Hydro Agri blir til Yara


Oslo (2003-12-19): Hydro Agri vil ta navnet Yara når det fisjoneres og børsnoteres 25. mars neste år. Samtidig vil Yara få rettighetene til "vikingskipet" for bruk i sin nye logo og markedsføring.
- Vi har funnet et navn som er kort og som bygger på våre tradisjoner med en sterk tilknytning til vår virksomhet. Navnet vil bære vårt budskap over hele verden på en distinkt måte. Dessuten ser vi store muligheter til å knytte vårt nye navn til vår kulturarv med det sterkt anerkjente symbolet vi får med oss fra Hydro, sier Thorleif Enger, som blir leder for det nye børsnoterte selskapet.
Yara er et konstruert navn som har sitt utgangspunkt i både den norrøne språkarv og i det gamle germanske runealfabetet. Jar danner i det norrøne språket forstavelsen til jardar, ofte knyttet til jord:
  • Jardavoxtr - som er grøde av jorda - det som vokser
  • Jardareign - jordeiendom
  • Jardarhofn - en som eier og driver jord
Jara er dessuten det tolvte tegnet i runealfabetet og betyr "året", ofte i betydningen et godt år med god avling. Ordet Jara er også opprinnelsen til "year" på engelsk og "jahr" på tysk.
- For å gjøre uttalen av ordet jara enklere og mer konsistent på flere språk, har vi valgt å bruke forstavelsen Y som for øvrig også spiller på den engelske ordet "Yield" (yte, bære, kaste av seg), hvilket er selve kjernebudskapet i vår virksomhet, sier Enger.
Yara vil videreføre bruken av vikingskip-symbolet i sin nye logo og markedsføring. Vikingskipet har i ulike utgaver vært det bærende elementet i Hydros logo helt siden selskapets opprinnelse i 1905, og dagens utgave har vært i bruk de siste 20 årene. Vikingskipet er et vel anerkjent varemerke for Hydros gjødselsprodukter verden over.
Hydro Agri er verdens ledende gjødselselskap og den eneste globale aktør i gjødselindustrien. Hydro Agri er tilstede lokalt i rundt 50 land og solgte i 22 millioner tonn gjødsel til kunder i 130 land i 2002. Hydro har besluttet å posisjonere Agri for videre vekst gjennom å børsnotere virksomheten som et eget selskap. Børsnoteringen av det nye Agri-selskapet på Oslo Børs vil etter planen skje 25. mars 2004, og selskapet vil ha sitt hovedkontor i Oslo. Thorleif Enger, som har ledet Hydro Agri siden 1999, fortsetter som leder for virksomheten etter utskilling og børsnotering.
 
Kontakt Kommunikasjonsdirektør Arne Cartridge
Mobil  (+47) 47 900 900