Axelar rapporterar positiva delresultat i fas I/II-studie


 

STOCKHOLM den 6 april 2011. Axelar, ett portföljbolag inom Karolinska Development, rapporterar idag positiva resultat från den avslutade första delen av den kombinerade fas I/II-studien. Syftet med studien var att utvärdera AXL1717 som en ny behandling av solida tumörer. Studien har framgångsrikt nått sitt primära mål att identifiera rekommenderad fas II-dos samt visa att AXL1717 är säker och tolererbar. Dessutom stöder data även Axelars strategi att inrikta AXL1717 mot patienter med ickesmåcellig lungcancer av skivepiteltyp. Resultaten kommer att presenteras senare i år.

I den pågående studien har AXL1717 testats i mer än 45 patienter. Den nu avslutade första delen av studien med totalt 35 patienter bestod av en endagsdoserings- samt en multidoseringsdel. Studien har nu övergått till ett fas II-upplägg. Nu testas AXL1717 i 28 dagar två gånger dagligen under två behandlingscykler med 14 dagars intervall i syfte att bekräfta den rekommenderade fas II-doseringen samt att undersöka möjliga antitumöreffekter. Ett fas-II program beräknas starta i slutet av 2011.

Dr Johan Harmenberg, VD för Axelar:

"Det framgångsrika slutförandet av den första delen av fas I/II-studien är en viktig milstolpe för Axelar. Det stöder också vår tro att AXL1717 har potential att bli en ny och effektiv behandling inom cancer. Vi är optimistiska och tror att det kommande fas II-programmet kommer att visa klinisk nytta för cancerpatienter."

Dr Torbjörn Bjerke, VD på Karolinska Development:

"Karolinska Development är entusiastiska över de framsteg som Axelar har gjort med AXL1717. Data från denna studie ser lovande ut för AXL1717 som en ny behandling för cancer. Karolinska Development är största ägare med 45 procent av bolaget och Axelar är därför ett viktigt företag inom Karolinska Developments breda onkologiportfölj och vi ser fram emot det kommande fas II-programmet."

För mer information, vänligen kontakta:

Johan Harmenberg, VD Axelar AB

Telefon: +46 (0) 705 14 54 53, e-mail: johan.harmenberg@axelar.se

Torbjørn Bjerke, VD Karolinska Development AB

Telefon: +46 (0) 727 44 41 23, e-mail: torbjorn.bjerke@karolinskadevelopment.com

TILL REDAKTÖRERNA

Om Axelar

Axelar är ett svenskt bioteknikföretag, grundat 2003. Bolaget utvecklar ett cancerläkemedel som hämmar insulinliknande tillväxtfaktor 1 receptorn (insulin-like growth factor 1 receptor; IGF-1 receptorn) . Axelar ingår i Karolinska Developments portfölj. www.axelar.se

Om AXL 1717

Axelars läkemedelssubstans, AXL1717, är ett nytt sätt att behandla ett antal olika cancerformer. AXL1717 är den första oralt administrerade småmolekylära hämmaren av IGF-1 receptorn som inte påverkar den närbesläktade insulinreceptorn. AXL1717 testas för närvarande i klinisk fas I/II-studie och substansen kombinerar utpräglad effekt i djurstudier mot ett antal olika tumörer med utmärkt säkerhetsprofil. De flesta tumörceller är beroende av IGF-1 receptorns signaleringsvägar och IGF-1 receptorn kan därför betraktas som ett utmärkt mål för läkemedelsutveckling. Det finns för närvarande ingen IGF-1 receptorhämmare som godkänts som läkemedel.

Om Karolinska Development Karolinska Developments mål är att skapa värde för såväl investerare som patienter och forskare genom att utveckla innovationer från världsledande forskning till produkter som går att sälja eller licensiera ut med hög avkastning. Affärsmodellen går ut på att: SELEKTERA de kommersiellt mest attraktiva medicinska innovationerna, UTVECKLA dessa till det stadium där den största avkastningen på investeringen kan uppnås och KOMMERSIALISERA innovativa nya läkemedel genom försäljning av företag eller utlicensiering av produkter. Detta kommer att resultera i kontantbetalningar, milstolpsersättningar och royalties.

Ett exklusivt deal flow avtal med Karolinska Institutet Innovations AB och andra samarbetsavtal med ledande nordiska universitet ger ett kontinuerligt flöde av innovationer.

Karolinska Developments flexibla exitstrategi möjliggör att projekt kan avyttras i den utvecklingsfas där bolaget får störst avkastning på investerat kapital, vanligtvis då fas II-studier har visat att läkemedlet har avsedd effekt på patienter - vilket är ett viktigt värdehöjande steg.

Idag består portföljen av över 40 projekt i olika stadier, från konceptutveckling till fas II-studier, tolv projekt befinner sig i kliniska prövningar varav sex i fas II. Portföljen är särskilt starkt inom områdena cancer, dermatologi, inflammation, hjärt-kärlsjukdomar, kvinnohälsa och sjukdomar som drabbar centrala nervsystemet. www.karolinskadevelopment.com

 


Attachments

2011-04-06 Axelar rapporterar positiva delresultat i fas I-II - studie.pdf