Informasjon på Hydros kapitalmarkedsdag


Oslo (2003-12-11):  For Hydro har det siste året vært preget av viktige strategiske beslutninger og god utvikling i selskapets drift. Det målrettede arbeidet med videre styrking av produktivitet og forbedring av kostnadsposisjon gir utslag i gode resultater, og gjør at Hydro for 2003 forventer å nå sine lønnsomhetsmål. Olje- og gassproduksjonen ventes å bli 525 000 fat oljeekvivalenter per dag i snitt for året, en oppjustering på 5 000 fat i forhold til tidligere kommuniserte mål. Forbedringsprogrammet i Aluminium vil ha nådd målene ved utløpet av året, og realiserte kostnadsbesparelser ligger foran plan. Hydro har også i 2003 demonstrert evne til å håndtere store utbyggingsprosjekter. Selskapet er nå i full gang med forberedelsene til utbyggingen av gassfeltet Ormen Lange.
 
Høy oljepris og en betydelig styrking av gjødselmarkedet har bidratt til å avdempe de negative effektene av en svekket US dollar og fortsatt svake markeder for deler av aluminiumvirksomheten.
 
- Jeg er tilfreds med at vi gjennom året leverer kontinuerlig forbedring av selskapets drift. Olje- og gassproduksjonen er imponerende sterk, forbedringsprogrammene i aluminium er i rute, sikkerhetsutviklingen innen begge forretningsområder er meget positiv og vi demonstrerer også i år at Hydro virkelig leverer store prosjekter, sier generaldirektør Eivind Reiten. - Parallellt med solid operasjonell utvikling, har vi trukket viktige konklusjoner for fremtiden. Hydro skal være et ledende energi og aluminiumselskap; Agri skilles ut som eget, børsnotert selskap. Nå konsentrerer vi ledelsesmessige og finansielle ressurser om å bygge på konkurransefortrinn i Olje & Energi og Aluminium - begge godt posisjonert i strategiske industrier, sier generaldirektør Eivind Reiten.
 
I løpet av de siste årene har Hydro gjennomgått omfattende endringer. Olje- og gassproduksjonen er doblet, aluminium-virksomheten er blant de største i verden etter store oppkjøp, og Hydro er et mer internasjonalt selskap, med to tredjedeler av de ansatte utenfor Norge. Etter en porteføljegjennomgang besluttet selskapet tidligere i år å konsentrere seg om å utvikle Olje & Energi og Aluminium i tiden framover, mens aksjonærene er blitt invitert til å beslutte at Agri utfisjoneres og etableres som et eget børsnotert selskap.
 
Hydro presenterer i dag sin nye logo, et nytt symbol som reflekterer de store endringene i selskapet. Selskapets logo og visuelle identitet er modernisert som en del av en omfattende prosess for å styrke Hydros identitet og profil. Den nye logoen vil være Hydros offisielle symbol fra nyttår, og Hydro vil gjennomføre endringen ved sine kontor- og fabrikksteder i løpet av 2004.
 
Arbeidet med å skille ut Agri som et eget børsnotert selskap pågår for fullt. Agri har etter en omfattende snuoperasjon styrket sin posisjon som verdens ledende gjødselselskap, og er nå klar til å forfølge nye muligheter for lønnsom vekst. Agri planlegges børsnotert 25. mars 2004. Hydros aksjonærer blir eiere av 80 prosent av Agri ved at det deles ut en ny Agri-aksje for hver Hydro-aksje. Hydro har til hensikt å selge de resterende 20 prosent av aksjene, fortrinnsvis ved tidspunktet for børsnotering, med det formål å sikre et velfungerende marked for aksjen etter notering.
 
Hydros finansielle stilling, målt ved netto rentebærende gjeld i forhold til egenkapitalen, er styrket gjennom 2003. Selskapet vil i framtiden inkludere ikke-balanseførte pensjons- og leasingforpliktelser ved vurderingen av selskapets finansielle stilling. Selskapets mål er over tid å ha en slik definert gjeldsgrad rundt 0,5. Med den endrede definisjonen lå gjeldsgraden fortsatt bedre enn målsettingen ved utløpet av tredje kvartal.
 
Hydro fortsetter å konsentrere seg om kjernevirksomhet.  Selskapet har siden 1999 solgt ikke-kjernevirksomhet tilsvarende 25 milliarder kroner. Et eget avhendelseprogram lansert i 2002 er nær sluttført med inngåtte avtaler for 9,3 milliarder kroner.
 
Investeringsnivået for 2004 forventes å bli omlag 20 milliarder kroner inklusive utforsking. En økt andel av investeringene vil de nærmeste årene være knyttet til utbyggingsprosjekter innenfor Olje & Energi.
 
Hydro forventer å oppnå det fastlagte CROGI-målet (Cash Return On Gross Investment) for 2003 på 8,5 - 9,5 prosent, basert på normaliserte priser på viktige produkter og valuta (oljepris på 18 US dollar per fat, aluminumpris på 1500 US dollar per tonn, gjødselpris (CAN 27) på 113 US dollar per tonn og vekslingskurs mot US dollar på 8 kroner). Fra 2004 har selskapet besluttet å benytte ROACE (Return On Average Capital Employed) i kommunikasjon av konsernets avkastningsmål. Målsetting for framtidig avkastning vil bli kommunisert ved framleggelse av foreløpig årsresultat 16. februar. Både Olje & Energi og Aluminium vil for 2004 ha som målsetting en lønnsomhet tilsvarende 9-10 prosent CROGI.
 
