Brunel verdubbelt winst in eerste halfjaar


Hugin is gespecialiseerd in de professionele en efficiënte distributie van persberichten.  

Hugin biedt u belangrijke voordelen:

- U maakt gebruik van één beveiligd en betrouwbaar platform voor eenvoudige en gelijktijdige verzending.

- U brengt uw boodschap in de eigen "look & feel" van Brunel op een consistente en herkenbare manier op de desktops van de voor u belangrijke doelgroepen.

- U krijgt rechtstreeks toegang tot alle journalisten en investeerders die interessant zijn voor uw bedrijf via ons uitgebreid netwerk van news wires, websites en databases. Veel beursgenoteerde ondernemingen - waaronder Stork, Imtech, Fortis en Crucell - maken hier gebruik van.  

Ik bel u binnenkort even op om dit nader te bespreken. Zo u wilt, kunt u mij uiteraard ook contacteren.

Met vriendelijke groet,

Monique van den Berg -Hugin Benelux
telefoon: +31 (0)20 419 32 88
 
---------------------------------------------------------------------
 
Brunel verdubbelt winst in eerste halfjaar

Highlights eerste halfjaar 2005

  • Omzet Brunel International stijgt met 32% naar € 184 miljoen
  • Absolute bruto marge groeit met 25% naar € 40 miljoen
  • Netto winst verdubbelt naar € 5,8 miljoen; EBIT € 8.6 miljoen
  • Bijdrage aan positieve omzet- en winstontwikkeling door alle regio's
  • Brunel Nederland: omzet + 31%
  • Brunel Duitsland: omzet + 31%
  • Brunel Energy: omzet + 35%

  • Amsterdam, 19 augustus 2005. Brunel International realiseerde in het eerste halfjaar van 2005 een omzet van € 184 miljoen. Dit betekent een stijging van 32% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2004 (€ 140 miljoen). De absolute bruto marge steeg met 25% van € 32 miljoen naar € 40 miljoen. Het concern boekte een EBIT van € 8,6 miljoen en een netto winst van € 5,8 miljoen.
    Hiermee werd het netto resultaat van 2004 (€ 2,9 miljoen) verdubbeld.

    De kernactiviteiten van Brunel zijn projectmanagement, detachering en consultancy. Dit vindt plaats door de flexibele inzet van hoogopgeleide specialisten op gebied van Engineering, ICT, Finance, Legal en Insurance & Banking. Brunel verricht de genoemde activiteiten in Nederland, Duitsland, België en Canada, alsmede ten behoeve van de wereldwijde olie- en gasindustrie. Brunel Nederland, Duitsland en Energy (olie en gas) zijn de grootste bedrijfsonderdelen. De bijdrage van deze regio's aan de totale absolute bruto marge was in het eerste halfjaar 2005 respectievelijk 35%, 30% en 27%.

    Aan de sterke groei van omzet en marge werd bijgedragen door alle bedrijfsonderdelen. In veel gevallen was de groei substantieel groter dan de groei van de markt. Hier heeft Brunel marktaandeel gewonnen. Deze relatief goede prestatie is een gevolg van de meerjaren strategie, waarin specialisatie van dienstverlening en een klantgerichte performance centraal staan.
     
    Jan Arie van Barneveld, CEO Brunel International: "Uiteraard ben ik zeer tevreden over de sterke groei van al onze kernactiviteiten. Het succes wordt vooral veroorzaakt door de fitheid en lenigheid van de organisatie. Ons werk is mensenwerk. We zijn de afgelopen jaren, ook in moeilijker tijden, blijven investeren in de kwaliteit van onze dienstverlening. Dat betaalt nu uit. Investering in de kwaliteit van onze medewerkers zal ook voor de komende jaren centraal staan in ons beleid".

    Brunel International heeft een sterke balans. De solvabiliteit per 30 juni 2005 is 65,7%. De kaspositie van Brunel per 30/6 groeide van € 21,0 miljoen in 2004 naar € 32,1 miljoen in 2005. De cashflow over de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg € 7,7 miljoen.
    Het gemiddeld aantal medewerkers van Brunel International nam toe van 3.734 in de eerste zes maanden van 2004 naar 4.488 in 2005. Het aantal directe medewerkers (fee-earners) groeide met 22%, het aantal indirecte medewerkers (staforganisatie) met 12%.

    Brunel Nederland

    Brunel Nederland boekte in het eerste halfjaar een omzet van € 44,0 miljoen, hetgeen een stijging impliceert van 31% ten opzichte van 2004 (€ 33,7 miljoen). De absolute bruto marge steeg met 26% van € 10,9 miljoen in 2004 naar € 13,9 miljoen in 2005. De overheadkosten namen toe met 7% tot €11,7 miljoen.
    Brunel Nederland realiseerde een EBIT van € 2,2 miljoen (2004: break even).

    De Nederlandse detacheringsmarkt toont tekenen van herstel. Hoewel een voorzichtige opleving van de economie pas recent zichtbaar is geworden, wordt hier door bedrijven al langer op geanticipeerd door de inhuur van flexibele arbeidskrachten. De verbetering van de marktomstandigheden is het meest zichtbaar in de technische sector. Ook op de andere werkterreinen van Brunel (ICT, Finance, Legal, Insurance & Banking en Technosoft) wordt echter groei van omzet en marge gerealiseerd. Alle activiteiten in Nederland kenden in de eerste zes maanden een positief bedrijfsresultaat.

