Positiv utvikling i godt marked


Høyere omsetning og lønnsom drift gir fremgang for Kitron. Konsernet har økt produksjonen for eksisterende kunder i tredje kvartal. Samtidig gir økt ordrereserve et godt grunnlag for ytterligere forbedret drift og lønnsomhet fremover.
 
Kitrons driftsinntekter i kvartalet ble 5,7 prosent høyere enn i samme periode i 2005 og utgjorde 350,4 millioner kroner (331,4 millioner kroner). Økningen skyldes i hovedsak leveranser fra den svenske delen av virksomhetsområdet Microelectronics. I EMS-virksomheten er det en svak nedgang i omsetningen, hovedsakelig i den norske virksomheten. Reduksjonen skyldes lavere aktivitet i markedssegmentene Forsvar/Marine, og i noen grad Data/Telekom. Segmentene for industri og medisinsk utstyr viser derimot en omsetningsøkning sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
 
Optimering av arbeidsrutiner har dempet produksjonen noe i Kitron AS i tredje kvartal som en følge av flytteprosessen i Arendal. Effektiviseringen vil gi uttelling for virksomheten fra og med fjerde kvartal.
 
Bruttomargin
Bruttomarginen utgjorde 39,5 prosent i kvartalet som er på linje med bruttomarginen i samme periode i fjor.
 
Resultat
Kitrons driftsresultat for tredje kvartal ble 14,3 millioner kroner, sammenlignet med 4,1 millioner kroner i tilsvarende periode i fjor. Fremgangen skyldes høyere omsetning og gevinstene av reorganiseringen Kitron har gjennomført i den norske virksomheten i første og andre kvartal i år.
 
Til tross for omsetningsøkningen i perioden var samlede lønnskostnader på linje med tilsvarende kostnader i samme periode i fjor. Som en konsekvens av den høyere aktiviteten i tredje kvartal har det ikke vært hensiktsmessig å redusere bemanningen i samme omfang som konsernet varslet i forbindelse med restruktureringen i den norske EMS-virksomheten.
 
Andre driftskostnader er redusert med 2,2 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Kostnadsreduksjonene viser at gjennomførte strukturtiltak gir ønsket effekt.
 
Netto finanskostnader utgjorde i tredje kvartal 4,2 millioner kroner, 1,3 millioner kroner lavere enn i samme periode i fjor. Reduksjonen skyldes hovedsakelig valutaforhold.
 
Balanse
Selskapets totalbalanse per 30. september 2006 utgjør 718,4 millioner kroner, mot 608,2 millioner kroner på samme tid i fjor. Konsernets egenkapital var 175,9 millioner kroner, tilsvarende en egenkapitalandel på 24,5 prosent.
 
Kapitalbindingen i varelageret utgjorde 317,3 millioner kroner per 30. september 2006, mot 248,7 millioner kroner på samme tid i fjor. Den høyere kapitalbindingen skyldes oppbygging til høyere produksjon i fjerde kvartal - i tråd med Kitrons høyere ordrereserve gjennom de siste kvartalene.
 
Kapitalbindingen i kundefordringer og andre fordringer var 188,7 millioner kroner ved utgangen av tredje kvartal 2006. Tilsvarende kapitalbinding på samme tid i 2005 var 175,0 millioner kroner. Økningen skyldes i hovedsak høyere utestående fordringer i Kitron Microelectronics AB som følge av vesentlig høyere omsetning.
 
Konsernets balanseførte rentebærende gjeld utgjorde 148,0 millioner kroner per 30. september 2006, hvorav langsiktig rentebærende bankgjeld utgjør 4,0 millioner kroner. Balanseført rentebærende gjeld ved utgangen av tredje kvartal 2005 var 63,5 millioner kroner. Økningen består i hovedsak av høyere trekk på kassekreditten ved utgangen av perioden i år. Dette har sammenheng med økt varelager og økte kundefordringer ved utgangen av perioden.
 
Markedsutvikling
EMS
EMS-markedet har vokst betydelig de senereår og ventes å ha en årlig vekst på om lag 11,6 prosent i perioden frem til 2010. Det viser internasjonale analyser (ETP - The Worldwide
Electronics Manufacturing Services Market, Third Edition). Det er generell vekst i elektronikkbransjen, og markedssegmentet data/telekom vokser raskest. Det forventes at flere av de store elektronikkprodusentene outsourcer en økende andel av sin produksjon til EMS-leverandører. Økningen ventes å være fra 23 prosent i 2005 til 29 prosent i 2010.
 
Microelectronics
Virksomhetsområdet opplever en positiv utvikling der eksisterende kunder etterspør økte volum, og nye kunder ønsker sine produkter industrialisert. Teknologien innenfor forretningsområdet Microelectronics er anerkjent i alle segmenter. Attraktiv teknologi og stor fleksibilitet i produksjon og volumtilpasning har gitt Kitron en rekke nye oppdrag fra eksisterende kunder - med tilfang av noen nye. Etterspørselsaktiviteten har vært spesielt stor fra aktører innen bilindustrien. Også i markedet for mikroelektronikk øker etterspørselen etter sammenstilling av komplette produkter (HLA).
 
Høy ordreinngang
Kitrons ordreinngang i tredje kvartal økte med 14 prosent, til 402 millioner kroner (353 millioner kroner) og med 21 prosent i årets ni første måneder. Ordrereserven ved utgangen av kvartalet er på hele 978 millioner kroner (768 millioner kroner).
 
Den sterke ordreinngangen viser at Kitron har fått god uttelling for innsatsen både i arbeidet med å bygge lojalitet hos eksisterende kunder og i markedsarbeidet rettet mot nye kunder. Høy ordrereserve forventes å gi god styringsfart inn i 2007.
 
Ordreinngangen i årets ni første måneder utgjør 1 376 millioner kroner som tilsvarer en økning på 21 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.
 
Utsikter
Kitron venter ytterligere fremgang i tiden som kommer. Konsernet tar del i oppgangen og den generelt høye aktiviteten i markedet. Samtidig gir omstillingen av Kitron AS positiv effekt.
 
For at Kitron skal sikre sin andel av markedsveksten vil markedsarbeidet i større grad enn tidligere gjøres på tvers i konsernet. Dette forventes å bidra til bedre kapasitetsutnyttelse. Økt ordrereserve og fortsatt arbeid for å oppnå mer effektiv drift forventes å bidra til positiv utvikling fremover.
 
Kontaktpersoner:
CEO Jørgen Bredesen, tlf 48 25 25 84
CFO Morten Jurs, tlf 99 16 79 22
 

Attachments

Presentasjon 3. kvartal 2006 3. kvartal 2006