliansen


Det er i mange år snakket varmt om etablering av små kraftverk, men private grunneiere har sett det som lite attraktivt å selge fallrettigheter til store aktører. Det har Småkraft tatt lærdom av og tilbyr ulike samarbeidsmodeller, hvor grunneier sikres eierskapet på kortere eller lengre sikt.
-Småkraft går inn med kompetanse og kapital, og tar risiko i både bygging, drift og kraftomsetting. Grunneier velger selv grad av risiko, og kan faktisk bli kraftverkseier uten å investere en eneste krone, sier Husebø.
 
Næringsutvikling
Småkraft AS eies av fem selskaper i Statkraftalliansen: Skagerak Energi, Hedmark Energi, Trondheim Energiverk, Agder Energi og Statkraft SF. Selskapene har like store eierandeler.
-Småkraft vil engasjere seg i kraftverk med kapasitet inntil 10 MW. Gjennomsnittet vil ligge på ca 1,5 MW og en produksjon på 5 GWh. Noe som dekker strømbehovet til omlag 250 husstander. Småkraft ser særlig et stort utbyggingspotensial i Nordland og på Nordvestlandet, men det er gode muligheter også andre steder i landet, sier Husebø.
 
Grønne sertifikater i fokus
Mange småkraftverk kan bygges uten å komme i konflikt med miljøverninteresser. Inngrepene i naturen er små. Kraftverket hindrer heller ikke annen utnyttelse av elven. Det er dessuten relativt enkelt å rive anlegget igjen uten at det etterlater seg dype spor. Vannkraftverk med kapasitet på under 10 MW fyller kriteriene i de fleste land for å kunne få tildelt grønne sertifikater. Markedet for "grønn el" er under utvikling og vil kunne bedre lønnsomheten for småkraftverk.
 
Bilder med typiske småkraftverk kan lastes ned fra www.smaakraft.no
 
 
For nærmere informasjon:
Rein Husebø, administrerende direktør i Småkraft. Tlf. 24 06 71 10 / 95 12 44 54.
Eller: Knut Fjerdingstad, informasjonssjef i Statkraft SF. Tlf. 24067161 / 90186310