Driftsresultat på NOK 366 mill i 2003


Hovedtall
 
(Tall i parentes refererer til tilsvarende periode i fjor)
 
Driftsresultatet for 2003 ble NOK 366 mill (NOK 702 mill). Justert for goodwillavskrivninger på NOK 69 mill utgjorde driftsresultatet NOK 435 mill (NOK 770 mill). Årsaken til resultatnedgangen er hovedsakelig lavere riggutnyttelse innenfor Offshore Support Services som følge av oppgraderinger av riggflåten i forkant av femårskontraktene i Mexicogolfen, lavere USD/NOK-kurs, samt kostnader knyttet til undervanns-brønnintervensjon.
 
Netto finansposter i 2003 utgjorde NOK 206 mill (NOK -138 mill) etter inntektsføring av en valutagevinst på NOK 326 mill i forbindelse med refinansieringen i første kvartal. Årets skattekostnad økte til NOK 120 mill (NOK 40 mill) som følge av refinansieringen. Resultat etter skatt for 2003 utgjorde NOK 462 mill (NOK 524 mill), og utvannet resultat per aksje utgjorde NOK 13,62 (15,39). Justert for goodwillavskrivninger utgjorde utvannet resultat per aksje NOK 15,65 (17,38).
 
Driftsresultatet for fjerde kvartal utgjorde NOK 50 mill (NOK 136 mill). Justert for goodwillavskrivninger utgjorde driftsresultatet NOK 67 mill (NOK 153 mill). Årsaken til resultatnedgangen er hovedsakelig nedskrivninger av anleggsmidler på NOK 20 mill, kostnader knyttet til undervannsbrønnintervensjon, samt lavere USD/NOK-kurs.
Resultat etter skatt i fjerde kvartal utgjorde NOK 37 mill (NOK 88 mill), og utvannet resultat per aksje utgjorde NOK 1,09 (2,60). Justert for goodwillavskrivninger utgjorde utvannet resultat per aksje NOK 1,59 (3,10).
 
Styret foreslår i tråd med selskapets utbyttepolitikk et utbytte for 2003 på NOK 4,00 pr. aksje, som er en økning fra ordinært utbytte på NOK 3,00 pr. aksje for 2002. Selskapet vedtok i tillegg et ekstraordinært utbytte på NOK 4,00 i desember 2003.
 
Offshore Support Services
 
Fem av selskapets enheter, Safe Britannia, Safe Lancia, Safe Regency, Jasminia og Safe Hibernia har gjennom hele året vært på kontrakter i Mexicogolfen. De tre førstnevnte har imidlertid alle i en periode vært av kontrakt for oppgraderinger i forkant av oppstart på femårskontraktene som ble tildelt i fjor vår.
 
Safe Caledonia påbegynte kontrakten med ConocoPhillips i Timorsjøen i mai. Dette er den første kontrakten som Prosafe utfører i denne regionen. Safe Scandinavia har i 2003 operert på Gullfaks i mars/april og på Grane fra mai til oktober. I forkant av Gullfaks-kontrakten var riggen ved verft for å få økt sengekapasitet.
 
Også MSV Regalia har i 2003 gjennomgått oppgradering. Arbeidet med å gjøre riggen i stand til å utføre intervensjon på undervannskompletterte brønner ble ferdigstilt i februar. Den første kampanjen for Statoil i april/mai måtte innstilles på grunn av problemer med utstyret fra en underleverandør. I juni/juli var så riggen på boligkontrakt på Fram, mens den i oktober/november gjennomførte brønnintervensjonsarbeidet for Statoil med suksess. Deretter startet riggen mobilisering til selskapets første riggkontrakt i Vest-Afrika. Selskapet har mottatt rate for riggen fra 6. desember.
 
Driftsinntektene fra Offshore Support Services utgjorde i 2003 NOK 910 mill (NOK 990 mill), mens driftsresultatet ble NOK 200 mill (NOK 513 mill). Utnyttelsesgraden i 2003 var 73% (84%). Reduksjonen i driftsresultatet skyldes lavere utnyttelsesgrad som følge av oppgraderinger av riggflåten i forkant av femårskontraktene i Mexicogolfen, lavere USD/NOK-kurs, samt kostnader knyttet til undervanns-brønnintervensjon.
Driftsresultatet i fjerde kvartal utgjorde NOK 31 mill (NOK 79 mill). Utnyttelsesgraden for riggflåten i fjerde kvartal var 82% (73%). Reduksjonen i driftsresultatet skyldes kostnader knyttet til undervannsbrønnintervensjon og lavere USD/NOK kurs.
 