    Brunel Duitsland

    Brunel Duitsland bereikte in het eerste halfjaar een omzet van € 35,1 miljoen en een bruto marge van € 11,9 miljoen. Hiermee werden stijgingen van respectievelijk 31% en 25% gerealiseerd. De overheadkosten namen toe van € 8,0 miljoen naar € 8,8 miljoen (+10%). De EBIT verdubbelde ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar: € 3,1 miljoen in 2005 tegen € 1,5 miljoen in 2004.

    De Duitse markt voor technisch projectmanagement en detachering groeit. De oorzaak hiervan is met name de deregulering van flexarbeid in de afgelopen jaren. Brunel Duitsland is een krachtige partij in de Duitse markt, getuige de sterke groei die zij laat zien en die structureel hoger ligt dan de gemiddelde marktgroei.
     
    Brunel Energy

    Brunel Energy groeide in de eerste zes maanden van 2005 met 35%, resulterend in een omzet van €93,7 miljoen (2004: € 69,6 miljoen). De absolute bruto marge steeg met 26% van € 8,7 miljoen naar € 11,0 miljoen. De percentuele bruto marge was 11,7%. Conform verwachting beweegt de bruto marge zich weer vrijwel op gewenst niveau na een incidentele teruggang in het tweede halfjaar van 2004. De overheadkosten namen toe met 27% en kwamen uit op € 6,7 miljoen. Brunel Energy realiseerde een EBIT van € 4,3 miljoen (2004: € 3,4 miljoen).

    Gedreven door de hoge olieprijs en de grote vraag naar olie- en gasproducten blijft het investeringsniveau in bestaande en nieuwe winningsmogelijkheden onverminderd hoog. De markt voor projectmanagement en detachering biedt hierdoor nog steeds mogelijkheden voor groei.
    Daarbij zij opgemerkt dat de directie van Brunel rekening houdt met een afvlakking van de groei in het tweede halfjaar. De sterke groei in de afgelopen jaren is voor een deel gedreven door enkele grote projecten die inmiddels zijn afgerond. Nieuwe projecten zijn reeds geacquireerd maar sluiten niet per definitie naadloos aan in de tijd. De directie verwacht voor de komende jaren een toename van grote, kort-cyclische projecten. De omzetontwikkeling in de komende jaren zal hierdoor mogelijk meer fluctuaties kennen dan tot nu toe gebruikelijk.

    Brunel België

    Brunel België realiseerde een omzet van € 7,2 miljoen en een absolute bruto marge van € 1,6 miljoen. Dit betekent stijgingen van respectievelijk 16% en 39% ten opzichte van 2004. De overheadkosten bleven stabiel, waardoor een operationeel resultaat werd geboekt van ruim € 0,4 miljoen (2004: € 0,1 miljoen negatief).
    Zowel de ICT- als de engineerings-activiteiten droegen bij aan het positieve bedrijfsresultaat. Een en ander impliceert dat Brunel België na enige moeilijke jaren haar winstgevendheid heeft hervonden.

    De feitelijke EBIT van Brunel België bedraagt € 0,3 miljoen negatief, als gevolg van de impairment van de nog resterende goodwill (€ 746.000) die volledig ten laste is gebracht van het
    bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar.

    Brunel Canada

    Brunel Canada boekte een omzet van € 4,0 miljoen en verbeterde zich daarmee ten opzichte van vorig jaar met 15%. De absolute marge kwam uit op € 1,6 miljoen, de overheadkosten bedroegen €1,4 miljoen, waardoor een EBIT werd gerealiseerd van € 0,2 miljoen. Deze resultaten zijn in lijn met de cijfers van 2004.
     
    Vooruitzichten jaar 2005

    De directie van Brunel verwacht dat de groei van omzet en winst in het tweede halfjaar zich zal voortzetten. De mate waarin dit zal plaatsvinden is mede afhankelijk van de economische ontwikkeling in Nederland en Duitsland.
    Alles overwegend is de inschatting van de directie van Brunel dat over het hele jaar 2005 een EBIT zal worden gerealiseerd van ca. € 19 miljoen.
    Jan Arie van Barneveld: "De belangrijkste winst die we geboekt hebben is dat de kwaliteit van de organisatie fundamenteel verbeterd is. Dit is een cruciale voorwaarde voor duurzame groei in de komende jaren".
    ------------------------------------------------------------
    Voor nadere informatie:
    Jan Arie van Barneveld
    CEO Brunel International
    tel.: +31(0)20 312 50 00

    Loek Hogenhout
    Directeur Strategie, Marketing & Communicatie
    tel.: +31(0)20 312 50 00
    www.brunel.nl

    Brunel International NV is een internationale zakelijke dienstverlener gespecialiseerd in de flexibele inzet van
    kennis en capaciteit, in de gebieden energy, ict, engineering, legal, finance en insurance & banking. Zij doet dit door middel van Projectmanagement, Detachering, Recruitment en Consultancy. Brunel is sinds haar oprichting in 1975 uitgegroeid tot een internationaal concern met circa 4.500 medewerkers en een jaaromzet van ruim € 300 miljoen, en is genoteerd aan Euronext Amsterdam N.V.
     
     
    Klik op onderstaande link om de PDF-versie van dit bericht inclusief alle bijlagen te lezen:

    Attachments

    pdf-versie persbericht inclusief bijlage