Toppledernes tillit tilbake på samme nivå som før krisen i takt med at resesjonsfrykten avtar

Fremtidsutsiktene splittet mellom fremvoksende og utviklede økonomier


Fokus på innovasjon, personalressurser og arbeidsforhold i PwCs topplederundersøkelse

DAVOS, Sveits, 2011-01-26 19:28 CET (GLOBE NEWSWIRE) -- To år etter den dypeste krisen har toppledernes tillit til fremtidig vekst vendt tilbake nesten til nivåene før krisen, ifølge PwCs 14. årlige globale topplederundersøkelse. I den verdensomspennende meningsmålingen deltok 1201 toppledere, og av disse er 48 % "svært sikre" på vekst de neste 12 månedene. Det er en stor overgang fra de 31 % som i fjor var "svært sikre". Nivået nærmer seg nivået på 50 % fra 2008, før den økonomiske krisen slo til for fullt.

Totalt sier 88 % av topplederne at de nå føler noen grad av tillit til fremtidsutsiktene de neste 12 månedene, noe som innebærer en oppgang fra 81 % i fjor. På lengre sikt er 94 % nå sikre på vekst innen tre år, en økning på to prosentpoeng.

Den økende tilliten var å finne på alle kontinenter. Toppledere i India, Østerrike, Colombia, Peru, Kina, Thailand og Paraguay var spesielt optimistiske med hensyn til veksten på kort sikt. Regionalt sett følte topplederne i Vest-Europa seg minst trygge på vekst. Tyske toppledere var et unntak: her sa nesten 80 % at de var "svært sikre", en oppgang fra ca. 20 % i fjor. Resultatene fra undersøkelsen ble offentliggjort på World Economic Forums årlige møte i Davos.

Topplederne betraktet Kina som det viktigste landet med hensyn til fremtidig vekst. Kina ble her oppgitt av 39 % av topplederne, etterfulgt av USA med 21 %, Brasil med 19 %, og India med 18 %. Kina, USA og India ble også sett på som de viktigste fremtidige kildene for produkter og råvarer. Fordelt etter region sier 90 % av topplederne at de forventer at aktivitetene vil vokse i Asia de neste 12 månedene, etterfulgt av Latin-Amerika med 84 %, Afrika med 75 %, Midtøsten med 72 % og Øst-Europa med 70 %. Bare en tredjedel av de spurte sa imidlertid at landet de selv er basert i, hadde et høyt vekstpotensial.

Strategisk sett vil de beste mulighetene for vekst i de neste 12 månedene komme fra utvikling av nye produkter og tjenester og fra utvidelse av andelene i eksisterende markeder. Begge disse alternativene ble oppgitt hos 29 % av topplederne. Ny markedspenetrasjon (17 %), fusjoner og oppkjøp (14 %) og nye joint ventures og allianser (10 %) fulgte deretter som viktige vekststrategier.

"Topplederne har forlatt bunkersmentaliteten, der overlevelse gjennom den økonomiske nedgangen var det viktigste. De ser nå nye muligheter for vekst, også på kort sikt, og er fast bestemt på å dra nytte av bedre internasjonale konjunkturer og økte krav fra kundene", sier Dennis M. Nally, leder av PricewaterhouseCoopers International.

"Verdensøkonomien er i ferd med å komme på fote igjen på to ulike nivåer. Fremvoksende økonomier som Kina, India og Brasil vokser i en hastighet som langt overgår de utviklede landene. Endringen i den økonomiske maktbalansen skaper utfordringer for topplederne med tanke på å bestemme hvordan og hvor det skal investeres i anlegg, medarbeidere og innovasjon. Bedrifter som forstår og utnytter de avvikende vekstmønstrene til utviklede og framvoksende økonomier, vil bli vinnerne i årene som kommer", sier han.

Den positive utviklingen i toppledernes tillit ble avspeilt i bemanningsplanene. Mer enn halvparten (51 %) av toppledere over hele verden sier de forventer å utvide bemanningen i de neste 12 månedene, en oppgang fra 39 % i den forrige undersøkelsen. Toppledere i Sentral-Europa, den asiatiske stillehavsregionen og Afrika var spesielt ivrige etter å utvide staben. Viktig er det også å legge merke til at bare 16 % av topplederne forventet å redusere bemanningen det kommende året, ned fra 25 % fjor.

Den økonomiske nedgangens innvirkning på strategien kom også tydelig frem av resultatene fra undersøkelsen. De fleste toppledere - 84 % - sa at de hadde endret strategien for sitt selskap i løpet av de siste to årene, og omtrent en tredjedel sa at endringen var grunnleggende. Strategiske endringer ble primært drevet frem av økonomisk usikkerhet, kundenes krav og dynamikken i deres bransje etter som bedriftene tok seg ut av krisen. De fleste topplederne sa at de planlegger å endre sine strategier for å håndtere viktige personalressurser (83 %), risiko (77 %), investeringer (76 %) og organisasjonsstruktur (74 %).