 
Floating Production
 
Virksomheten i Floating Production genererte i 2003 driftsinntekter på NOK 585 mill (NOK 460 mill), mens driftsresultatet før goodwillavskrivninger utgjorde NOK 159 mill (NOK 173 mill). Årsaken til resultatnedgangen er nedskrivning av M/T Serene Sky på NOK 17 mill, kostnadsføring av engineeringutgifter som ellers inngår i kostprisen på et fartøy under konvertering, samt lavere USD/NOK-kurs.
 
Driftsresultatet for fjerde kvartal utgjorde NOK 29 mill (NOK 39 mill) før goodwillavskrivninger. Resultatnedgangen skyldes nedskrivningen av M/T Serene Sky, lavere USD/NOK-kurs og kostnadsføring av engineeringutgifter. Disse faktorene er delvis oppveid av kontraktene for Abo FPSO og OPL98.
 
 
Drilling Services
 
Driftsinntektene for Drilling Services i 2003 utgjorde NOK 1 444 mill (NOK 1 459 mill) og driftsresultatet NOK 102 mill (NOK 109 mill). Driftsresultatet er det nest beste hittil for dette forretningsområdet.
 
Driftsresultatet for fjerde kvartal utgjorde NOK 15 mill (NOK 42 mill). Årsaken til resultatnedgangen er nedskrivning av kaksinjeksjonsenhetene og endrede forutsetninger for beregning av selskapets pensjonsforpliktelser, samt at Rubicon ikke var på kontrakt i fjerde kvartal.
 
 
Fremtidsutsikter
 
Prosafe går inn i 2004 med en god ordrereserve og et generelt positivt syn på fremtidsutsiktene.
 
Innenfor Drilling Services er hovedfokus på sikker og effektiv drift av eksisterende kontraktsportefølje. Rubicon markedsføres internasjonalt i konkurranse med undervannskompletteringer/tilbakeknytningsløsninger og jack-up-løsninger. Selskapet er optimistisk med hensyn til at riggen vil få nytt engasjement, men indikerer nå at dette vil kunne ta store deler av inneværende år. Videre forbereder selskapet til det kommende Tampen-anbudet fra Statoil, som vil omfatte plattformboretjenester på Statfjord, Visund, Gullfaks, Snorre og Heidrun. Fremtidsutsiktene for et sikkert og effektivt, kommittert og fremtidsrettet boreserviceselskap på norsk sokkel er gode.
 
Floating Production har konsolidert sin posisjon  gjennom 2003, og forbedret ytterligere sin driftseffektivitet. Selskapet ser at aktivitetsbildet innen FPSO-segmentet er i ferd med å ta seg opp i 2004. Fokus fremover er på sikker og effektiv drift, samt målet om å vinne et nytt FPSO konverteringsprosjekt på linje med selskapets uttalte strategi og avkastningsmål. Selskapets underliggende strategi om en kontrollert og lønnsom vekst basert på konverteringsprosjekter mot fast kontrakt primært i mellomsegmentet i Afrika og Asia ligger fast.
 
Offshore Support Services har sikret en flåteutnyttelse på 81% ekskl. opsjoner for 2004, 62,5% for årene 2005-2007 og ca. 30% for 2008. Selskapet har tidligere informert om begrensede muligheter for å sikre ytterligere riggutnyttelse i første halvår, mens utsiktene er bedre i andre halvår. Utover 2004 ser selskapet en rekke mulige behov både i Nordsjøen og internasjonalt. Selskapet vil fokusere på de mest attraktive kontraktsmulighetene og kapitalisere på et økende potensial for geografisk spredning. Generelt er det i dag flere faktiske og indikative etterspørselsdrivere og flere geografiske muligheter enn i tidligere perioder. Selskapet vil proaktivt foredle sin markedsposisjon også i fremtiden.
 
Oslo, 4. februar 2004

Attachments

Rapport 4. kvartal 2003