Olje & Energi
 
Hydros sterke utvikling innenfor olje- og gassproduksjon fortsetter, og produksjonsanslaget for 2003 økes fra 520 000 til 525 000 fat oljeekvivalenter per dag. Dette innebærer at produksjonen i fjerde kvartal forventes å bli 580 000 fat per dag, opp 20 000 fat i forhold til tidligere målsetting. For 2004 forventes produksjonen å nå 560 000 fat i gjennomsnitt per dag. Hydros oljeproduksjon utenfor Norge er økende, og utgjør nå nær 12 prosent av selskapets samlede produksjon. Produksjonsprofilen er nå forlenget til 2007, og viser fortsatt en gjennomsnittlig årlig vekst på 8 prosent, med startår 2001.
 
Selv om ressursgrunnlaget sikrer betydelig videre produksjonsvekst de nærmeste årene, har de siste års offensive utforskingsinnsats ikke alene gitt tilgang på reserver for videre produksjonsvekst i samme omfang. Hydro har gjennomført en grundig evaluering av sin letestrategi. Selskapet vil framover søke å redusere risikoprofilen i utforskingsporteføljen, og vil dessuten vurdere å kjøpe seg inn i påviste petroleumsressurser i områder hvor Hydros særlige kompetanse innen boring, reservoar- og feltutvikling kan bidra til økt verdiskaping. Hydros aktivitetsnivå innenfor utforsking vil bli redusert. I 2004 vil aktivitetsnivået være omlag en milliard kroner. Framover forventes et årlig nivå på omlag 1,5 milliarder kroner, som anses som et normalnivå for sammenlignbare selskap. Samtidig er letemiljøet samlet i en organisasjon.
 
Hydro er operatør for feltene Grane og Fram Vest, som startet produksjon høsten 2003. Begge prosjekter er gjennomført innenfor tidsplan og betydelig under kostnadsrammene. Den 4. desember leverte Hydro utbyggingsplanen for gassfeltet Ormen Lange. Feltets samlede utvinnbare reserver er anslått til 397 milliarder kubikkmeter gass og 28,5 millioner kubikkmeter kondensat. Samlede investeringer for feltutbygging og transportsystem er estimert til 66 milliarder kroner. Hydro er operatør for utbyggingsfasen, og har en eierandel på 18,0728 prosent i feltet.
 
Hydro er i sluttforhandlinger om salg av sin eierandel i Snøhvit.
 
Aluminium
 
Hydro Aluminium er i ferd med å fullføre forbedringsprogrammene som ble iverksatt i 2002, hvor målet er å oppnå samlede kostnadsbesparelser på 2,5 milliarder kroner i 2004 sammenliknet med 2001. Målene for forbedringsprogrammene vil være nådd ved utløpet av året.
 
Hydro Aluminium vil fortsette arbeidet med å bedre produktiviteten og redusere kostnadene, samt å investere i lønnsomme prosjekter innenfor områder som bidrar til å styrke konkurransekraften. Det pågår utvidelser ved Sunndal i Norge og Alouette i Canada, begge prosjekter som vil bidra til å bedre selskapets kostnadsposisjon innenfor produksjon av primæraluminium. For å sikre en langsiktig konkurransedyktig råvaretilgang, deltar Hydro i utvidelsen av Alunorte i Brasil, som er et av verdens mest kostnadseffektive aluminaraffinerier. Selskapet har også inngått en svært langsiktig kontrakt med Comalco om leveranser av alumina. 
 
Hydro satser også videre på lønnsomme nisjer innen videreforedlingsvirksomheten, blant annet ved bygging av nytt produksjonsanlegg for presisjonstrukne rør til Kinas bilindustri, samt kapasitetsutvidelser innen produksjonen av litografiske plater i Tyskland. 
 
Samtidig fortsetter restruktureringen av Hydro Aluminiums portefølje av virksomheter. I løpet av det siste året er Flexible Packaging og VAW-IMCO-andelen solgt. Begge var en del av VAW-oppkjøpet. Selskapet vurderer nedleggelse av en bildelfabrikk i Leeds, Storbritannia, og har dessuten besluttet å ikke erstatte de gamle Søderberg-linjene ved metallverkene i Årdal og Høyanger, som må stenges ned innen utløpet av 2006 grunnet miljøkrav.
 
Markedene for aluminium har også i 2003 vært krevende. Etterspørselen etter aluminium er svært følsom for den generelle utviklingen i økonomien, og dette har ført til press på marginer og volum i videreforedling. Kursfallet for US dollar i forhold til euro og norske kroner har gitt negative utslag, men er delvis motvirket av en stigende aluminiumpris målt i US dollar utover høsten 2003.
 
 
Kontakt
Cecilie Ditlev-Simonsen
Telefon (+47) 22 53 20 97
Mobil   (+47) 41 55 92 50
Email   Cecilie.Ditlev-Simonsen@hydro.com
 
Peik Norenberg
Telefon (+47) 22 53 34 40
Mobil   (+47) 91 76 15 56
Email  Peik.Norenberg@hydro.com
 
Tor Steinum
Telefon  (+47) 22 53 27 31
Mobil    (+47) 95 08 39 33
Email  Tor.Steinum@hydro.com