Det var færre toppledere, 64 %, som sa at de planla å kutte kostnadene de neste 12 månedene, ned fra ca. 70 % fjor. 34 % sa de ville gjennomføre en fusjon eller et oppkjøp, halvparten regner med å inngå et ny strategisk allianse eller joint venture, og 31 % sa de ville sette ut en funksjon i bedriften. Vest-Europa, Asia og Nord-Amerika var de mest populære regionene for fusjoner og oppkjøp.

Andre sentrale funn fra PwCs 14. årlige globale topplederundersøkelse

Trusler mot fremtidig virksomhet:

Nesten tre fjerdedeler av topplederne oppga usikker eller volatil økonomisk vekst som en potensiell trussel mot deres virksomhet, opp fra 66 % fjor. Nesten en tredjedel av lederne sa at de var "svært bekymret" for de økonomiske utsiktene. Andre trusler som gikk hyppig igjen, var myndighetenes respons på underskudd i statsbudsjettene (61 %) og overregulering (60 %), etterfulgt av volatile valutakurser (54 %), ustabile kapitalmarkeder (52 %) og proteksjonisme (40 %). Inflasjonsspøkelset ble oppgitt av mindre enn en tredjedel av de spurte.

Blant virksomhetstruslene oppga 56 % tilgang til nøkkelferdigheter, etterfulgt av økte skatter (55 %) og permanente endringer i forbrukernes atferd (48 %). En potensiell mangel på viktige personalressurser vakte særlig bekymring i den asiatiske stillehavsregionen, Sentral- og Øst-Europa, Midtøsten og Afrika.

Blant globale risikomomenter som ble oppgitt av topplederne var politisk ustabilitet (58 %), knapphet på naturressurser (34 %), klimaendringer (27 %) og naturkatastrofer (25 %).

Myndighetenes prioriteringer:

Nesten halvparten av topplederne mente at myndighetenes viktigste prioritering bør være å forbedre landets infrastruktur. Det ble etterfulgt av å fremme og utvikle en dyktig arbeidsstokk ( 47 %) og sikre stabilitet i finanssektoren og tilgang til rimelig kapital, begge 45 %. Mer enn 60 % av topplederne var enige om at offentlige utgiftskutt eller skatteøkninger ville bremse landets økonomiske vekst, og 53 % mente at skatt betalt av deres selskap ville komme til å øke på grunn av myndighetenes reaksjon på økende offentlig gjeld. Litt over en tredjedel av topplederne sa at deres selskap var i ferd med å foreta strategiske endringer på grunn av offentlige utgiftskutt eller skatteøkninger, enten i hjemlandet eller i utlandet.

Utfordring med personalressurser

I den vedvarende krigen om talentene pekte topplederne på de største utfordringene de neste tre årene: begrenset tilgang til kandidater med riktig kompetanse (66 %), rekruttering og integrering av yngre arbeidstakere i arbeidslivet (54 %), avgi spisskompetanse til konkurrentene (52 %) og skape attraktive karriereløp (50 %). De viktigste strategiene for å møte disse utfordringene var å bruke flere ikke-finansielle belønninger som motivasjon (65 %), sende flere medarbeidere på internasjonale oppdrag (59 %) og samarbeide med det offentlige og akademia for å utvikle ferdigheter (54 %).

Merknader til redaksjonen

Undersøkelsens metodikk:

For PwCs 14. årlige globale topplederundersøkelse ble det gjennomført 1201 intervjuer i 69 land i løpet av siste kvartal 2010. Fordelt etter region ble 420 intervjuer gjennomført i Vest-Europa, 257 i den asiatiske stillehavsregionen, 221 i Latin-Amerika, 148 i Nord-Amerika, 98 i Øst-Europa og 57 i Midt-Østen og Afrika.

Den fullstendige rapporten fra undersøkelsen, med grafikk, kan lastes ned fra www.pwc.com/ceosurvey.

PwCs kontorer tilbyr bransjerettede forsikrings-, skatte- og rådgivningstjenester for å øke verdien for sine kunder. Mer enn 161 000 personer i 154 land i hele PwCs nettverk deler sine tanker, erfaringer og løsninger for å utvikle nye perspektiver og praktiske råd. Se pwc.com for mer informasjon.

"PwC" er merket som kontorene tilknyttet PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) benytter og leverer tjenester under. Sammen utgjør disse kontorene PwCs nettverk. Hvert kontor i nettverket er en egen juridisk enhet og opptrer ikke som agent for PwCIL eller andre medlemskontorer. PwCIL tilbyr ingen tjenester overfor kunder. PwCIL er ikke ansvarlig for handlinger eller unnlatelser hos noen av medlemskontorene og kan heller ikke kontrollere utøvelsen av faglig skjønn eller binde dem på noen måte.

PwC-logoen er tilgjengelig på http://www.globenewswire.com/newsroom/prs/?pkgid=2684

2011 PricewaterhouseCoopers. Alle rettigheter reservert.

         KONTAKT: Mike Ascolese, PwC
         Tlf.: Tlf.: +1 (646) 471 8106
         e-post: mike.ascolese@us.pwc.com
         
         Mike Davies, PwC
         (I Davos) tlf: +44 (0) 78 0397 4136
         e-post: mike.davies@uk.pwc.com
         
         Du finner mer informasjon ved å besøke www.pwc.com/ceosurvey