RealXState kommenterar handelsstoppet i bolagets preferensaktie och meddelar att Anders Lidén avgår som vd och styrelseledamot


RealXState AB:s ("RealXState" eller "Bolaget") preferensaktie, upptagen till handel på Nasdaq First North, är sedan fredagen den 12 februari 2016 handelsstoppad efter beslut av Nasdaq Stockholm AB ("Börsen"). Anledningen till handelsstoppet är att det i samband med RealXStates tidigare styrelses avgång har uppstått frågetecken kring hur RealXStates verkställande direktör och huvudägare Anders Lidén har hanterat moderbolaget RealXState AB:s kassa samt om Bolaget uppfyller listningskraven för First North. I samband med handelsstoppet tillsatte RealXStates nya styrelse en utredning för att klargöra vad som hänt och för att kunna vidta lämpliga åtgärder.

På uppdrag av RealXStates styrelse har Bolagets revisor genomfört en granskning vilken visar att Anders Lidén överträtt såväl sin behörighet som sin befogenhet samt att det förekommit lån från RealXState till av Anders Lidén kontrollerade bolag vilket strider mot aktiebolagslagens låneförbud. Granskningen visar också att RealXState inte har haft en tillräcklig intern kontroll. De missförhållanden som framkommit i granskningen kommer att föranleda anmärkning i RealXStates revisionsberättelse. I granskningen har det dock konstateras att kassan är återförd till moderbolaget RealXState AB och att Bolaget inte har lidit någon skada utöver utebliven intäktsränta.

Som en följd av det som uppdagats, och för att förbättra förutsättningarna för en fortsatt handel i RealXStates preferensaktier, har Anders Lidén den 18 februari 2016 anmält sin egen avgång som verkställande direktör och styrelseledamot i moderbolaget RealXState AB och samtliga dotterbolag med omedelbar verkan. En rekryteringsprocess pågår för att hitta en ny verkställande direktör så snart som möjligt. Bolaget har långt gångna diskussioner med en lämplig kandidat och hoppas kunna tillsätta en ny verkställande direktör inom några veckor.  Anders Lidén kommer i fortsättningen arbeta för Bolaget med fastighetsutveckling.

Den 15 februari 2016 har Nils Fransson tillträtt som ny CFO i Bolaget. Nils är även CFO i fastighetsbolaget Real Holding AB som ansökt om notering på First North och har en bakgrund som redovisningskonsult i såväl noterade som onoterade bolag och har även tidigare arbetat för flera fastighetsbolag.

Sedan Anders Lidén avgått som styrelseledamot har styrelsen i RealXState endast två styrelseledamöter och saknar därmed en styrelsesammansättning som enligt kraven i aktiebolagslagen krävs för publika bolag. RealXState avser därför att så snart förslag på nya oberoende styrelseledamöter finns att kalla till en extra bolagsstämma för att välja ytterligare en eller två styrelseledamöter.

Det pågår också diskussioner om ägarförändringar för att hitta en lösning där RealXStates huvudägare Mindhouse AB minskar sin ägarandel till under 50 procent av rösterna i RealXState.

Som en följd av de missförhållanden som upptäckts överväger Börsen att besluta om att avföra RealXStates preferensaktie från handel på First North. RealXState kommer att verka för att med ny styrelse och ledning möjliggöra en återupptagen handel i preferensaktien så snart det är möjligt, antingen på First North eller på annan lämplig marknadsplats. Ytterligare information i frågan om framtida handel i preferensaktien kommer att lämnas genom pressmeddelande så snart det är möjligt.

RealXState-koncernen hade per den 31 december 2015 en kassa på 19 miljoner kronor och inga räntebärande skulder. Handelsstoppet eller övriga förändringar som beskrivs ovan har i sig ingen påverkan på möjligheten att verkställa utbetalningen av utdelning på Bolagets preferensaktier. Nästa avstämningsdag är den 15 mars 2016 med utbetalningsdag den 18 mars 2016.

RealXState kommer på fredag den 26 februari 2016 som planerat offentliggöra Bolagets kvartalsrapport för perioden oktober - december 2015.

2016-02-24

RealXState AB
Styrelsen

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Tommy Hindrikes, styrelseordförande, tommy.hindrikes@gmail.com
Camilla Dofs, styrelseledamot, camilla@ecofront.nu
Nils Fransson, CFO, nossnarf48@yahoo.se

Följande dokument kan hämtas från beQuoted
RealXState Pressrelease 2016-02-24.pdf

Om RealXState
RealXState är en koncern med samlad kunskap från både bygg- och fastighetsutvecklingsbranschen. Koncernens affärsmodell är att dels köpa och förädla kommersiella fastigheter i Stockholm och Mellansverige och dels utveckla bostadsfastigheter i Storstockholmsområdet för att sälja dessa inom 3 år efterfärdigställandet. Koncernens verksamhet består av fastighetsförädling, fastighetsförvaltning och byggverksamhet. Genom att kombinera byggverksamhet med fastighetsutveckling skapas en grund för att framgångsrikt driva framtida utvecklingsprojekt inom Storstockholmsområdet och Mellansverige med goda möjligheter till expansion finansierad med eget kapital från verksamheten samt med projektfinansiering.

Bolagets Certified Adviser är Nordfirst Corporate Finance.

Informationen lämnades för offentliggörande den 24 februari 2016. 


Attachments

RealXState Pressrelease 2016-02-24.pdf